Skocz do zawartości

[500-700] używany kross hexagon / kross level / kands?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Wątków o podobnej tematyce jest mnóstwo, ale mimo wszystko nie potrafię się zdecydować :/ Dlatego zakładam kolejny ...

1. Co potrzebuję?

Potrzebuję rowerek na nowy sezon, więc mam około 2 miesiące na znalezienie czegoś. Nie jestem w stanie wydać na niego więcej niż 700 złotych, dlatego zdecyduję się coś używanego (przypuszczalnie 2-5 lat).

2. Do czego potrzebuję?

Jazda po asfalcie / szutrze / czasem kawałek bezdroża. Trasy płaskie lub trochę pofałdowane - teren jury krakowsko-częstochowskiej. Wypady raczej dłuższe ( przewiduję 30-80 km). Osoba o wzroście około 185cm.

Z powyższego wywnioskowałem, że powinienem szukać roweru crossowego, trekkingowego bądź ATB ...

3. Nad jakimi modelami się zastanawiam? :

W sieci wygrzebałem coś takiego: ( w zależności od roku produkcji bądź serii osprzęt pewnie będzie różny :/ )

a) Kross Level A2    

Przykładowe ogłoszenie, żeby unaocznić, co to za pojazd: Rower Kross Level A2 Sprzedam - Rowery Górskie, Rowery Miejskie - Gumtree Małopolskie / Kraków

b ) Kross Hexagon V2 / V3 / V4

Ze strony producenta:

Hexagon V2 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Hexagon V3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Hexagon V4 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

c) kands energy 1300

ROWER Kands Energy 1300 V-Brake kolekcja 2012 (2925042101) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

4) Pytania do Was:

Jak większość z tu obecnych proszę o pomoc:

Który rowerek z wyżej wymienionych wybrać? (Przy założeniu, że uda się taki znaleźć do 600-700 pln).

A może macie jakieś inne propozycje, bądź nawet miejsca, gdzie takiego sprzętu powinienem szukać?

Wszelkie inne rady i pomysły będą mile widziane :)ps. Przepraszam za tak spory monolog ... Powinienem był bardziej skrócić.

Napisano

kross level a2 jest ok ma niezły osprzęt ale to mtb ma bardziej sportową geometrie ramy i w tej cenie to raczej starsze modele w różnym stanie technicznym.

hexagony godne uwagi zaczynają się od 6-7 i w góre

kands to dobre rozwiązanie z tym mostkiem ma pozycje bardziej wyprostowaną osprzęt do turystyki nawet górskiej ok. ja takim jeżdże maratony i daje rade. więc może warto dozbierać te 300zł zamówić nowego i pare lat masz z głowy. z używkami jest jak jest. używki lepiej szukać z leprzym i wytrzymalszym osprzętem to może jeszcze troche pojeździ a takie alivio jak ktośnie dba to po paru tysiącach może być już do wymiany.

ja swoim zrobiłem 2000 i jest ok.

Napisano

Ja bardzo lubię krosy z serii A dlatego raczej bym Cię namawiał na A2.

Rama zdaje się ta sama co w wyższych modelach z serii A, amortyzator w tym co wysłałeś nawet daje radę do niewyczynowego jeżdżenia (taki sam montowano fabrycznie w mojej A6 i nie było z nim problemów). W zależności od rocznika w a2 znajdziesz czasem Altusa i to do takiej jazdy starczy.

Seria V to dla mnie straszna padaka w porównaniu z A:) Przerzutki Tourney, amortyzatory jakiś noname na poczatku sa ok ale przy używanym rowerze to może być problem.

Skoro Ci się nie śpieszy strasznie to poluj na A2ke bo róznica jest ogromna a te nowsze A2 dużo lepiej wyglądają niż stare i nie są specjalnie droższe.

http://tablica.pl/oferta/rower-kross-level-a2-ID216zF.html

Napisano

Jak dla mnie Hexagon to szajs szczególnie jeżeli popatrzymy na osprzęt to szału nie ma. Kros A2 fajna sprawa, rower z tego co słyszałem (bo nie posiadam takiego :/ ) naprawdę fajny tylko że to co tu widzę to używka więc myślę że musisz się liczyć z ewentualnymi kosztami związanymi z naprawami. Co do marki Kands to się nie wypowiadam bo nie mam o niej zielonego pojęcia i nie spotkałem się z opiniami użytkowników tego rowerku. Gdybym ja miał ten wybór co Ty to brałbym A2 może i trochę starszy od Hexagona którego pokazujesz ale jak dla mnie lepszy :D jednak biorąc go trzeba brać pod uwagę też dodatkowe koszty.

