Skocz do zawartości

[korba+suport] zmiana

Gość Gość_PikaCZ_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_PikaCZ_*
Napisano

Witam mam swego radzaju problem:

Posiadam taki oto rowerek: Merida kalahari z 2002 przerzutka przednia to altus tyl tak samo, korby suntour.

Rowerek ma 4 lata i przejechane ok 4000 km. jeżdżę głównie przez lasy, podjazdy, błota, piaski itp. itd. :).

Ostatnio coś zaczęło szwankować tz przy mocniejszym naciśnięciu pedała słychać taki odgłos jakby metal tarł o metal (niezależnie na jakim biegu) podejrzewam że czas wymienić suport.

Związku z czym chciałbym troszkę odświeżyć swój rowerek. Chce na początek kupić wymienić korbę na LX FC-M572 lub LX FC-M540 oraz suport DEORE OctaLink BB-ES30

Mam następujące pytania:

1. Czym różnią się te korby ?

2. Czy taki suport będzie pasował ?

3. I przede wszystkim czy to będzie pasować do reszty napędu, chodzi mi o stary łańcuch i wolnobieg (bo to chyba jest jeszcze wolnobieg) i moją przerzute przednią

W miarę czasu chciałbym wymienić kasetę tez na deore 9 rezedową + łańcuch + przerzutki + manetki  tyle tylko ze ta są już trochę duże koszty wiec wszystko powoli. Na korbę + suport che wydać ok. 250 zl.

Dzięki za wszelkie rady.

Pozdrawiam wszystkich zapalonych rowerzystów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...