Skocz do zawartości

[opony] którą oponę wybrać crossmark, smart sam, saguaro, x-king

Quonirath

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakieś 70% spędzam na drogach leśnych, szutrowych z odrobiną kamieni a pozostałe 30% to asfalt,chodzniki etc i zastanawiam się na tym która z tych trzech opon będzie lepsza zdaniem fachowców geax saguaro 26x 2.2 . maxxis crossmark 26x2.25 czy schwalbe smart sam26x2.25 ewentualnie jeszcze x-king w wersji protection tylko tu nie wiem czy 2.4.czy 2.2?  ważę niecałe 100 kg:) jeszcze nie zfecydowałem czy to bedzie wersja zwijana czy drut oprócz x-king bo wiadomo protection to tylko zwijana. Oczywiście jeśli macie lepsze typy to proszę ale chyba będzie cieżko coś innego polecić:)

dzięki i pozdrawiam

Napisano

Miałem Smart Sam'y w swoim poprzednim rowerze, sporo było jazdy po lesie i błocie i były całkiem ok. Na pewno 3kkm z czego 1k po asfalcie i nadal znajoma na nich jezdzi. Ale ja amator jestem i się nie znam :P

Send with my HTC Sensation XL

Napisano

Na takie warunki najtaniej i dobrze jakościowo wypada kenda karma. X king szybko zniknie, Saguaro fajna ale kevlar drogi, a drut ciężki, Crossmarkowi nie ufam, wg mnie nie ma żadnej przewagi nad karma poza szybkością na asfalcie.

Napisano

a jak z oporami toczenie na asfalcie w saguaro, dużo gorzej niż w smart samach? W lesie też mam raczejj ubite drogi. Jeszcze zapytam jaka jest realna szerokość saguaro w wersji 2.2?

Napisano

opory niskie u siebie mam saguaro 2.2 29" 740g szt. Zrobienie sredniej 30km/h na plaskim szutrowo asdaltowym terenie nie stanowi wiekszego problemu. Balon jest ogromny co daje duzy komfort.

Napisano

Generalnie jeżdżę amatorsko więc jakiś bardzo wyczynowych opon nie potrzebuję :) priorytetem jest wytrzymałość i żeby za szybko się nie ścierała.  GhOsTwrc widzę że ty miałeś i smart samy i saguaro więc jeśli Ci się chce to mógłbyś napisać która według Ciebie jest lepsza i dla czego:)

PS. A co myślicie o oponie Michelin Wild Grip'R2 ?

Napisano
  W dniu 8.05.2013 o 17:41, Quonirath napisał:

priorytetem jest wytrzymałość i żeby za szybko się nie ścierała.

Na smart samie za chwilę stuknie mi 12 tysiąc i jeszcze ten sezon przelata.

Napisano

Mam Xking Protection 2,2 i zrobiły u mnie 3000 na razie, nie widać na nich żużycia a połowa to aswalt, w terenie trzymają bardzo dobrze.

Napisano

Jeśli chodzi o Smart Samy to słyszałem że są wytrzymałe zresztą kolega też je ma i jak do tej pory 2700 km zrobił z czego większość po asfaltach i oponka wygląda bardzo dobrze a o X-King się nie wypowiem bo nikt z otoczenia takich nie ma a choć wygląda  fajnie ale jej cena jest zabójcza prawie 200 za sztukę to dużo biorąc pod uwagę że za 200 złotych zakupiłem dzisiaj  i jutro otrzymam 2szt Geax Saguaro 26x2.2 zwijane, kevlar :) więc na x-king i inne jeszcze będzie czas później.

Napisano

x king 2.2 jest waski, reAlne 50,8 mm , do tego ma papierowe scianki boczne.

Saguaro jest o wiele lepsze pod wzgledem, ceny ,wykonania oraz samej jazdy.

Napisano

W dniu 10.05.2013 o 00:19, GhOsTwrc napisał:

x king 2.2 jest waski, reAlne 50,8 mm , do tego ma papierowe scianki boczne.

też tak słyszałem a słyszałem jeszcze że właśnie geax jest bardziej pancerny :)

Napisano

Saguaro już założone powiem szczerze że z wyglądu barzo podoba mi się ta oponka.Co do jej walorów użytkowych jeszcze się nie wypowiem bo dzisiaj u mnie padał deszcz  :(

Napisano

Może i oponki nadają się na mokre ale tu nie chodzi o nie tylko o mnie bo ja unikam jazdy w takich warunkach :) no chyba że  nagle w czasie jazdy zmienia się nagle pogoda no to wtedy trzeba  ale jak za oknem leje no to raczej nie ruszam się z domu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.