Skocz do zawartości

[<=3500zł, prośba o opinie] Radon Radon ZR Team 5.0 2013 czy Merida Big Nine Tfs 300

Benzon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym prosić użytkowników bardziej rozeznanych w temacie osprzętu rowerowego, o opinie na temat doboru roweru 29".

Do tej pory jeździłem tylko na 26" rowerach, mniej więcej po 50% las/miasto, mierzę 185cm, ważę ok. 105kg, choć te parametry chyba nie są potrzebne do oceny dwóch rowerków, które wymieniłem w temacie?

Chciałbym wydać maksymalnie 3500zł, w tym przedziale według mojego wstępnego rozeznania, te 2 rowery wydają się dobrym rozwiązaniem, ale może ktoś bardziej rozeznany wypowie się, który ma lepszy stosunek jakość/cena?

Chyba, że ktoś ma lepsze propozycje w podanym przedziale cenowym? Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

Poniżej podaję specyfikacje obu.

RADON:

configuration_01.giframa

ZR Race 29 Series Alu 7005, Triple Butted

configuration_02.gifkolor

black/blue/lime

configuration_03.gifwidelec

Rock Shox Recon Silver TK Air 29, manetka PopLoc

configuration_04.giftłumik

---

configuration_05.gifstery

FSA No. 10 semi-integriert

configuration_06.gifmostek

Easton EA30

configuration_07.gifkierownica

Easton EA30

configuration_08.gifchwyty

Radon od Velo

configuration_09.gifprzerzutka tył

Shimano Deore XT RD-M780 10rz.

configuration_10.gifprzerzutka przód

Shimano SLX FD-M671 10rz. Downswing

configuration_11.gifmanetki

Shimano Deore SL-M591 10rz.

configuration_12.gifhamulce

Avid Elixir 1 tarczowe hydrauliczne (180/160mm) czarne

configuration_13.gifkorba

Shimano FC-M522 175mm 10rz., Shimano BB-ES25

configuration_14.gifkaseta

Shimano CS-HG62 10rz. 11-36

configuration_15.gifłańcuch

Shimano CN-HG54 10rz.

configuration_29.gifkoła

---

configuration_16.gifobręcz

ALEX Rims EN24, 29 cali

configuration_17.gifpiasta przód

Shimano HB-M435

configuration_17.gifpiasta tył

Shimano FH-M435

configuration_18.gifszprychy

DT Swiss Industry

configuration_19.gifopona przód

Schwalbe Nobby Nic Performance 29x2.25

configuration_19.gifopona tył

Schwalbe Nobby Nic Performance 29x2.25

configuration_20.gifdętka

---

configuration_21.gifopaska

---

configuration_22.gifpedały

aluminiowe platformy

configuration_23.gifsiodełko

Radon od Velo

configuration_24.gifsztyca

Easton EA30 27.2x350mm

configuration_25.gifzacisk

---

configuration_26.gifwaga

od 12.4 kg

MERIDA:

RAMA RAMA Big Nine EG TFS-D ROZMIAR RAMY 17"-19"-21" KOLOR silk black (team green) WIDELEC SR 29 XCM HLO 100 NAPĘD PRZEŁOŻENIA 27 PRZERZUTKA P/T Shimano M390/ XT-9 MANETKA P/T Shimano SL-M430 3/ 9 KORBY Shimano M430 octa 44-32-22 CG KASETA Shimano CS-HG20-9 11-34 ŁAŃCUCH KMC Z99 9s KOŁA ROZMIAR KÓŁ 29" PIASTA P/T Disc-F Alloy/ Shimano M475 disc OBRĘCZE Big Nine pro D SZPRYCHY Black stainless DĘTKI Ultralite-29 OPONA P/T Maxxis Crossmark 29er 2.1 wire KOMPONENTY HAMULEC P/T Tektro Draco 180/ 160 KIEROWNICA MERIDA comp OS 660 Flat MOSTEK MERIDA comp 1 OS -10 SIODŁO MERIDA Pro SI/Slim SZTYCA MERIDA comp SB12 27.2 PEDAŁY XC Alloy

Napisano

Ja kupuje radona tylko w wersji 6.0 i tobie też go polecam, ewentualnie

Canyon | Rowery górskie | Yellowstone AL 29 5.9

Dzięki.

Co do Radona, to próbowałem z nimi wytargować choć trochę upustu, albo darmową przesyłkę, ale zapierają się, że ceny i tak wyżyłowane a transport na praktycznie całą EU kosztuje tak samo więc też nie da rady.

Zastanawiam się nad jakimiś tańszymi (do 3000zł) alternatywami, byłbyś w stanie coś polecić?

Napisano

Tych dwóch bym nie porównywał bo tylko cena jest zbliżona

polecam radona - przemyślana rama , fajny napęd i rurki.

sam jeździłem na ramie tej marki przez 2 sezony więc markę polecam

Od całości tylko hamulce lekko dostają. . .

