darek156 Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Część. Walczę ostatnio z wymianą napędu. Wcześniej miałem napęd 3x8 i postanowiłem wymienić na 3x9. Wymieniłem: Kasetę na 9rz Deore. Łańcuch na 9rz 114 ogniw HG50. Przerzutkę tył na 9rz Deore XT. Manetki 3x9 Deore XT. Pozostała mi stara korba (pod 3x8). Ale teraz pojawia się problem. Przy skrajnym położeniu: przód bieg nr 1, tył bieg nr 5,6,7,8,9: tylna przerzutka jest schowana na maksa (ramię przerzutki jest w pozycji poziomej), nie naciąga łańcucha i nie da się tym jechać. Czy to jest wina korb? Czy zmiana korb na 3x9 spowoduję "podciągnięcie" przerzutki? W tej chwili ustawienie 1 z przodu i 4 z tyłu to maks jaki obsługuję.
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2013 Długość wózka po zmianie przerzutki taka sama? Łańcuch założony taki jaki kupiony czy skracany?
darek156 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Długość wózka po zmianie przerzutki taka sama? Łańcuch założony taki jaki kupiony czy skracany? Wózek od przerzutki nie był ruszany ( deore xt 770). Chyba nie za bardzo rozumiem... Łańcuch nowy, 114 ogniw nie skracany, bez spinki (skuty oryginalny pinem) - nówka.
darek156 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Za długi łańcuch. Hmm to by się zgadzało, nie chciałem zniszczyć nowego łańcucha (sam serwisuje mój rower dopiero od niedawna i nie mam jeszcze super doświadczenia), dlatego nie zabierałem się za jego skracanie - ale dzisiaj wyjmę mu ze 2 ogniwa (jak nie więcej) i to może pomóc Dam znać, jak poszło. Ale jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe sugestie to zapraszam!
arroyo Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Zarzuć zdjęcia jak napięty/luźny jest łańcuch na skrajnych przełożeniach. Możesz też obliczyć długość łańcucha kalkulatorem, np tutaj http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/
radzik71 Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Hmm to by się zgadzało, nie chciałem zniszczyć nowego łańcucha (sam serwisuje mój rower dopiero od niedawna i nie mam jeszcze super doświadczenia), dlatego nie zabierałem się za jego skracanie - ale dzisiaj wyjmę mu ze 2 ogniwa (jak nie więcej) i to może pomóc Dam znać, jak poszło. Ale jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe sugestie to zapraszam! Nie "ze dwa ogniwa", tylko sprawdź dokładnie ile potrzebujesz. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a%C5%84cuch_rowerowy - Pkt. 7 http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/ - kalkulator. Skoro masz wszystko złożone do kupy to najlepiej zastosuj sposób z przełożeniem łańcucha przez cały napęd, ułożeniem go na największych zębatkach i dodaniem do tego ogniwka.
darek156 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Dzięki wszystkim za pomoc. Właśnie poskładałem wszystko do kupy. Faktycznie - po przeliczeniu okazało, że łańcuch powinien mieć 108 ogniw zamiast 114 Teraz wszystko śmiga aż miło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.