artur0227 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Witam. Zwracam sie z prośbą o pomoc w wyborze jednego z pośró dwóch modeli: Trek Marlin 29er 2013 Marlin - rower Trek Rower Cube Aim Disc 29 - red´n´black 2013 Rowery cube - strona główna - zapraszamy do naszego sklepu z rowerami Oba rowery w pobliskich sklepach mają praktycznie taką samą cenę. W jednym z nich zachwala się produkt Treka, w drugim Cube'a Jeste początkującym użytkownikiem - dotychczas roweru używałem sporadycznie, głównie ze względu na wiek i zużycie poprzedniego. Rower ma służyć przede wszystkim do poruszania się po leśnych drogach, ścieżkach itd, żadziej po asfalcie. Oba egzemplarze bardzo mi się podobają. Po przymiarce w sklepach wraz ze sprzedawcami stwierdziłem, że w przypadku Cube'a odpowiednim dla mnie rozmiarem byłby 17", natomiast z oferty Treka 17,5". Właściwie najistotniejszą różnicą w obu modelach są hamulce: w Treku mechaniczne, natomiast w Cube hydrauliczne.. Szczerze mówiąc nie mam doświadczenia z żadnymi z nich, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Zgóry dziękuję za wszelkie uwagi. Pozdrawiam.
goncik Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Jakbym brał dla siebie to ani jeden ani drugi. Może to po prostu postrzeganie marki... Cubie Ski Team sprwadza tego na maksa jak Kia a Marin.. znałem 3 rowery na ramach Marina (palisades Trait i 2x Bear Velay) wszystkie pękły, jedna główce ramy a dwie na haku przerzutki. A tak już troche w temacie.... wolałbym ten z hamulcami mechanicznymi przy tej cenie. Trzeba pamietać, że podobna cena a w jednym hamulce hydrauliczne to gdzies indziej zeszli z ceną
beskid Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Ten Trek nie ma nic wspólnego z marką legendą jaką jest Marin to raz. Pomyliłeś też nazwę bo jeśli już to palisades trail. Po trzecie większość firm ma zaliczone wpadki z pęknięciami i absolutnie o niczym to nie świadczy. Co do meritum to w tej cenie 29-ka to faktycznie trudny wybór by nie powiedzieć żaden a już na pewno nie ten Trek na 8 rz. napędzie. Szukaj czegoś min tej klasy http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2013.php#
nemo2009 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Jeśli wybierać z twoich propozycji,to Cube. Od siebie dodam Romet Jolene 29 lub Romet 29er na stalowej ramie. Można go kupić za około 2300 zł(rama 17"). Oba modele 27 biegowe,lepiej wyposażone od twoich propozycji. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
artur0227 Napisano 26 Marca 2013 Autor Napisano 26 Marca 2013 beskid, czy mógłbyś podać model jaki proponujesz? Bo niestety link odsyła do całego katalogu Cube'a.
beskid Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Chodziło mi o coś bliższe temu http://bikecenter.pl...ack-n-grey-2013
artur0227 Napisano 26 Marca 2013 Autor Napisano 26 Marca 2013 Rozumiem. Niestety cena tego modelu znacznie odbiega od założonego przeze mnie budżetu. Czy oba te modele, które zaproponowałem, naprawde są niewarte swojej ceny? Jeśli są, proszę jednak o opinię który z nich jest lepszy. A może w tym przedziale cenowym znajdzie się coś godnego polecenia?
artur0227 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 A czy dołożenie do tego wyższego modelu Cube'a jest Waszym zdaniem warte jego ceny? Czy faktycznie otrzymam produkt dużo lepszy? Z góry dziękuję za odpowiedź
DeKeR Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Attention ma sporo lepsze komponenty. A jak skłaniasz się do kwoty 3k zł. To może kross b6 z 2012? Widzialem u nie w rowerowym za 2800. Jeszcze zerknij na rowery unibike Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
artur0227 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 A może lepszym wyborem byłby rower 26" lub Crossowy? W cenie około 3 tys złotych można już znaleźć modele wyposażone w podzespoły takie jak Shimano Deore itp.
