kemot25 Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Witam. Jestem tu nowy, od razu dodam, że nie jestem specjalistą od rowerów. Chciałbym zakupić rower trekkingowy, taki na wypady do lasu, na ścieżki rowerowe polne i asfaltowe, oraz na dłuższe trasy. Przez kilkanaście lat jeździłem rowerem górskim, zakupionym ot, tak, więc teraz chciałbym przemyśleć zakup roweru. Powiem tak, zależy mi na rowerze na którym będę siedział raczej bardziej wyprostowany, nie tak jak w przypadku roweru górskiego, do tego chciałbym aby w tylnej piaście było 7 biegów, (tyle mi spokojnie wystarczy, sprawdzone przez lata, że więcej i tak nie wykorzystam, a i hamulec jest w piaście), myślałem także o amortyzatorach w przednim widelcu i siodle. Do tego powiem, że od teraz zacznę wozić dziecko w foteliku z tyłu, więc chciałbym aby rower i do takiej jazdy się nadawał. Wybór padł na rowery trekkingowe, nie chcę wydać więcej niż 1200. Szperałem trochę, znalazłem coś takiego na allegro: MESKI ROWER TRENINGOWY RUHRWERK ALU GAZA 7 BIEGO (3059716147) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. MĘSKI ROWER -28cTRECKING ALU 7V NEXUS SUPER OFERTA (3056425942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Myślałem o czym takim, ale tak jak pisałem wyżej, nie znam się na rowerach Zastanawiam się nad ruhrwerkiem, ale nic o tych rowerach nie wiem. Co o tym myślicie? A może zaproponujecie coś ciekawszego? Mam 183 cm wzrostu, do kroku 83 cm, więc chyba rama jak na rowery trekkingowe 53 cm lub 20. Proszę o podpowiedzi co do wyboru z tych dwóch, lub ewentualnie coś innego pod moje preferencje. Z góry bardzo wszystkim dziekuję. Pozdrawiam Kemot25
matis1906 Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Witaj. Rozumiem że zależy Ci bardziej na rekreacyjnej pozycji do jazdy. Trzeba więc bedzie szukać rowerku z regulowanym mostkiem , abyś sam mógł dobrać idealną dla Siebie pozycje. Ten pierwszy rower wygląda na całkiem przyzwoity , kilka detali jaki hamulce , kierownica , siodło no i amortyzator trochę tu nie pasują. Rower za 1100zł powinien mieć conajmniej na amortyzacji jakiegoś NRX'a . Drugi "rower" to nie rower. Tandetny w każdym calu. Amortyzator , siodło , sztyca , kierownica ,to wszystko mocowane było na "słowo honoru". Nie radzę kupować tego typu sprzętu. Mogę zaoferować Ci coś większego , ale zdecydowanie bardziej solidnego , roweru który ma również opinię niezniszczalnego = STEVENS COURIER = *aLu*61cm NOWY MODEL -NEXUSx8- (3052339151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Rower jest używany ale jak widzisz ktoś używał go zgodnie z przeznaczeniem bo wyglądem nie różni się od nowego. Jak widzisz ma również amortyzację w sztycy i w zupełności wystarczyło by to na teren w którym będziesz chciał się poruszać. BTW. jeszcze nigdy nie kupiłem nowego roweru , na samym starcie tracił bym 20 % jego nadmuchanej wartości. Pozdrawiam !
kemot25 Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 Dziękuję za odpowiedź. Zgadza się, rower ma być przeznaczony bardziej do rekreacyjnej jazdy. Przyznam szczerze, dosyć ciekawa ta propozycja. Tylko zastanawiam się nad wielkością ramy, 61 cm - 24"czy nie będzie na mnie wielka?
matis1906 Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 To rzeczywiście duża rama. Kąty ma do jazdy rekreacyjnej , długość rury górnej to około 580/590mm. Osobiście używam Steppenwolf Transterra na ramie 22 cale , a wzrostu mam 178cm. Kiedy stoję między górną rura ramy do kroku mam zapas około 2/3 cm. Cięzko mi ocenić czy będziesz pod tą ramę pasować , warto by przymierzyć się do tak dużej ramy na żywo. Jeżeli mieszkasz nie daleko od sprzedawcy to zawsze możesz podjechać i osobiście sie przekonać. A myślę że warto bo Stevens'y to świetne maszyny Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.