Napisano

Scott jest słabszy od Radon i Canyona, no ale Scott to Scott :P płaci się za ramę, aczkolwiek ja bym wybrał jednak Radona, w tej cenie jest bardzo spoko, a w przyszłości sprzedał tego recona silver i kupił używaną rebę :)

Napisano

Ten Kellys ygląda całkiem ciekawie, szczególnie jak na tę cenę, ale niestety jest już niedostępny...

Chyba będę musiał ściągać Radona z Niemiec, albo skusić się dostępnością towaru na miejscu i wziąć Scotta.

Chyba, że ma ktoś jeszcze jakieś interesujące konkurencyjne propozycje?

Napisano

radon wygląda ok ... właściwie to dla takiego amatora jak ja to bardzo ok. Te 840 ojro to nie wiem czy dobra cena - na polskie to faktycznie prawie 3,6k. Ale jak jesteś mocno na kupnie i masz pieniądze to raczej warto

Napisano

Witam ponownie.

Konkludując, ostatecznie wybór paść musi albo na Radona o którego pytałem na początku wątku:

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-5-0_id_22274_.htm

lub na Scotta Team Scale 2011.

Mógłby mi ktoś, celem ostatecznej decyzji, powiedzieć, jakie są konkretnie przewagi tego Scotta nad Radonem?

Pytam, bo Scotta mogę mieć na miejscu od ręki, przymierzałem się do niego i pasuje mi idealnie, Radona tak naprawdę zamawiałbym w ciemno (wprawdzi wyszłoby ok. 150zł taniej, ale w ciemno to w ciemno, jest ryzyko, że rama jednak nie do końca będzie dopasowana), i to przechyla moim zdaniem szalę na jego stronę, ale może jest coś jeszcze co pomoże mi podjąć ostateczną decyzję?

Wydatek rzędu 3600zł to dla mnie jednak spora inwestycja, dlatego wolę mieć pewność.

Ponadto, jeżeli czyta to ktoś mający już większe doświadczenie w ujeżdżaniu 29-ek, to czy możecie napisać jak taki bicykl prowadzi się w warunkach miejskich? Pewnie ok. 50% czasu (jeśli nie więcej) będę rower użytkował w mieście, a mało jest artykułów w temacie 29er w miejskiej dżungli.

Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Coś chłopaki nie chcecie chyba pomóc mniej doświadczonemu koledze ;)

Mam ostatnie już mam nadzieję pytanie w temacie, a więc czy Kross Level B6 z 2012 roku to w porównaniu do Scotta i Radona jakieś mega padło, czy też różnica 750zł w cenie dobrze odzwierciedla dzielące je różnice?

Nie pytam tu o wagę roweru, ale o różnice osprzętowe.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc w temacie, pozdrawiam.

Napisano

Coś chłopaki nie chcecie chyba pomóc mniej doświadczonemu koledze ;)

Mam ostatnie już mam nadzieję pytanie w temacie, a więc czy Kross Level B6 z 2012 roku to w porównaniu do Scotta i Radona jakieś mega padło, czy też różnica 750zł w cenie dobrze odzwierciedla dzielące je różnice?

porównaj sobie te rzeczy które w rowerze są dla ciebie ważne - ludze różnie mają; jedni zwracają wielką uwagę na masę a ja na ten przykład nie bardzo... etc

dałeś linka do radona 2013 ... takiego kupujesz czy 2012, ewentualnie czy configi obu roczników są identiko?

radon chyba ma deczko lepszy widelec recon silver tk (vs. xc28 tk)

lepsze przerzutki

kiera, most, sztyca - ja znacznie wyżej cenię eastona niż obrandowione krossem rury nie wiadomo w sumie jakiej produkcji

musiałbyś pokopać w necie za opiniami nt ram ...

z drugiej str 7 stów to jest prawie 20% taniej ...

ja bym kupował raczej radona jestem niski a główka ramy 16 jest aż o 20mm niższa niż Ski krosa - ja na to mocno zwracam uwagę.

Napisano

Ja nie jezdzilem na zadnym z wyzej wymienionych rowerow, przymierzalem sie tylko do Scotta i Krossa, i w obu przypadkach rama pasowala mi ok, ale ostatecznie zdecydowalem sie na kupno B6.

Na pewno jest slabszy niz Scott czy Radon, ale przewazyla cena. Jezeli jakis element ewidentnie nie bedzie mi pasowal, to ewentualnie w przyszlosci wymienie.

Mam tylko nadzieje, ze nie bede zalowal ;)

Napisano

B6 nie jest złym wyborem jest kompromisem :-)

myśle że nie będziesz żałował tym bardziej że kilka stówek zostało w kieszeni na tunig:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...