madstorm Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Witam wszystkich, już od dawna przymierzam się do kupna roweru, ale na samym pomyśle i marzeniu przystało. Zeszłej jesieni w moim starym i wysłużonym EUROBIKE'u pękła rama po 15 latach intensywnego użytkowania. Rower ten jest na nieamortyzowana lekkiej ramie i podrzędnym osprzęcie, z manetkami w kierownicy - do czego bardzo się przyzwyczaiłem i podoba mi się ten system. Jeździłem nim głównie ja, ale też podkradała mi go siostra. Używany był na krótsze i dłuższe rekreacyjne wyprawy rowerowe (las i morenowy teren), ale też do ekstremalnej jazdy po tym terenie, czy do jazdy po mieście i szosie, lub także do dojazdów do pracy - bo uwielbiam sport i staram się kiedy to możliwe rezygnować z jazdy samochodem, czy nawet komunikacją miejską. Chciałbym żeby nowy rower służył mi cały czas do tego samego, z tą różnicą że chciałbym też spróbować swoich sił ścigając się z innymi. Dane techniczne użytkownika: Wzrost: 182cm Długość nogi: 82cm ---> rama: 20-21" ??? Waga: 77kg Info co do roweru: Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na rower to 2500zł, ale daję sobie margines bezpieczeństwa przy dobrej ofercie do 3000zł. Chciałbym kupić rower na osprzęcie klasy SLX, ale nie jestem pewien czy w tej cenie się to uda. Jeśli nie, to które z części sugerujecie żeby były lepsze lub gorsze (głupie pytanie, ale z czegoś trzeba zrezygnować żeby obniżyć cenę). Rozważam kupno roweru na gorszym osprzęcie, ale solidnej ramie, z możliwością późniejszej rozbudowy. Osoby doświadczone w temacie proszę o sprecyzowanie, czy rozsądniej jest od razu zainwestować w lepszy osprzęt, w miarę wymiany zużytych części zastępować je lepszymi? Hamulce tarczowe - nie dziękuję - w sumie nigdy nie miałem, ani nie jeździłem na rowerze z takimi hamulcami, a mają spory wpływ na cenę, myślę że dobre V-brake'i wystarczą (jakie są zalety tych hamulców w porównaniu z V-kami, i dodatkowo jak się do tego mają hydrauliczne i mechaniczne?). Fajnie jeśli rower miałby manetki w kierownicy, ale z tego co widzę to raczej rzadkość. Kolor raczej nie ma znaczenia, niektóre mi się podobają, niektóre nie, ale to cecha drugorzędna. Rower będzie służył na mniej lub bardziej ekstremalne wypady w teren czy na szosę, jako dojazd do pracy (bezpiecznie przechowywany), możliwe iż zawody. Prowadzę aktywny sportowo żywot, nie boję się wyzwań i zawsze daję z siebie wszystko, także mój styl jazdy jest zdecydowanie agresywny. Gdy tylko zacząłem czytać poradniki o kupnie roweru, to wkręcił mi się temat 29er'a, ale z racji tego, że w takiej samej cenie dostanę gorszy osprzęt, odpuszczam temat (ale z miłą chęcią wysłucham propozycji i rad z 29er'ami związanych). Poza tym nie mam do końca pewności, czy z moim średnim wzrostem jest to dobra dla mnie opcja. Nowy czy używany? Za budżet który planuję nie kupię chyba nowego roweru z pożądanym osprzętem, dlatego rozważam kupno używanego. Jednakże tutaj dość ważne jest żeby ten rower miał papiery (nie wyobrażam sobie płacić komuś za to że pozbawił inną osobę szczęścia z posiadania fajnego roweru) i mógłbym namacalnie stwierdzić czy mi pasuje (przejażdżka i oględziny). Dlatego najchętniej brałbym pod uwagę oferty z Wielkopolski, ale nie sugerujcie się tym przy podawaniu przykładów. Zawsze można znaleźć podobny rower w okolicy i na niego wsiąść itd. Kolejna sprawa jest taka, że nawet jeśli używany rower ma dobry osprzęt (często zdarza mi się oglądać aukcje z rowerem posiadającym pojedyncze części XT), to jak dokładnie stwierdzić jaki jest ich stopień eksploatacji, przecież nie wszyscy trzymają paragony, no i przede wszystkim są uczciwi podając że części były kupione wtedy, albo że przejechały X km. Od mniej więcej miesiąca śledzę aukcje internetowe (nie tylko allegro) oraz różne fora, ale jeszcze nie trafiłem na obiekt moich rowerowych westchnień. Rowery posezonowe, albo z wystaw to też opcja, może ktoś ma namiary do takich ofert, z chęcią bym się zapoznał. Z góry dzięki za pomoc!
