3miell Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Powiem tak : ja się nie znam na rowerach i ich częściach, wiele osób radzi kupić rower raz lepszy, bo potem za rok lub 2 lata nie będzie trzeba dokupywać rzeczy i wyjdzie na jedno, wiec proszę o pomoc i odpowiedz na poniższe pytania. Wiem że trzeba robić serwis i konserwacje przed sezonem, po sezonie oraz mini serwis na bieżąco po każdych wyprawach. 1) O co chodzi ze każdy chwali kross'a A2/A3/A4/A5 na forum ? a w sklepach stacjonarnych na przykładzie Białegstoku nie maja albo ceny kosmiczne w porównaniu do tego co na necie ( nawet 300 zł różnicy przy 2000 tyś to 15% ) o chwalą co mają na stanie ( znam ten zabieg sam handlowałem , może i cena jest naprawdę atrakcyjna, bo trzeba wyprzedać 2012 rocznik i potem można kupować nowy 2013 CZY ON NAPRAWDĘ MA SUPER STOSUNEK CENA / JAKOŚĆ ??? 2) patrzyłem na Kross Level A2 oraz Level A3 ( różnica hamulce tarczowe ) czy A3 jest warta tego aby ją kupić za 1900 zł ? mówią że przerobienie z V-brakeów na tarczowe to koszt może być 500-700 zł 3) Czy z tych polecanych rowerów, któryś jest wart szczególnie swojej ceny i uwagi ( CHYBA OSTATNIE SZTUKI i prawie wszystko rocznik 2012 ): A) scott aspect 660 - 1750 zł B )scott aspect 950 - 2050 zł C) giant revel 3D 2012 - 1530 zł D) giant revel 1disc 2012 - 1980 zł E) specialized hardrock disc - 1760 zł F) specialized hardrock 29er 2013 - 2100 zł ( ten 2013 ) G) kross level a3 - 1900 zł 4) Wszyscy w stacjonarnych sklepach straszą, iż nie mam gwarancji na sprzęt, gdy kupuje przez internet. JAK TO JEST ? składam sam ew jeden z wielu kumpli by mi pomógł ale chyba piwka się napić A ja chyba i tak chcę KROSS LEVEL A3 2013 za 1900 zł, bo albo wiele osób się myli albo ma rację lub to jest jakaś krypto reklama dla kross'a PS będę jeździł do pracy po 15 km dziennie szosa, ale jak mi zbrzydnie jedna trasa to może inna będę + weekendowe wycieczki po parkach, lasach i wertepach ale zobaczymy jak to będzie, nie straszne mi 26 calowe szerokie opony przystosowane do jazdy w terenie, czytałem że 150-200 zł i mam opony trekingowe czy szosówki i mogę jeździć po asfalcie aż miło, ale zobaczymy jak to będzie. pozdrawiam i dziękuje wszystkim za szczere i wyczerpujące odpowiedzi
ktt9711 Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja mam Kross Level a3, którego kupiłem za 1900 zł i sobie chwalę. Z gwarancją nie ma problemu, bo masz normalną gwarancję Krossa z książką serwisową dołączaną do każdego roweru. Ja kupowałem mojego Krossa ostatnio i wydawał mi się najlepszym wyborem z dostępnych rowerów w tej cenie na rynku. Nie powiem, że jest idealny, np. amor to xcm, więc przy niewielkiej masie nie wygarnia nierówności, a raczej przeszkody typu gałąź, albo krawężnik itp, ale w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego.
3miell Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja mam Kross Level a3, którego kupiłem za 1900 zł i sobie chwalę. Z gwarancją nie ma problemu, bo masz normalną gwarancję Krossa z książką serwisową dołączaną do każdego roweru. Ja kupowałem mojego Krossa ostatnio i wydawał mi się najlepszym wyborem z dostępnych rowerów w tej cenie na rynku. Nie powiem, że jest idealny, np. amor to xcm, więc przy niewielkiej masie nie wygarnia nierówności, a raczej przeszkody typu gałąź, albo krawężnik itp, ale w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego. dzieki za info, rower biore z tej samej stajni i od tego samego dilera co ty własnie twoj wątek o rowerku pomógł w tym oraz sprzet w garażu chyba by mi odpowiadał a jak dobierałes rame? 1 ) wg tego - > http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy ? 2 ) i potem z tego http://www.kross.pl/pl/2013/level-a3#geometry ?? ja mam 175 cm wzrostu i od 72cm ( do krocza spodni ) do 76 cm ( do krocza ciała ) długość wewnętrznej strony nogi w centymetrach wg moich obliczen powienien brać rame 17"(S wg krossa level a3) zgodnie z punktem 1) ale sie boje że będzie za mała, ale z drugiej strony 19" ( M wg krossa level a3 ) boje sie że będzie za duża, szkoda ze nie mam rowerku na żywo mozesz jakoś pomóc podajać jak ty wybrałeś rame i czy ten poradnik jest dobry ?
ktt9711 Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja poszedłem do okolicznego sklepu i przymierzyłem się do level a2. Rama 19" dla mnie była najlepszą opcją, a mierzę 176 cm. Ja nie narzekam i pozycja mi odpowiada. Najlepiej jednak pójść do jakiegoś sklepu z krossem i przymierzyć się do jakiegoś levela. PS: W tym sklepie jakby ewentualnie był problem z ramą to do 14 dni można zwrócić bez podania przyczyny i ze zwrotem kosztów.
3miell Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja poszedłem do okolicznego sklepu i przymierzyłem się do level a2. Rama 19" dla mnie była najlepszą opcją, a mierzę 176 cm. Ja nie narzekam i pozycja mi odpowiada. Najlepiej jednak pójść do jakiegoś sklepu z krossem i przymierzyć się do jakiegoś levela. PS: W tym sklepie jakby ewentualnie był problem z ramą to do 14 dni można zwrócić bez podania przyczyny i ze zwrotem kosztów. a czy masz jakiś zapas miedzy rama a kroczem jak stoisz na nogach ? niby 1cm jesteś wyższy od mnie ale ludzie nie są identyczni ew jak mógłbyś zmierzyć tą "długość wewnętrznej strony nogi w centymetrach" i podać to bym mógł porównać. z góry wielkie dzięki.
ktt9711 Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja w butach mam jakieś 5 cm zapasu, ale jak zmierzyłem długość nogi to mi wyszło ok. 78-80 cm. Najlepiej jest się samemu przymierzyć, bo tak to trochę ryzyko jest, ale powinna być dobra.
potyra41 Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 tez przymierzam sie do kupna krossa ale a4 i powiem Ci ze mozna za mniej niz 1900 zł tylko ze wersja 2012, wiec moze warto kupic ubiegłoroczna wersje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.