Skocz do zawartości

[700zł-max] Rowerek MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w tym sezonie chcialbym wrócic do jazdy na rowerze, mam 700zł na kupno roweru mtb, wypady ze znajomymi za miasto i na sciezki lesne. Znalazłem wg mnie fajny rowerek http://allegro.pl/rower-mtb-horizon-rock-2012-17cali-gwarancja-kross-i2966848363.html Co o nim myslicie? i mam pytanie czy w przyszlosci bedzie w nim mozliwosc wymiany amortyzatora na jakis lepszy z rozmiarem 1/8 ?

Napisano

Tam już jest amor 1 i 1/8".

Czy nie myślałeś o trekkingu lub crosie? Do takiej jazdy, o której wspomniałeś nadawałby się dużo bardziej, a w tej kwocie można już poszukać jakieś sensownej używki. 26" do lasu i na przejażdżki ze znajomymi średnio się nadaje

Napisano

Rower całkiem dobry,jak za tę cenę.Możesz z czasem wymienić amor na inny,ten jest typowy.Z drugiej strony widelec,który jest w tym rowerze nie jest tragiczny.Montuje się takie w dużo droższych rowerach.

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Napisano

tak, będzie pasował. Ale dolicz nowe koło pod tarcze + hamulec tarczowy na przód. Jesteś pewien, że chcesz tym jeździć po lesie i na przejażdżki? Bo nie bardzo nadążam za Twoim tokiem myślenia...

Napisano

OMG,,,

nie, dobre v-ki są wystarczające do wielu zastosowań. Ale ten amor z linka nie ma możliwości ich zastosowania - jest tylko pod tarcze.

Do zastosowań, o których napisałeś najlepszym wyborem byłby rower na kołach 28", czyli trekking lub cross. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się w takim terenie. No chyba, że zamierzasz wykorzystać rower w cięższym terenie, niż wspomniałeś - tyle, że zastosowany w tym rowerze osprzęt za wiele nie wytrzyma przy większych obciążeniach...

Napisano

Bałbym się tym wjechać do lasu ;). A tak poważnie mówiąc, poszukaj jakieś używki w tej cenie, ja sprzedałem ostatnio swojego 1 scotta za 500 zł, aż zal było... a latał jak wściekły, pomyśl faktycznie nad tym crossem, i tak tym nie poszalejesz...

Napisano

W takiej cenie lepiej zainwestować w używkę. Problem w tym, że by znaleźć coś ciekawego trzeba się trochę znać. Dobrze gdybyś zlecił znalezienie czegoś dla siebie znajomemu, który temat rowerów i części ogarnia w miarę na bieżąco.

Rower z linku będzie się niestety po jakimś czasie sypał - sam zaczynałem od Krossa Hexagona na podobnym osprzęcie i po jakimś czasie tylko trochę trudniejszej jazdy zaczął się rozpadać. A najgorsze jest w tych rowerach to, że rozbudowa nie ma za bardzo sensu, bo zawsze po jakimś czasie wyjdą ograniczenia.

W cenie 700-800 zł masz teraz sporo rowerów, na dobrym osprzęcie - alivio/deore i wyżej.

Szukając więc zwróć uwagę na kilka rzeczy:

Osprzęt - rower powinien mieć przynajmniej alivio. (korba, przerzutki, manetki, kaseta) W tej kwocie jak poszukasz, powinieneś znaleźć deore, jak utrafisz na licytacji to znajdziesz nawet deore lx albo slx, a to już naprawdę klasa sprzęcik.

Koła - dobrze, żeby były na jakiś firmowych obręczach i piastach. Koniecznie muszą być pod kasetę (mają 8 biegów z tyłu lub więcej), dobrze, jakby miały możliwość zamontowania tarczówek - może się okazać przydatne choćby przy zmianie amorka na jakiś lepszy.

A, co do zależności między ilością rzędów na tylnej kasecie - pamiętaj, zwykle im więcej tym lepiej. Nie bierz nic, co ma z tyły 7 zębatek i mniej. 8 to już ok, ale gdybyś trafił na coś z 9-cioma czy nawet 10-cioma biegami to już prawdopodobnie to rowerek z wyższej półki.

Przedni amortyzator też warto, żeby był jakiś lepszy. Zoom'y to badziewia, w tej cenie pewnie będziesz trafiał na RST albo SR Suntour. Ten drugi lepszy. A jak byś trafił na coś z amorkiem Rock Shox, Manitou, Marcocchi, to już w ogóle fajnie.

Ważny jest też dobór ramy - musi pasować pod twój wzrost. Inna sprawa, że czasami trafiają się okazje - rowery na fajnym osprzęcie, ale na za małych ramach, albo zwyczajnie brzydkich. Ja tak kupiłem świetny rowerek za śmieszne pieniądze - brzydka rama, dobry osprzęt. Ramę kupiłem inną pod swój wzrost, ładną, dobrej firmy, tamtą sprzedałem, i dzięki temu mam rower na deore / deore lx na hamulcach tarczowych za mniej niż 800 zł. Dlatego właśnie trzeba się znać, orientować i szukać okazji.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...