Skocz do zawartości

[2000 zł] Trekking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnie parę lat jeździłem na Unibike Evolution, ale ten rower jednak nie dla mnie (MTB), z praktyki wyszło, że większość jeżdżę po mieście, asfalcie lub bardzo utwardzonych drogach. Dlatego szukam czegoś innego, co powiecie na ten wybór?

http://www.unibike.pl/voyagergts.html

Druga opcja to kupno roweru używanego, wtedy pewnie w czymś sensownym zmieściłbym się do 1000 zł. Zależy mi żebym na nowym rowerze mógł zamocować bez problemu siodełko dla dziecka.

Jaki rozmiar ramy powinienem dobrać dla tego trekking przy wzroście 176 cm?

Napisano

Unibike Voyager jest całkiem możliwy. Moim zdaniem wadą jest tylko 7 rzędowa kaseta, bo to dzisiaj rzadkość i późniejsze przejśćie na 8/9 rzędową jest kosztowne (wymiana piasty z przeplataniem koła).

Z nowych mógłbyś dokładając o 100 zł więcej pokusić się o ubiegłoroczne modele Unibike Expeditions (lepszy amortyzator z blokadą, napęd 24 biegowy -tj. kaseta 8 rzędowa itd.) lub Romet Wagant 3.0 (ewentualnie tańszy 2.0).

Z używanych, ale jeszcze w dobrym stanie to może zmieścisz się w 1000 zł, ale trzeba też uwzględnić ewentualne regulacje i wymianę niektórych zużytych elementów lub po prostu dostosowania roweru pod siebie.

Siodełko dla dziecka zamontuje się do wiekszości takich rowerów, byleby łączna waga rowerzysty, dziecka, roweru, fotelika i wszystkiego co macie na i przy sobie, nie przekraczała gwarantowanej nośności roweru (jest zazwyczaj podana w karcie gwarancyjnej). Zwróć uwagę na tylne koło - z racji mocniejszego dociążenia powinno być na przyzwoitych podzespołach, co w tym pułapie cenowym (chodzi o nowe) często nie występują. Za to zastosowanie przyczepki rowerowej (choćby używanej - dzieci szybko rosną) uwalnia Cię już od części takich zaostrzonych uwarunkowań.

Napisano

goncian ma rację z tą wagą maksymalną.

Warto zwrócić uwagę na nośność roweru bo w przypadku ew. awarii zrobią ekspertyzę czy nie była ona przekroczona i wtedy gwarancję można podrzeć.

Więc oprócz solidnej ramy zwróć uwagę na koła i przede wszystkim na kasetę/wolnobieg.

Raczej wystrzegaj się tego drugiego bo rowery z wolnobiegami rzadko mają nośność powyżej 100-110kg

Wagant 3.0 lub nawet 2.0 będzie świetnym wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...