Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Witam Panie i Panów Szukam roweru do 1500pln amm na dłuższe wyprawy. (teraz troche małofachowe podejście niczym dziecko w sklepie) Trekkingowy lub Cross - mianowicie rowery z pogranicza tych dwóch typów by mnie interesowały. Pozdrawiam Waga 110kg wzrost 193 "krocze" - dziewięćdziesiąt-pare cm.
mansua Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Do 1500zł, Cross to dobry wybór. Szukaj czegoś z osprzętem na poziomie Alivio/Deore, na dużej ramie powyżej 21". Podaj propozycje, które Cie interesują, to będzie co komentować. Tanie trekingi mają kiepskie bagażniki, które raczej nie nadają się do obciążania sakwami, lepiej kupic coś porządnego od Crosso, a co do oświetlenia na dynama i tym podobne, to moim zdaniem lepiej zainwestować w dobre led-y na baterie, zawsze memy w tedy przy sobie, dobrą latarkę która się przyda nie raz. .
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Trekingowy. Cross to rower sportowy i trzeba go dozbroić (zatem jego nabycie mija się z celem). Klasycznie polecę Kross Trans Alp (model 2012/2011*). * - w modelu 2011 trzeba sprawdzić obręcze, bo mieli z nimi problemy.
Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 Hmm niestety mam ograniczony kapitał, a do wakacji muszę czymś jeździć. A co powiedzą Panowie na koncepcje Cross'a - później wzbogaconego o osprzęt spotykany w treku? Muszę zaznaczyć że będzie to mój codzienny transport ( w dni powszednie prawdopodobnie bez bagażnika i innych czesci które złodziejaszki demontują sobie, ale w sezonie dłuższych tras w pełnym "uzbrojeniu". P.S Kross Evado 2.0 przykuł moją uwagę.
szybkilopez Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Ciekawą propozycją jest ten rower na dłuższe wycieczki http://allegro.pl/nowy-trekking-winora-mallorca-shimano-24-b-raty-0-i2921074342.html
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Tanie trekingi mają kiepskie bagażniki, które raczej nie nadają się do obciążania sakwami Po czym kolega to wnosi? Mój bagażnik przejechał około 6,5 tyś km stale obciążony (w różnym stopniu) sakwami. Śmiem twierdzić, że przy masie kolegi Wątkotwórcy, prędzej padnie koło niż bagażnik. PS. Crosso ma poważne problemy zaopatrzeniowe z bagażnikiem do swoich sakw. Sakwy jednak pasują do bagażnika Kross Trans Alp (2011). Ewentualnie są jeszcze adaptery (oczka). Muszę zaznaczyć że będzie to mój codzienny transport Zatem rower crossowy odpada. Potrzebujesz pełnych błotników, bagażnika na sakwy. Padło też hasło oświetlenia. Trekingi w cenie 1500+ mają też zwykle dynamo w piaście, co jest podstawą jeżeli chodzi o regularną codzienną jazdę. Potężna lampa na baterię - jak najbardziej, ale nie można zrezygnować z dynama.
Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 Rozumiem.. bardziej od tej strony patrzeć hmm a co Pan powie o modelu Kross Trans Pacific ewentualnie Trans Syberian
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Syberiana bym nie kupił. Klasyczne dynamo (1), wolnobieg (2).
Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 Rozumiem że w nim te 2 podzespoły były by do wymiany po pewnym czasie ( choć pewnie wbudowane dynamo i tak utarguję) Jako student.. wiadomo każdy grosz się liczy. Czy przeglądać oferty innych producentów? Czy raczej Kross jest przodującym w produkcji trekków?
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Kross ma dobry stosunek osprzętu do ceny. Wolnobieg jest trochę trudniejszy w serwisowaniu. Jak chcesz umyć zębatki to musisz go rozebrać i przesmarować cały każdorazowo. W przypadku kasety to jest odkręć śrubę, wymyj kasetę, przykręć śrubę. Poza tym w wolnobiegu lubią pękać osie. Miałem dwa rowery z wolnobiegiem, w obu miałem pękniętą tylną oś. Generalnie jako rower niskobudżetowy się nada. Ale jeżeli mówimy o codziennej jeździe np po 25 km (w szczycie sezonu robiłem po 50 km dziennie), to ja jednak wolałbym mieć kasetę... Łatwiejsza w utrzymaniu po prostu.
mansua Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 To czy się da przymocować sakwę, nie oznacza że taki bagażnik da się obciążyć konkretnym bagażem - mi różne tanie alu bagażniki wcześniej lub pozniej się łamały. Zapewne 5kg podręcznego bagażu; mepe aparat, polar i wałówę, uniesie każdy bagażnik, nawet taki mocowany do sztycy, ale chyba nie w tym rzecz. jeśli chodzi o długie wypady. Crosso ty tylko przykład porządnego bagażnika. To czy dynamo jest potrzebne, czy nie, to kwestia względna, można się bez tego obyć bez problemowo. Klasyczne dynamo to nieporozumienie , o dynamie w pieście można dyskutować . Wolnobieg raczej dyskwalifikuje tego Krossa, jak się wygnie albo padnie, to żeby przejść na kasetę to czeka Cie wymiana tylniej piasty . Zapoznaj się też z Unibike, moim zdaniem ciekawsze niż Kross.
Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 To że na wolnobiegach pękają osie to wiem z własnego doświadczenia. Aktualnie mam górala 21"rama CroMo, 26" koła i na chwilę obecną stoi wypatroszony w garażu(właśnie przez oś), a że trzeba sobie ubrudzić dłonie to czyszczę/konserwuję wszystko jak leci. Jak już wcześniej mówiłem finanse istotną sprawą dla mnie są. Jestem pewien że kaseta do czerwca wytrzyma(około 5000km). No jeżeli nie.. to nie wiem..
mansua Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Kup dodatkowy łańcuch i przekuwaj co 500km, znacznie wydłużysz życie i łańcuchom i kasecie
Nadowski Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 nie lepiej zrobić gdzieś z 1200-1500 i wymienić całość na kasetę? Mniej wydam..
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Jeżeli mówisz o bieżącym rowerze, to nowy łańcuch nie koniecznie może zostać przyjęty. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest napęd. Jeżeli chodzi o nowy rower, to zwykle praktykuje się jazdę na 3 łańcuchy (dwa to za mało), zmieniane co czyszczenie napędu (najlepiej, 500km to trochę długo).
bzyko Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 Kolega może się też zaopatrzyć w taki prosty przyrząd do kontroli stopnia zużycia łańcucha. Ja używam właśnie czegoś takiego. Nie bawię się w przekuwanie kolejnych łańcuchów. Zakładam nowy i jeżdżę do maksymalnego dopuszczalnego rozciągnięcia przy którym kasecie się jeszcze nic nie dzieje. Później zmiana i od nowa. Na najtańszym łańcuchu przejeżdżam do 1600 km. Ostatnio założyłem droższy (ale symbolu nie pamiętam) i jak do tej pory przejechałem na nim 2500 km, a wskaźnik pokazuje, że jeszcze dobry.
Nadowski Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Napisano 18 Stycznia 2013 Hmm do dokładniejszym zapoznaniem się z tematem treków uważam że do 1500 nie ma co liczyć na dobrego treka, z racji tego że części dodatkowe kosztują... Chciałbym się zorientować jak wygląda sprawa z Crossami w tym samym przedziale cenowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.