mkas Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Widzę, że masz podobne wymagania do moich, nie wiem czy czytałeś temat ostatnio założony przeze mnie: [2500PLN] MTB lub 29er, Kross Level A4 lub Level B3 lub coś innego - Zakup roweru z przedziału cenowego - Forum Rowerowe - Największe w Polsce Ostatecznie zdecydowałem się na: KROSS LEVEL B6 29ER CZARNO-GRAFITOWY MAT M 2012 www.sklep.eurorower.pl Ale może tobie bardziej doświadczeni forumowicze zaproponują coś innego
kondzios230 Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Jakby co, to sprzedaję swojego KTMa Ultra Sport 2012 (rama 19'). Za 2500 + przesyłka zmieni właściciela Nieaktualne już foty (lekko zmienił się stan wizualny (na minus) i parę części) są tutaj, a foty zmienionych miejsc są tu. Widać na nich największą "zmianę" czyli zerwany kawałek naklejki z górnej rury. Aktualna specyfikacja: Rama: Ultra Alloy M: 1205 Alloyframe Al6061 TB FD-Band-DS, Ext: 135QR Widelec: Rock Shox Recon silv TK-SA 100 Sp: solo air, D: Turnkey lockout Koła: - piasty: Shimano Deore M595 - szprychy: DT Champion 2.0 - obręcz: Ryde Taurus - opony: Continental Explorer 2.1 (przód, zwykła zwijana z przestawionym oplotem – przy jeździe faluje, brak innych negatywnych skutków) i Continental Race King 2.0 drut (tył) Korba: Shimano M552 42-32-24 Pedały: Najzwyklejsze platformy, albo bez Hamulce: Shimano M445/M446 Disc (SH-RT53 180/160 mm) Kaseta: Shimano HG62-10 11-34 Łańcuch: Shimano SLX 10 Manetki: Shimano Deore-10/Deore- Przednia przerzutka: Shimano Deore M591 Tylna przerzutka: Shimano Deore XT M780 Kierownica: Ritchey OE Flat 31.8/620 Mostek: Ritchey OE AHead 6° Sztyca: UNO 350mm Stery: Ritchey OE Logic Zero Press-Fit Siodełko: KTM VL-1489 Chwyty kierownicy: Velo VLG-311 Gel Do dyskusji/targowania się na temat roweru zapraszam na maila kondzios230@gmail.com , z chęcią odpowiem na wszystkie pytania
madstorm Napisano 18 Lutego 2013 Autor Napisano 18 Lutego 2013 @@mkas, dzięki za infotmację, tak czytałem Twój temat. Gratuluję dycyzji, przynajmniej masz juz to za sobą i mam nadzieję że jesteś zadowolony z roweru. Dzięki za sugestię, wezmę ją pod uwagę. @@kondzios230, Dzieki za propozycję, nie jestem zainteresowany. Myślę że zostałem potraktowany jako typowy leń i pijawka . Otóż przeglądałem i dalej przeglądam forum oraz rózne aukcje i oferty pod kątem propozycji rowerów, ale postanowiłem załozyć nowy temat, ponieważ mam też kilka dodatkowych wątpliwości i zapomniałem wkleić kilka ofert które mnie zainteresowały (niestety chyba opcja edycji tematu wygasa po jakimś czasie i nie mogę ich pogrubić, więc ponawiam je poniżej): Czy przy długości nogi 82cm mam wstepnie szukać ramy: 20-21" ??? Chciałbym kupić rower na osprzęcie klasy SLX, ale nie jestem pewien czy w tej cenie się to uda. Jeśli nie, to które z części sugerujecie żeby były lepsze lub gorsze (może to głupie pytanie, ale z czegoś trzeba zrezygnować żeby obniżyć cenę). Rozważam kupno roweru na gorszym osprzęcie, ale solidnej ramie, z możliwością późniejszej rozbudowy. Osoby doświadczone w temacie proszę o sprecyzowanie, czy rozsądniej jest od razu zainwestować w lepszy osprzęt, czy w gorszy a w miarę wymiany zużytych części zastępować je lepszymi? Proszę osobę o wzroście i długości nogi podobnych do moich (182/82) o podzielenie się różnicami po przesiąściu się na 29era - jakie wady i zalety zauważła z przesiadki. Poniżej linki do ofert które mi zaciekawiły, niektóre aukcje już wygasły ale zawsze można popytac czy sprzęt jeszcze do kupienia. Prosze o wszelkie sugestie odnośnie osprzętu, ceny itd.: Który z obu FOCUSów, o ile w ogóle? EXTRA FOCUS BLACK RAIDER SLX HYDRAULIKA OKAZJA ! (2989327952) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Znakomity FOCUS BLACK RAIDER 'L' - 20' (3018048043) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ten Kellys ma w sobie cos magicznego, aż zbyt dobrze wygląda, co o nim sądzicie? Kellys Magic rama XC - XC, LX, Deore (3010482968) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. CUBE ACID -JAK NOWY-20 CALI-ROCK SHOX -XT-HYDRAULI (3016261719) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jak myślicie do ilu dobije ten Cube? CUBE LTD RACE !!! bcm (3038679660) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Proszę o wszelkie rady co do używanych rowerów, nie chciałbym się naciąć na jakieś ukryte usterki itd.
