Skocz do zawartości

[kierownica+mostek+sztyca] Upgrade roweru KROSS A2 - co polecacie

liberator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie; chciałbym przed nowym sezonem wymienić (głównie ze względu na bezpieczeństwo):

- kierownicę

- mostek

- sztycę

...w rowerze KROSS A2.

Rower kupiony rok temu, i choć nie został do tego zaprojektowany - zaliczył kilka maratonów, a w najbliższym sezonie będzie ich mam nadzieję więcej :)

W minione wakacje znajomemu kierownica złamała się podczas jazdy - na szczęście jechał ok. 10km/h na godzinę i oprócz potłuczeń nic mu się nie stało. Chciałbym zminimalizować ryzyko takiego zdarzenia; nie znam się na sprzęcie i dlatego proszę Was o radę. A może coś jeszcze polecilibyście wymienić przed nowym sezonem?

Pozdrawiam,

Tomek

Napisano

Cześć.

Trochę dziwne z tym złamaniem kierownicy podczas jazdy.

Jeśli nie świrujesz na tym Krosie kolarstwa grawitacyjnego i innych ekstremalnych numerów to w normalnym

XC raczej ciężko złamać. Kolega jeździł też na takim krossie?

A teraz propozycje. Nie za drogie i zaoszczędzające sporo wagi (zakładam że masz model z 2012)

Sztyca: fabrycznie waży Twoja 340g (Kross components) -możesz to zamienić na smice pro (220g) lub tańszą Smice comp (235g). Różnica w wadzie ogromna!

Kiera i mostek.

Nie mogę znaleźć wagi tych Twoich ale polecam zestaw

KCNC no mostek Fly Ride 130g (110mm) + kiera Dark Side 160 g (600mm).

Zaletą tego zestawu jest to, że mostek bez problemu wyrwiesz na allegro bo co tydzień jest wystawiony nowy przez dystrybutora na aukcje i zchodził za 60% ceny.

Pozdro

Napisano

Witajcie

To ja jestem tym kolegą Liberatora. Złamałem kierownicę w dwuletnim Kross Level A4 zjeżdżając z góry Chełm (Myślenice k. Krakowa). Na początku byłem trochę zdziwiony, ale jadąc do serwisu dowiedziałem się, że większość producentów rowerów przy jeździe XC zaleca wymianę kierownicy raz do roku. Niestety nie mam już zdjęć (wymiana komputera...) tej kierownicy, ale było to dość ciekawe doświadczenie....

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...