Napisano
Jak dla mnie Hexagon to szajs szczególnie jeżeli popatrzymy na osprzęt to szału nie ma

No ja to próbowałem powiedzieć delikatniej :thumbsup:

A2 to fajne rowerki i (przynajmniej w Łodzi) jeździ tego całkiem sporo wiec nie powinieneś mieć problemów z zebraniem opinii na temat tego sprzętu od użytkowników. Hexagony kojarzą mi się z rowerami komunijnymi, sam nie wiem czemu.

Napisano

Jeżeli naprawde nie uzbierasz więcej niż 700 zł to będzie ciężko z Levelem chociaz nie wykluczam starszych roczników .Hexagon ma dla mnie fajną geometrie i wygodnie mi sie na nim jeździło. Moim zdaniem powinieneś sie kierować ramą i geometrią która Ci bardziej pasuje a osprzęt zawsze można zmienić na lepszy lub odpowiadający tobie . Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem powinieneś sie kierować ramą i geometrią która Ci bardziej pasuje a osprzęt zawsze można zmienić na lepszy lub odpowiadający tobie

Zgadzam się z Tobą geometria to podstawa ale aby dostosować ją pod siebie należało by przymierzyć zarówno A2 jak i Hexagona a nie kupować w ciemno ;) dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przejechanie się tymi rowerumi, a co do wymiany osprzętu to jasne że można go wymienić ale jeżeli ktoś ma ograniczony budżet to nie jest takie proste.

Napisano

Na Hexagonie kiedyś jeździłem, ale był troszkę za mały co mogło wypaczyć moje spojrzenie na niego.

Budżetu większego niestety nie będzie - przychody niewielkie, a muszę mieć coś do jazdy od rozpoczęcia sezonu, czyli pewnie około końca marca.

Później różnorakie wydatki związane z wiosennymi wyjazdami, majówkami itd., wiec fundusze na lepszy przegląd i wymianę osprzętu pewnie dopiero w drugiej połowie roku się pojawią ;)

Z tego co napisaliście przekonuję się do Krossa Level A2. Chyba, że jeszcze jakieś interesujące opinie, propozycje?

Napisano

Dzisiaj przyszedł mi do głowy jeszcze jeden rower. Pracowałem swego czasu w Decathlonie i sprzedaje on całkiem sensowne rowerki RockRider 5.2. Geometria jest słabsza niż w a2 ale ogólnie daje radę. No jeszcze amorek taki sobie , trochę jak w Krossach V ale biorąc pod uwagę cenę i wygląd jest ok. Jak CI się chce to poszukaj informacji i opinii o nim.

Nowy kosztuje 999zł więc spokojnie zmieścisz się z używanym w niezłym stanie w 700zł .

Pracowałem tam prawie rok i jakiś wielkich zwrotów ani usterek na serwisie nie miałem:)

Napisano

Aby ładnie podsumować temat, napiszę jak się sytuacja zakończyła.

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi.

W dniu dzisiejszym zakupiłem Kross Level A2 21'', model z 2009 roku.

W zeszłym roku została wymieniona przednia przerzutka na Alivio FD-M413, korba na Alivio FD-M410, łańcuch na HG50, kaseta na HG51 oraz suport na Alivio BB-UN26. (pod warunkiem, że trzeba uwierzyć sprzedawcy - wydawał się prawdomówny).

Pozostały osprzęt fabryczny.

Z zewnątrz rower wygląda bardzo dobrze, na przyjrzenie się wnętrzu nadejdzie czas na przedsezonowym smarowaniu.

Zapłaciłem za niego dokładnie 700 zł, a więc zmieściłem się w założonym przedziale.

Dokładniejszy opis oraz zdjęcia w innym czasie, w innym temacie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...