pitrecha Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam. W moim zabytku poszła szprycha od strony wolnobiegu. Potrzebny jest do niego klucz z dwoma pinami. W pierwszym sklepie jakim byłem koleś w ogóle nie wiedział o co mi chodzi, w drugim mieli kilka rodzai ale aż po 25zł. Cena była wysoka bo są to "profesjonalne, używane przez serwisy klucze". Klucz kupiłem, wcześniej na wolnobieg dałem sporo wd40. Biorę klucz oczkowy 24 i młotek i uderzam ale zamiast odkręcać tylko ściągacz się rozpadał. Jeszcze dwa uderzenia i będzie po nim. Proszę o radę co zrobić jeszcze aby koło puściło i polecenie sprawdzonego klucza. http://img825.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc00463i.jpg
piotreeek Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 czy docisnąłeś klucz zaciskiem do osi czy jest tak po prostu wsadzony w wolnobieg? dlaczego wali młotkiem, nie lepiej na przykład stanąć na kluczu, albo załozyć kawał rurki?
pitrecha Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 2i regulaminu był na osi przykręcony ale trochę luzu zostawiłem. Młotkiem super nie waliłem, mam zwyczajny 0,3kg. Chciałem tylko żeby najpierw ruszyć trochę ten wolnobieg, potem już mogę się siłować.
marcinsms Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 2i regulaminu Ja swojego wolnobiegu też nie mogłem odkręcić, ale włożenie klucza w dobre imadło i kręcenie kołem pomogło a nawet bardzo lekko poszło spróbuj w ten sposób.
pitrecha Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 2i regulaminu Wiem że ten sposób jest chwalony ale moje imadło jest przykręcone na za krótkim blacie żebym mógł tam położyć koło 28" Mogę iść się do kogoś przejść sprawdzić ale teraz nawet już ściągacza nie mam
piotreeek Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 wolnobiegi to wredne stworzenia. ostatnio po zimie nic nie pomogło, musiałem mój rozebrać, złapać kluczem hydraulicznym za jego 'rdzeń' i dopiero wtedy jakoś puścił. Ale i tak był do kosza. może napuść nafty w gwint, zostaw na noc.
pitrecha Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Gdzieś naftę będę miał to sprawdzę ją. Swój wolnobieg wolałbym ocalić, potem bez zmiany piasty by się nie obeszło. A klucze jakie macie? Na allegro jest tylko jeden http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-2-piny-i3135969801.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.