sirslim Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Cześć, jestem początkuącym w tym temacie, do tej pory jeździłem prostym Scotem z 2007 za ok 1500 pln ale w tym roku chciałbym trochę więcej i reguarnie pojeździć. Mój wzrost to 188cm, średnia waga 102 kg. Chciałbym kupic 29er którego będe używał w 85 % w lesie, reszta to zazwyczaj asfaltowe/szutrowe dojazdy. 3-4 razy w roku chciałbym się sprawdzić w zawodach typu Skandia Maraton na odcinkach 30-60 km Mój budzet to ok 3500 pln (+-500 pln) rowery które sobie wyszukalem to : Kross B7 http://rowereo.pl/kr...el-b7-2013.html- lub może tańsza wersja B6 ? Trek Mamba http://www.pmrider.pl/459361/mamba-2013-grey-rower-trek w tej samej cenie co wyżej dre rowery. Sklep i profesjonalny serwis rowerowy - Gdynia Kellys Rower Kellys TNT 9.3 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-tnt-9.3-2012.html#fragment-2 KTM Ultra 2.29 http://www.ktm-bikes.co.za/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=10&Itemid=77 i Merida Big Nine http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2012/32/MTB+Hardtails/Big.Nine+TFS+500-D na który z tych rowerów (przy moich parametrach:) ) powinienem zwrócić uwagę ? Może macie też inne propozyje. Z góry dzieki za pomoc.
merc1011 Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Ja proponuje Radona Radon Bikes » ZR Race 29er 6.0 SRAM lub http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-6-0-Shimano_id_21722_.htm jak kto lubi. Bądź Canyon Canyon | Rowery górskie | Yellowstone AL 29 5.9 . Osobiście dopłaciłbym do któregoś Radona.
sirslim Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Napisano 2 Stycznia 2013 Dzieki za odpowiedzi Na ilu calowej ramie jeździłeś? cieżko powiedzieć - rower kupiłem w dosyć standardowy sposób - poszedłem do sklepu, ktoś cos mi doradził i tyle. W tej chwili tego roweru już nie mam wiec nawet nie mam jak tego sprawdzić. A czy to na czym jeździłem ma znaczenie w wyborze konkretnego modelu ? Dodatkowo chciałbym sie przesiąść na 29-tki wiec tu chyba rozmiary też sa inne ? Co do Radona lub Canyona to w czym konkretnie sa lepsze od tych które wskazałem ? Ceny sa podobne, a nie wiem jak z ich dostępnąścią w sklepach, chciałym jednak sie do niego przymierzyć przed zakupem (mieszkam w 3mieście wiec może gdzieś coś takiego znajde)
kaczy32 Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 Dzieki za odpowiedzi cieżko powiedzieć - rower kupiłem w dosyć standardowy sposób - poszedłem do sklepu, ktoś cos mi doradził i tyle. W tej chwili tego roweru już nie mam wiec nawet nie mam jak tego sprawdzić. A czy to na czym jeździłem ma znaczenie w wyborze konkretnego modelu ? Dodatkowo chciałbym sie przesiąść na 29-tki wiec tu chyba rozmiary też sa inne ? Co do Radona lub Canyona to w czym konkretnie sa lepsze od tych które wskazałem ? Ceny sa podobne, a nie wiem jak z ich dostępnąścią w sklepach, chciałym jednak sie do niego przymierzyć przed zakupem (mieszkam w 3mieście wiec może gdzieś coś takiego znajde) Wielkość ramy do wzrostu jest ważny, osobiście śmiagam scott aspect 29 na ramie 19 cali przy wzroście 180 cm i wydaje mi się że nadał by się 21 cali.
sirslim Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Napisano 3 Stycznia 2013 Wielkość ramy do wzrostu jest ważny, osobiście śmiagam scott aspect 29 na ramie 19 cali przy wzroście 180 cm i wydaje mi się że nadał by się 21 cali. Nie no jasne, ale wiekszość wskazanych w modeli ma wiele rozmiarów do wyboru, zastanawia mnie za to model który mógłbym wybrać. Może jakies jeszcze pomysły ?
beskid Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 Co do Radona lub Canyona to w czym konkretnie sa lepsze od tych które wskazałem ? Jak dla mnie wygrywają te oba Radony. Na osprzęcie Srama się nie znam ale ten na Shimano ma go lepszej klasy od pozostałych i to co najważniejsze czyli Reba. Choćby dla niej warto. Minus to hydrauliki (Avidy) ale jak coś będzie nie tak to szybko można się będzie ich pozbyć.