robertos102 Napisano 18 Lutego 2013 Napisano 18 Lutego 2013 Witam Przy Twoim wzroście optymalny rozmiar ramy to 18,max 19. Z resztą musisz się dokładnie sprawdzić geometrię konkretnej ramy bo to jest dość istotne. Napisałeś w temacie do lasu,na szosę i do ścigania. Ciężko znaleźć taki kompromis,w szczególności w budżecie jakim dysponujesz. Tu nowy rower to raczej ze słabym osprzętem i mizernym amorem.Za to używkę można trafić ciekawszą.Ale tu jest z kolei ryzyko bo nigdy nie wiadomo co się kupuje. Co do Twojego wzrostu to musisz wybrać czy chcesz małą czy dużą kiszkę. Na kole 26 zyskujesz lepszą zrywność i zwinniejszy rower.Z kolei koło 29 lepiej wybiera wszystkie nierówności,nie musisz się spinać tak z doborem opon jak to się ma w przypadku koła 26. Taniej kupisz koło 26. Zobacz też wyprzedaże w dobrych sklepach rowerowych takich jak Sportsales.pl. Dochodzą nawet do -40%. Przejrzyj dokładnie wcześniejsze tematy,tam padło dużo propozycji rowerów w cenie do 3 tyś. pozdrawiam R/
madstorm Napisano 19 Lutego 2013 Autor Napisano 19 Lutego 2013 @@robertos102, Dzięki za poradny odnośnie 29er. Chyba jednak zostanę przy 26". Co do geometrii to faktycznie dobrze byłoby się do roweru przymierzyć, ale gdy nie ma takiej możliwości, to co zrobisz? Czy na podstawie samych liczb jesteś w stanie oszacować czy rower będzie "dobrze leżał"? Co do zastosowania, szosa to kompromis, w sumie niepotrzebnie o tym napisałem. Ponieważ planuję naprawić stary rower i nim dojeżdżać do pracy lub w tym celu nabyć starą kolarzówkę. Pomimo że pewnie zdarzy się też wyjazd typowo szosowy, zastosowanie głownie przełajowe. Jak pisałem codziennie przeglądam aukcje i oferty, ale nie trafiłem na nic co bym mógł z marszu wziąć. Wkleiłem w poprzednim poście kilka ofert które mnie zainteresowały, ale nikt się do nich nie odniósł. Wydaje mi się że i Twoją oferę rozważałem, ale rama jest zdecydowanie za duża dla mnie.
