Skocz do zawartości

[Piasta]Wymiana tylniej piasty lub stożka/bieżni

BizBass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od wczoraj w tylnej piaście zaczęło mi coś hałasować. Byłem dziś w serwisie i powiedziano mi , że najprawdopodobniej wyrobiły się bieżnie lub stożek. Oznajmił , że samych bieżni na pewno nigdzie nie kupie a stożki może się uda. Za całą piastę życzy sobie 65 zł + 30 zł robocizna. 

Proszę o pomoc jakich konkretnie stożków mam szukać lub jakie piasty polecacie. Mój rower to  Giant Rincon. 

Napisano

To, czy wyrobiła się bieżnia lub stożek, ocenia się wzrokowo, a nie na słuch :sweat:  Ja to bym najpierw tę piastę rozebrał. Może wystarczy po prostu wymienić kulki, nasmarować łożysko :icon_wink:  Kiedy ostatnio serwisowałeś tę piastę, jak często jeździsz i w jakich warunkach?

Napisano

O zniszczenie bieżni jest trudno no chyba, że te piasty to jakiś wyjątkowy wynalazek. Bez rozkręcenia nie za bardzo jest o czym rozmawiać. Jeśli będzie żle to naprawa ma sens jak ktoś wie co robi. Jeśli zaproponował coś klasy Alivio to cena dobra ale nie uwzględnił w tym wszystkim nowych szprych.

Napisano

zniszczenie bieżni jest trudno no chyba, że te piasty to jakiś wyjątkowy wynalazek. Bez rozkręcenia nie za bardzo jest o czym rozmawiać. Jeśli będzie żle to naprawa ma sens jak ktoś wie co robi. Jeśli zaproponował coś klasy Alivio to cena dobra ale nie uwzględnił w tym wszystkim nowych szprych.

Piasty nie rozkręcał , bo aktualnie robił inny rower. A ja nie chciałem go zostawiać bo musiałem jeszcze gdzieś podjechać, Rower mam 5-6 lat i piasta nie była jako tako serwisowana , poza dwu-krotnym zerwaniem luzu , poprzez dokręceniem łożysk. Styl jazdy to agresywniejsza po mieście i czasem lesie. Nie pozostaje mi w takim razie nic innego jak oddać mu go i czekać na diagnozę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...