madstorm Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Witajcie, mam dylemat ponieważ przymierzałem oba rowery i ciężko mi podjąć decyzję, może mi pomożecie? A teraz do konkretów. Author CONTEXT : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl Mam możliwość kupna roweru w identycznej konfiguracji jak ten powyżej za 2000zł. Z moich oględzin wynika że części nie są zużyte, a rama nie jest odrapana. Rower był nieznacznie użytkowany, głównie do jeżdżenia po mieście i od nadmiernego hamowania po twardej nawierzchni tylna opona jest nieco wytarta i trzeba będzie ją niedługo wymienić. Natomiast Rower SCOTT Scale 70 2012 to nówka nieśmigana, ze sklepu za 3100zł. Wygląd nie ma aż takiego znaczenia, ale kolorki tego Scotta robią swoje, no i rama jest nieco bardziej drapieżna. Nie powiem że kasa nie gra roli, bo zakładałem kupno roweru za 2500zł, tak więc 1000zł różnicy między obiema propozycjami to dużo. Rower będzie służył na mniej lub bardziej ekstremalne wypady w teren, będę chciał też spróbować sił w zawodach, ale czy taki rower przyda się też na dłuższe wycieczki? Prowadzę aktywny tryb życia, przesycony sportem, zawsze daję z siebie wszystko, także mój styl jazdy jest zdecydowanie agresywny. Proszę o opinie odnośnie ram (pod późniejszą rozbudowę) oraz osprzętów obu modeli.
Roonin Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Miałem ramę Context tylko model 2006. Jeśli się w międzyczasie nie zmieniła geometria to rama fajna bo w miarę długa. Ja z mojej byłem bardzo zadowolony a też u mnie lekko nie miała, 80% teren i dynamiczna jazda. Wyszedł na tym bardzo fajny zrywny zwrotny i sztywny rower. Ewentualnie dla gryzigramków waga na minus bo ważyła coś koło 1,8kg ale za to mocna i sztywna.
madstorm Napisano 24 Lutego 2013 Autor Napisano 24 Lutego 2013 @@Roonin, ja do gryzigramków (fajne określenie ) nie należę więc ciut większa waga mnie nie odstraszy, ważne żeby rama była solidna. Ktoś coś na temat osprzętu? W sumie bardziej bym się skłaniał za Authorem, to w końcu aż tysiak w kieszeni, no i na obu rowerach czułem się podobnie podczas przejażdżki, więc tylko jakaś słaba luka w osprzęcie mnie skłoni do Scotta, chociaż jego design przemawia za siebie...
maciek94 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Ja jestem w trakcie sprzedawania mojego Aspecta 20 z 2012 roku i kupuje właśnie Scale 70 .Powiem ci że powinieneś sie sugerować raczej ramą,amorkiem,kołami bo to najważniejsze elementy roweru.Osprzet zawsze możesz zmienić A co do scotta to jest bombowyyyyy Pozdrawiam
madstorm Napisano 24 Lutego 2013 Autor Napisano 24 Lutego 2013 @@maciek94, masz rację, dlatego czekam na dalsze opinie, ja się po prostu na tym nie znam. A Tobie gratuluję wyboru, bo rower prezentuje się niesamowicie dobrze
paszczaq Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Chociaż nie jestem ekspertem w dziedzinie osprzętu SRAM'a to w Authorze jest widzę dosyć wysoka grupa X7. Poza tym zdecydowanie in plus jest amor - RST First AIR to już przyzwoity uginacz, czego raczej nie można powiedzieć o RS XC w Scottcie. I mając tysiaka w kieszeni zawsze może sobie potem pewne elementy wymienić (jeśli amor nie podpasuje to już za tysiaka można wychaczyć np. Rebę) Tak więc moim zdaniem jeśli geo Authora Ci odpowiada i jest o tyle tańszy to bym się skłaniał ku niemu.
madstorm Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 @@paszczaq, dzięki za bardzo dobre argumenty, szczególnie ten za ewentualnym doinwestowaniem zaoszczędzonego tysiaka w lepszy osprzęt w Authorze. SRAM to dla mnie nowość, dlatego ciekawi mnie jak ma się ten osprzęt w porównaniu do Shimano (x7 to chyba porównywalny jest z SLX?). Rama leży dobrze, a w zasadzie ja na niej Author póki co faworytem.
Roonin Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Jeśli chodzi o X7 to jako użytkownik gorąco polecam. Ja raczej do shimano nie wracam
paszczaq Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 @madstorm: to masz już rozwiązanie podane na tacy IMHO w Scott'ach się dopłaca chyba 50% ceny za malowanko (skondinąnd ładne) i napis...
andy237 Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 cena za tego scotta scale 70 to żadna rewelacja wręcz szukałbym coś lepszego za tą cenę sam kupiłem miesiąc temu nowego scotta scale 50 (wyprzedaż z poprzednich roczników) za 2750zł więc lepiej się zastanów nad decyzją
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.