robertos102 Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Czy na podstawie samych liczb jesteś w stanie oszacować czy rower będzie "dobrze leżał"? Na podstawie samych liczb nikt Ci nie powie, czy rower będzie dobrze leżał. Przy Twoim wzroście tak jak wspomniałem wcześniej rama 18 cali. Ważne jest też, żeby zwrócić uwagę na długość górnej rury w danym rozmiarze. Im krótsza górna rura tym mniej sportowa sylwetka na rowerze. Cuby czy też Focusy w kole 29er mają stosunkowo krótką górną rurę przez co tracą swoje sportowe zacięcie. Co nie zmienia faktu, że innym coś takiego może odpowiadać. Najlepiej to przymierzyć się do jakiegoś sztywniaka gdzieś w sklepie na miejscu, najlepiej do rozmiaru 18 cali, zobaczyć jaką ma geometrię i wtedy będziesz miał jakieś odniesienie. Co do używek to naprawdę jest to loteria, tym bardziej kupując rower do 2 tyś, z tych oferowanych na allegro. Jeżeli już używka to z zaufanego źródła, co nie znaczy że nie można trafić przyzwoitej używki, Z tych do podałeś wyżej to nie ma rewelacji, ale w tej cenie tak jak pisałem wcześniej ciężko będzie o lepszy sprzęt. Jak już będziesz szukał to zwróć uwagę także na amor, najlepiej jakby był jakiś powietrzny, jakiś rst czy inny z podobnego budżetu. Wybór masz prosty. Bo albo kupisz jakiś nowy rower na słabym osprzęcie i będziesz na nim jeździł dopóki nie wysiądą poszczególne komponenty albo kupisz jakąś używkę z lepszym osprzętem ale za to już używanym. Ja bym kupił nowy i położył nacisk na to aby dobrać jak najlepszą ramę do ewentualnej dalszej rozbudowy. pozdrawiam. R/
madstorm Napisano 20 Lutego 2013 Autor Napisano 20 Lutego 2013 @@robertos102, dzięki raz jeszcze za rady. W weekend wybiorę się do sklepu na przymiarki. Przy okazji zmierzyłem sobie jeszcze raz długość nogi...urosłem o 4 cm, poprawna długość nogi to 86cm (ostatnio musiałem mierzyć po ciemku ). W takim razie rama pewnie 19-20". Pojawiło się kilka nowych ofert, co o nich sądzicie? http://allegro.pl/show_item.php?item=3037900241& http://allegro.pl/show_item.php?item=3008701591& http://allegro.pl/show_item.php?item=3010096134& http://allegro.pl/show_item.php?item=3020222255& http://allegro.pl/show_item.php?item=3040827665& http://allegro.pl/show_item.php?item=3044276721&
madstorm Napisano 21 Lutego 2013 Autor Napisano 21 Lutego 2013 Co powiecie na temat tego modelu: http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/242/Author.CONTEXT./ Mam możliwość kupienia nieznacznie używanego w takiej samej konfiguracji za ok 2000zł.
kalisiek Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Ja ze swojej strony polecam Krossa a6 2012. Mozna wyrwac za 2300
mkas Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 @madstorm: Zdecydowałeś się na coś? Twoje wymagania są niemal identyczne z moimi, więc ciekaw jestem czy coś już kupiłeś? Bardzo fajne są te używki, które pokazywałeś, gdybym miał więcej czasu pewnie też bym rozważył używany, bo osprzęt trochę lepszy, jednak trzeba sporo poświęcić czasu, żeby nie wtopić.
madstorm Napisano 26 Lutego 2013 Autor Napisano 26 Lutego 2013 @@mkas, prawda jest taka, że lepszy osprzęt za założony budżet dostaniesz tylko kupując używany rower (lub posezonowy, powystawowy - ale takie oferty rozchodzą się jak ciepłe bułeczki), ale tak jak mówisz trochę czasu może upłynąć zanim pojawi się właściwa oferta w Twojej okolicy. Ja zdecydowałem, się na używany Author Context (model z 2011), tu masz jego specyfikację: http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/242/Author.CONTEXT./ Przymierzyłem też kilka nowych rowerów, w tym Scott Scale 70 (model z 2012), którego również brałem pod uwagę, ale ostatecznie wybrałem Authora. Tu masz temat w którym oba zostały wrzucone na wagę: http://www.forumrowerowe.org/topic/130047-rower-author-context-2011-czy-scott-scale-70-2012/#entry1224146 Jeśli bardzo się Tobie śpieszy z zakupem roweru, bierz nowy, najlepiej z dobra ramą pod rozbudowę (jakiś model z 2012). Jeśli jednak nie, to daj sobie z miesiąc czasu na poszukiwanie ofert, możliwe że coś ciekawego się pojawi w Twojej okolicy, bo w końcu wiosna powoli idzie, więc wydaje mi się że ofert używek będzie coraz więcej.
TomeB Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 @robertos102, dzięki raz jeszcze za rady. W weekend wybiorę się do sklepu na przymiarki. Przy okazji zmierzyłem sobie jeszcze raz długość nogi...urosłem o 4 cm, poprawna długość nogi to 86cm (ostatnio musiałem mierzyć po ciemku ). W takim razie rama pewnie 19-20". Jak wzrost Ci sie nie zmienil to i w kwestii ramy nic sie nie zmienilo: 18-max 19". Z tym ze z dluzsza noga bedziesz mial poprostu wiekszy wybor jesli chodzi o inne parametry geometrii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.