Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Sram 3.0 - problem z regulacją

romek79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Regulacja wydawała się być banalna, ale mnie przerosła. Korzystałem już z kilku poradników dot. regulacji (m.in. forumowe FAQ) i poległem. Zawsze jest coś nie tak - przedtem łańcuch omijał średni blat tzn. przerzucał z 1 na 3 i 3 na 1 z pominięciem 2 biegu. Teraz z kolei łańcuch nie może wskoczyć na najmniejszy blat z przodu, a na ustawieniu np. 2/4 łancuch ociera o wodzik. Luzów być nie może, bo przerzutka jest nowa.

Manetki mam Sram X-5. Kręcenie tą nakrętką na lince przy manetce (nazywało się to chyba nakrętka baryłkowa) nie przynosi praktycznie żadnego efektu.

Proszę tylko nie pisać żebym poszedł do serwisu, bo tego chce właśnie uniknąć. Tylnia przerzutka wyregulowana działa w gruncie rzeczy bez zastrzeżen - irytuje mnie tylko dziwny dźwięk, gdy wrzucam łańcuch na przedostanią (prawie największą) koronkę. Chwilę coś rotuję i dalej pracuje normalnie. Ma to miejsce tylko przy tej jednej koronce.

Napisano

Odkręcasz obie śruby na przerzutce z oznaczeniem L i H.

Prawie do końca.

Ustawiasz z przodu najmniejszą zębatkę a z tyłu największą (1-1).

Śrubę przy manetce wkręcasz do samego końca a następnie odkręcasz ze 2 pełne obroty,

tak żeby później mieć możliwość regulacji w dwie strony.

Następnie patrzysz czy linka jest naciągnięta.

Jeżeli jest jej za dużo to naciągasz linkę tylko tak żeby nie przeskoczyła ci przerzutka na wyższy bieg.

Dwie śrubki na przerzutce są po to a żeby ograniczyć wychylenie przerzutki.

Tzn jedna śrubka żeby łańcuch nie spadał Ci z jedynki

a druga żeby nie spadał z 3ki.

W sumie możesz je wyregulować na końcu.

No i teraz sprawdzasz czy wszystko wchodzi.

Jeśli nie przerzuca przerzutki to delikatnie regulujesz śrubą przy manetce.

Z grubsza cała filozofia )

Aha wózek przerzutki ma być ok 5mm od zębatki (na 3 biegu).

I w teorii nie powinieneś używać przełożeń 1 -8 i 3- 1, czyli sytuacje kiedy łańcuch idzie po dużym skosie patrząc od góry.

Napisano

Przede wszystkim wyluzuj. Frustracja i nerwy nie są dobrymi pomocnikami  :thumbsup: Od strony technicznej kolega powyżej już wszystko powiedział, z resztą czytałeś też poradniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...