sigviper Napisano 26 Lutego 2013 Napisano 26 Lutego 2013 Poszukuję roweru crossowego na v-brake z kołami 28" (700c/622, wiecie o co chodzi). * codzienna, bardzo szybka jazdy do pracy (100% asfalt, przełożenia muszą mi umożliwiać szybką jazdę, to nie jest mój pierwszy sezon) * montaż fotelika rowerowego Hamax Smiley - mocowanie do dolnej części ramy, tam gdzie zwyczajowo prowadzi się mocowanie pancerza przerzutki. Zob. Smiley bike seats from - Hamax * cena jest nieprzekraczalna i wolałbym zapłacić O WIELE mniej, ponieważ rower będzie narażony na kradzierz w garażu podziemnym, bez możliwości sensownego zabezpieczenia. Z tego względu krzykliwe malowania to raczej wada... * rower nie będzie jeżdżony zimą, do tego mam już sprzęt Jeżeli zejście na 26" spowoduje wyraźny spadek ceny, a są dobre takie modele, to chętnie się dowiem. Na razie niekwestionowanym liderem jest MBIKE Crosser VBR. Patrzę też na: * Merida Crossway 100-V (ale trudno go dostać, wszędzie 100-D): Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów * MBIKE REIS COMFORT (ale to 26, tylko że cena!) * Gdyby KROSS A6 pozwalał na montaż fotelika, to też chętnie go rozważę: Level A6 | Kross - Mountain bikes, city bikes, touristic bikes Preferuję polskie marki, z naciskiem na MBIKE --- PS: Ależ to jest zabawne, żeby pozwalać linkować do producenta Merida ale do producenta MBIKE już nie. Może trzeba od wyraźniej zaznaczyć, że forum jest sponsorowane?
sigviper Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 Dziękuję za link do Unibike. Jednak on ma pancerz przerzutki dokładnie w takim miejscu, które uniemożliwia montarz fotelika. To samo praktycznie wszystkie rowery KROSS... Wygląda na to, że nie mam wyboru. Jednak tak patrzę po osprzęcie w tym rowerach co pokazałem, to wszystko budżetowe Alivio. Dokładając niewiele, teoretycznie mam Deore w KROSS Evado 4.0 No ale co mi po rowerze, do którego nie zaczepię fotelika... Bieda
jacekkk Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Rower z tak poprowadzoną linką może pasować - u mnie to działa (na zdjęciu). Mam taki sam fotelik. Problem tylko, że nie możesz przykręcić uchwytu na całej długości rury podsiodłowej (od góry ogranicza uchwyt linki). Proponuję iść do jakiegoś salonu rowerowego (na pewno mają Hamax)i przypasować do konkretnego roweru. Wg mnie będzie OK. Moja żona ma Gianta z tak samo poprowadzoną linką i u niej też nie problemu. Jak wpinam fotelik to muszę odpiąć wszystko ze sztycy (błotnik, światełko). Młody kopie Jak będziesz przymierzał to koniecznie zwróć uwagę na znacznik z boku fotelika (środek ciężkości) - musi być nad tylną osią. Masz to napisane w instrukcji. A to już może być trudne z niektórymi rozmiarami ramy lub kątami rury podsiodłowej. U mnie fotelik jest na ostatnim ząbku i jest w granicach normy, ale nie jest idealnie nad osią. Raczej to może być większym problemem niż linki. Co do roweru do miasta poszukaj czegoś używanego na allegro. Ja niestety swoją maszynę do miasta sprzedałem w zeszłym roku i trochę żałuję (poszedł za 350 zł). To był stary Giant (chyba z początków lat 90). Stalowa rama, bez amortyzacji, błotniki, koła 28 cali, hamulce V-brake. A był bardzo szybki (i dosyć ciężki Kompletnie nieinteresujący dla amatorów cudzej własności Wymieniłem w nim tylko tylne koło - zwykła obręcz centrowała się na krawężnikach, kupiłem dwukomorową. Idealny do miasta. Dodatkowo zawsze zapinałem go na dwa zapięcia (jedno rama do stojaka, drugie - tylne koło do ramy). Jak ryzyko kradzieży jest duże kupował bym tylko coś używanego. Nowy rower, nawet z najniższej półki jest bardziej atrakcyjny dla złodzieja. Mam nadzieję, że pomogłem.
kaeres Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 A jaki jest problem w montażu fotelika w np. Kross Level A6 ? Też mam linki na rurze podsiodłowej i uchwyt Hamaxa pozwala na ich ominięcie (a raczej na ich zawarcie w uchwycie). Hamax to nie jakaś chińszczyzna z targu za 50zł. Oni pomyśleli o takich rzeczach.
sigviper Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 Jacek, dziękuję ci bardzo! Kaeres: z moich doświadczeń wynika, że to producent roweru musi pomyśleć a nie Hamax...
kaeres Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Lecz Hamax posiada taką budowę uchwytu, który spokojnie omija linki. Zresztą OK Baby również.
GBKwidzyn Napisano 28 Lutego 2013 Napisano 28 Lutego 2013 Hamax będzie pasował na 100% do roweru który Ci podałem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.