tro7e Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Po kretowaniu korby Shimano FC-1055 zauważyłem dziwne wycieniowanie w miejscu przykręcania zębatek (jak na zdjęciu). Bezpiecznie będzie użyć jej w ostrym kole, czy raczej nie?
elziomallo Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Ileś ty ją w tym krecie trzymał? Pewnie kwadrat jest już tak zeżarty, że na żadnym suporcie się nie zatrzyma, podobnie gwint na pedał.
tro7e Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Napisano 3 Kwietnia 2013 Niecałą godzinę. Kret reaguje też za aluminium? Aczkolwiek anodę w większym stopniu zdarł poprzedni właściciel. Suma sumarum korba na złom?
rybciasum Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 godzinę?!?!!? z tego co wiem to się zanurza na kilka sekund (minut?)
tro7e Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Napisano 3 Kwietnia 2013 Różnie też czytałem. Poza tym widziałem, że korba była polerowana, ale nie wiedziałem, czy dalej jest na niej anoda. Czekałem aż zczernieje, no i poczekałem. Człowiek uczy się na błędach. Następną będę drapał.
elziomallo Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Metoda jest dobra, kret to wodorotlenek sodu który generalnie żre większość metali, a aluminium zwłaszcza ;] Sam tak jedną korbę popsułem. Możesz spróbować na jakiś suport założyć, ale raczej będzie kiszka, jak wszystkie oczka na tarczę tak wyglądają to przy mocniejszym deptaniu pewnie strzelą.
tro7e Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Napisano 3 Kwietnia 2013 W ostrym, gdzie to korba jest i napędem i hamulcem, wolę takim czymś nie ryzykować. Rozglądam się już za inną. Swoją drogą ciekawe, czemu akurat za ten fragment tak ochoczo zabrała się soda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.