beskid Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 To zależy od tego ile masz wzrostu. Jeśli w okolicach 180 cm to moim skromnym zdaniem 26-ka wystarczy. Ale też szału w tej kwocie się nie spodziewaj i cokolwiek jakoś super lepszego niż np. Cube Analog 29 er ciężko będzie znaleźć. Nie znaczy to też, że to złe rowery. Są po prostu do spokojniejszej jazdy i całkiem niezłe pod ewentualną rozbudowę.
grzybiarz Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 W mudserwisie niezłe przeceny: http://www.mudserwis.com/kross-level-a7-2012-p-2292.html
artur0227 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 Wzrostu mam 176 cm. Ważę 75 kg. Szczerze mówiąc po opiniach tu wyrażonych nieco "przeszedł" mi pomysł na pierwsze dwa modele które zaproponowałem. Zastanawiam się jeszcze nad Cube Attention, tylko sam nie wiem czy odpowiedniejszy dla mnie byłby 29er czy 26. Wynika to głównie z małego doświadczenia z jakimkolwiek rowerem tej klasy. Poprzedni, wysłużony rower był "lata świetlne" za tymi Cube'ami itd. No i nie wiem czy może nie lepszym wyborem byłby rower crossowy 28".
beskid Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Ten zaproponowany A7 jest naprawdę bardzo fajnie poukładany i to już jest sprzęt do poważniejszej jazdy.
artur0227 Napisano 29 Marca 2013 Autor Napisano 29 Marca 2013 Mam jeszcze jedno pytanie... Czy jeżeli pewną część pokonywanych przeze mnie tras będą stanowiły drogi utwardzone (asfalt, beton itd), to czy powinienem jakoś szczególniej rozglądać się za 29", czy też 26" koła nie będą mi w niczym przeszkadzały? Czy komfort takiej jazdy w przypadku większej średnicy koła będzie większy?
erzurum Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 raczej kup 26 cali będziesz miał lepszy osprzęt za tą samą cenę. poszukaj na aledrogo rometów, bardzo dobry stosunek mają
beskid Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Jestem tego samego wzrostu i nie widzę siebie na dużym kole. Mam dwa rowery w tym jeden na szosę. Oba to 26-ki ale nie jestem wstanie wypowiedzieć się stanowczo negatywnie o 29-ce. Trzeba siąść i trochę się przejechać ale dla mnie postawa do powiedzenia nie to brzydota rowerów tego typu. W temacie czy B6 czy A7. Osprzętowo prawie nie do rozróżnienia. Natomiast spora jest różnica w widelcu. W A7 jest powietrzny Recon, który jest a wiele lepszy od XC 28.
Herodot Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Mam Marlina 2011 i jestem wiecej niz zadowolony Co prawda ze starego roweru nie zostalo juz nic wiecej ponad rame i stery w praktyce, ale to wina mojej checi do ulepszania niz tego, ze osprzet sie sypal. Osobiscie jestem bardzo zadowolony z ramy, ktora jest dluga i pasuje do mojej sylwetki. Nie za bardzo mi sie chce polemizowac z mitem pekajacych ram Treka, jak poszukasz na forum to znajdziesz kilka watkow na ten temat. Fakt jest faktem, ze osprzet 29er za 2500 PLN jest bardzo skromny, czy to Cube czy Trek czy co innego bedzie. Rower tez swoje wazy, co bezposredni wplyw na jazde ma. Osobiscie na Twoim miescu za 2500 PLN szukalbym jakiejs uzywki w dobrym stanie. Wowczas jest szansa na kupienie czegos, co bedzie czyms wiecej i dobra baza do dalszego rozwoju. Moj budzet juz spokojnie przekroczyl dwukrotnie cene roweru, stad za drugim razem kupowalbym pewnie uzywke, ktora w tej cenie dalaby mi cos wiecej. Sam Trek z geometria Genesis to dla mnie petarda, kto nie mial ten nie wie, jaka to roznica. Z tym ze powtorze jak zawsze, decydujaca o wyborze odpowiedniej geometrii winna byc przymiarka o odczucia wlasne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.