LOTISS Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Witam, mój aktualny napęd tył - przerzutka Alivio SL-M430 + kaseta CS-HG 41 8w przód - przerzutka Tourney + korba FC-M171 sterowanie: klamkomanetki ST-EF 51(8s) myślę o stopniowej modyfikacji do deore 1 etap: wymiana korby na deore FC-M590 (pozostałe elementy pozostają do końca tego sezonu) 2 etap: montaż manetek deore SL-M590 (9s) + kaseta deore (9s) + łańcuch (9s) + klamki hamulców 3 etap: wymiana przerzutki przedniej 4 etap: wymiana przerzutki tylnej proszę Was o opinię czy takie etapy są rozsądne ... czy nowa korba deore będzie pracować z "starymi" elementami 8s rower giant revel 2 z 2012
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Napisz jeszcze raz co to za zmieniarka z tyłu bo to co podałeś to chyba manetki. Ale generalnie da się to zrobić z tym że punkty 2,3,4 trzeba by było zrobić razem. I w jakim celu aż taka korba. Trochę to dziwne będzie zakładać taką korbę do reszty osprzętu.
Kamilos121 Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Zajeździj do końca napęd i dopiero myśl o modyfikacjach . Teraz proponowałbym zmienić opony na coś lżejszego .
LOTISS Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Napisz jeszcze raz co to za zmieniarka z tyłu bo to co podałeś to chyba manetki. Ale generalnie da się to zrobić z tym że punkty 2,3,4 trzeba by było zrobić razem. I w jakim celu aż taka korba. przepraszam za błąd - przerzutka tył Alivio RD-M430
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Mam tę zmieniarkę na szosę i może zostać. Teraz pytanie ile ma zrobiona kaseta bo jak sporo to trzeba będzie do nowej korby włożyć nowy łańcuch. Jak go nie przyjmie to punkt pierwszy traci sens bez pozostałych.
LOTISS Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Mam tę zmieniarkę na szosę i może zostać. Teraz pytanie ile ma zrobiona kaseta bo jak sporo to trzeba będzie do nowej korby włożyć nowy łańcuch. Jak go nie przyjmie to punkt pierwszy traci sens bez pozostałych. poprzedni właściciel roweru deklaruje max 200 km (dwieście) . rower kupiony w pazdzierniku 2012 faktycznie brak jakiegokolwiek zużycia
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Ja swoją 8-kę wprawdzie na szosę ale zostawiłem a nawet zrobiłem nie dawno mały zapasik części więc dlaczego chcesz przejść na 9 sp jeśli można zapytać. Ale jeśli tak bardzo chcesz to punkt pierwszy tak a pozostałe razem no może poza wymianą tylnej zmieniarki. Do spokojnej jazdy się nadaje.
LOTISS Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Ja swoją 8-kę wprawdzie na szosę ale zostawiłem a nawet zrobiłem nie dawno mały zapasik części więc dlaczego chcesz przejść na 9 sp jeśli można zapytać. Ale jeśli tak bardzo chcesz to punkt pierwszy tak a pozostałe razem no może poza wymianą tylnej zmieniarki. Do spokojnej jazdy się nadaje. 9 sp - nie koniecznie .... ale 1/ nie mam zaufania do tej korby - jestem kawał chłopa - waga ok 100 kg 2/ marzy mi się zmiana klamkomanetek na te 9 sp - z grupy alivio lub deore ... z korbą może przesadziłem ... pewnie alivio byłoby wystarczające ... 70 procent jazda po płaskim terenie, 30 procent wzgórza morenowe - trasy leśne gdzie trzeba pokręcić (różnice poziomu do 100 m wysokości)
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Nie o to chodzi bo ta Deore jest jak najbardziej sensowna. Tylko nie w sytuacji kiedy ją założysz do starego napędu i tak do końca sezonu. Jeśli nabijasz mało km to tak ale w przeciwnym razie to nie jest dobry pomysł. Dlatego lepiej przyśpieszyć proces wymiany, trochę dozbierać i w połowie sezonu spróbować machnąć resztę. Ta korba Tourney'a może i lipnie wygląda ale to pancerne kowadło i nie masz się czego obawiać. Sprawia pewnie takie wrażenie bo przy takiej wadze trochę jednak gnie się oś suportu ale to normalne. Też to przerabiałem.
LOTISS Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 2i regulaminu dziękuję co byś rekomendował jeśli chodzi o kasetę i łańcuch
beskid Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 http://bikecenter.pl/index.php?p3403,shimano-deore-cs-hg61-9rz-11-34-kaseta bardzo budżetowa kaseta i jeśli coś lepszego to tylko w kierunku XT. Nie wszystkim się podoba bo jest ciemny ale u mnie spisuje się na razie pozytywnie http://www.roweroteka.pl/Lancuch_SHIMANO_CN_HG73_LX_9_rzedowy_114_ogniw-176.html. Coś lepszego to znowu XT czyli HG-93. O innych się nie wypowiem bo całe życie latam na Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.