Druid Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 żadnych wiecej podpowiedzi ? Sprawdź rowerki Canyona ale osobiście wybrał bym Radona ZR RACE 29 na shimano
Carl72 Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 Obecnie jestem w oczekiwaniu na Radona polecanego tutaj. Mam 188 i 95 kg wagi. Wybrałem ramę w rozmiarze 20. Zamawialem przez www z Niemiec. W Polsce różnica w cenie zbyt duża.
sirslim Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Napisano 5 Stycznia 2013 Obecnie jestem w oczekiwaniu na Radona polecanego tutaj. Mam 188 i 95 kg wagi. Wybrałem ramę w rozmiarze 20. Zamawialem przez www z Niemiec. W Polsce różnica w cenie zbyt duża. Widze ze Radon jest bardzo chwalony tutaj - możesz podac skąd go zamawiałes i kiedy się go spodziewsz ? W sensie kiedy go przetestujesz pod względem np rozmiaru
Carl72 Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Widze ze Radon jest bardzo chwalony tutaj - możesz podac skąd go zamawiałes i kiedy się go spodziewsz ? W sensie kiedy go przetestujesz pod względem np rozmiaru Zamówienie złożyłem z tej strony http://www.bike-discount.de/shop/k1830/a78464/zr-race-29er-6-0.html?mfid=52. Wybrałem wersję Shimano. Zastanawiałem sie pomiedzy Shimano i SRAM ale kolor tego drugiego był nie do przyjęcia. Klasowo wygląda podobnie więc coś musiało wygrać. Zamówienie złożyłem w środę a w piątek dostałem maila że wysłali DHL-em z nr przesyłki. Z tego co widzę śledząc nr paczki powinienem dostać w poniedziałek lub wtorek. Jak chesz mogę dać info jak z rozmiarem. Ewentualne fotki jak to wygląda nie z katalogu po photoshopie
wiater Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 Zamówienie złożyłem z tej strony Radon ZR Race 29er 6.0 Wybrałem wersję Shimano. Zastanawiałem sie pomiedzy Shimano i SRAM ale kolor tego drugiego był nie do przyjęcia. Klasowo wygląda podobnie więc coś musiało wygrać. Zamówienie złożyłem w środę a w piątek dostałem maila że wysłali DHL-em z nr przesyłki. Z tego co widzę śledząc nr paczki powinienem dostać w poniedziałek lub wtorek. Jak chesz mogę dać info jak z rozmiarem. Ewentualne fotki jak to wygląda nie z katalogu po photoshopie Koniecznie daj znać jak rama pasuje bo mam tyle samo wzrostu co Ty i sie zastanawiam nad 20 albo 22.
sirslim Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Napisano 6 Stycznia 2013 kurcze tylko 6.0 jest dla mnie troche za drogi, pomiedzy 5.0 a 6.0 jest znaczna wg Was różnica ?
Carl72 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Koniecznie daj znać jak rama pasuje bo mam tyle samo wzrostu co Ty i sie zastanawiam nad 20 albo 22. Tak jak obiecałem mała relacja. Zamówienie na stronie złożyłem w środę w piątek popołudniu dostałem info o wysyłce. Dziś rano (czyli po 7 dniach od złożenia zamówienia) przyjechał miły pan z DHL-a i przywiózł przesyłkę. Po powrocie z pracy poskręcałem rower i powiem tak. Jeśli chcesz ramę 22 to według mnie będzie za duża. Ja mam 188 noga 86 i uważam że jest to górna granica. Rower jest duży Wcześniej jeździłem na 21,5 na kołach 26 i wydawał mi się mały więc tym razem chciałem większy.... i mam Przymierzałem się do Speca Rockhopper-a w rozmiarze 19 ( w moim odczuciu był za mały) oraz 21 ( tu był za duży) Trochę się obawiałem z racji innej geometrii czy będzie ok ale jestem zadowolony. Skręcenie roweru + fotki z postępów zajęły mi dwa piwa tak więc nie jest to jakaś szczególnie duża kwestia.
bazzz Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Czy cena była z jakimś rabatem , czy dokłądnie jak na stronie sklepu? Czy opłata za tego radona była przy odbiorze czy dokonana z góry przelewem? Jak jest z gwarancją? Dzięki za info. Pozdrawiam.
Carl72 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Cena była taka jak na stronie 999. Płaciłem kartą visa electron przy zamówieniu. Gwarancja u nich. Jest opisane na stronie
sirslim Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 A płaciłeś jakieś dodatkowe opłaty za transport itp czy tylko i wyłącznie 999 euro ?
Carl72 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 999 za rower + transport. Brałem jeszcze kilka rzeczy więc sumarycznie rachunek był większy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.