Skocz do zawartości

[napęd] Pukanie w.... nie wiem gdzie

Pankiew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam mały problem i chciałem się was poradzić. Nie wiedziałem do którego działu się nadaję więc wylądował temat tutaj.

Otóż od jakiegoś czasu zaczęło mi stukać coś w kole, na rowerach za dobrze się nie znam, więc oddałem do serwisu. Stukanie było słyszalne gdy nie pedałowałem.

Oni mi tam poczyścili posprawdzali i powiedzieli, że nic się nie dzieję, można jeździć dalej.

Zaczął mi rower wydawać dźwięki przy pedałowaniu, jakbym jechał jakimś starym zdezelowanym składakiem.

Oddałem do serwisu jeszcze raz, bo dopóki mam gwarancję, sam nie chce się grzebać. Tym razem miało być wszystko z przygotowaniem sprzętu na kolejny sezon (w tym, od początku kupna roweru zrobiłem ~1500km, rower 1,5roku; w lutym koniec gwarancji). Dzisiaj dzwonili, że rower już naprawiony i gotowy do odbioru.

Jak zajechałem, powiedzieli mi, że konusy miały wżery i zostały wymieniony, a serwis jak prosiłem przeprowadzony. Przejechałem się dookoła budynku i na luzie jak puste stukanie było tak i jest dalej, nie mogę zlokalizować czy to coś na kole czy może na piaście itp.

Waszym zdaniem co to może być, bo mi się wydaje, że dalej nie zrobią mi tego, bo rower zostawiłem, żeby dalej szukali, w końcu jeszcze gwarancja jest.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam, Laik ;)

Edyta: jakby pomogło to mój rower: MERIDA CROSSWAY 40-V z 2011 roku

Napisano

Możliwe że miałeś dwa defekty. jeden to wżery na konusach, które zostały wymienione. Drugim problemem może być bębenek, bo to on pracuje na luzie, skoro jak pedałujesz i nie słychać. Ja jestem zdania że to bębenek...

Mi aktualnie też coś tyka w tylnej piaście. Jak pedałuję i na luzie... Myślę że już łożyska krzyczą...

Napisano

a to może być jakaś myśl, ojciec mi podpowiada, że u niego kiedyś jak tak stukało to była kaseta walnięta z tyłu.

A może już ogólnie tak szybko zniszczyć się konus i reszta w tak młodym rowerze? Nie wiem czy 1500km to dużo czy mało na rower?

Napisano

Pankiew dokładnie zobacz sam wszystkie łączenia w rowerze,mocowanie kół,sztycy,siodełka do sztycy,pedały.Mi tak coś stukało i trzeszczało,że myślałem iż mnie szlak trafi.Za pierwszym razem wystarczyło rozkręcić i przeczyścić spd,natomiast za drugim razem coś dochodziło z samej korby i podobnie po przeczyszczeniu i nasmarowaniu smarem shimano,wszystko znikło.

Może to jakaś błahostka i pamiętaj,że dochodzący dźwięk może być złudny,ponieważ tworzy się rezonans i nie wiadomo skąd tak naprawdę dochodzi.

pozdrawiam

R/

Napisano

dzięki, sprawdzę pewnie dopiero w weekend jak coś, bo jak pisałem to na razie u nich zostawiłem rower. Jak nic nie znajdą to sam będę robił i jak piszecie tak posprawdzam. Dziękuje.

Napisano

Jak nic nie znajdą to sam będę..........

To jakiś serwis rowerowy z prawdziwego zdarzenia czy jakiś "marny warsztat"?

Bo jeżeli sklep jest na jakimś tam poziomie,to idź i konkretnie zagadaj,powinni coś znaleźć a już na pewno sprawdzić wszelkie łącznia i nasmarować to co trzeba...

Napisano

To jakiś serwis rowerowy z prawdziwego zdarzenia czy jakiś "marny warsztat"?

Bo jeżeli sklep jest na jakimś tam poziomie,to idź i konkretnie zagadaj,powinni coś znaleźć a już na pewno sprawdzić wszelkie łącznia i nasmarować to co trzeba...

Pisał że rowerek jeszcze na gwarancji, więc serwis sklepowy...

A tam wyżej ktoś pisał że trzeba wszystko sprawdzić... No to prawda, koledze stukało coś w rowerku... myśleliśmy że to coś w mostku, przeszukaliśmy wszystko i nawet nowy mostek ze śrubami kupili... Okazało się jednak że rama pękła na spawie.

Wątpię żeby u Ciebie rama pękła po tak krótkim czasie użytkowania, ale sprawdź też inne części. Chociaż nic nie przychodzi mi innego do głowy niż bębenek... No ewentualnie może też być jakiś uszczerbek na tarczy hamulcowej...

Ktoś tam pisał o pedałach, i o napędzie... Czytaj ze zrozumieniem, puka gdy jest na luzie.

Pozdrawiam :*

Napisano

U mnie takie stukanie spowodowane było niedokręconymi szprychami ,a rower tez kupiłem w dobrym sklepie, to też możesz sprawdzić .

Pozdro.

Napisano

Pisał że rowerek jeszcze na gwarancji, więc serwis sklepowy...

To o niczym nie świadczy,że serwis sklepowy..Pytanie brzmiało.......jaki?

U mnie w mieście jest kilka takich serwisów sklepowych jednak taki z prawdziwego zdarzenia jest tylko 1!

Napisano

Yo, ten sklep w którym zostawiłem rower, to taki raczej porządny serwis. Peletonu, czy to punkt ich nie pamiętam albo pod ich "skrzydłami". Z resztą tutaj na forum znalazłem, że to jeden z lepszych w mojej okolicy.

Wcześniej jak jeździłem po 3 miechach, po zakupie na pierwszy przegląd co był obowiązkowy po kupnie, to koleś z ich sklepu zespół mi coś z tyłu tylko już zapomniałem co tam było nei tak. Po ich serwisie jechałem rowerem i koło się zablokowało. Zajechałem i opie... typa co to robił, to jeszcze mi wyskoczył, że ja coś majstrowałem i że powinienem słyszeć, że coś sie dzieje. Koniec końców wiem, że to był błąd tego kolesia bo nie dokręcił jakiejś śruby. Tym razem jak oddawałem rower to z zastrzeżeniem, że tamten ma go nie tykać. Najgorsze, że nie pamiętam co tam było nie tak, jakaś ośka w tylnym kole była skrzywiona, może to też ma coś związek z aktualnym stukaniem.

@Pawel95, tarcze nie mogą być, bo mam tylko V-ki. Chciałem założyć ale nie wiem czy się opłaca jak dla mnie ;)

Muszę zacząć sam kręcić przy rowerze bo potem nie wiem co i jak opisywać;p

Napisano

Czy puka jeszcze to nie wiem, jak zostawiłem rower tak stoi u nich dalej. Już 3 dni minęłyn a nie dzwonią.

Jakie V-ki czyli...?

Ja waże 68 KG,

A w jaki sposób używam tego roweru? Jeżdzę na nim;p do pracy, na wioskę i ogólnie pojeździć, przeważnie asfaltem, bocznymi utwardzonymi z żadka zazwyczaj jak skończy się asfalt. Jeżdzę powoli ~20-30km/h? przerzutki zarzucone to z przodu przeważnie 3, z tyłu też 3. I czasami zmieniam na inne ale to zależy gdzie jestem.

Napisano

Jaka firma V-ek ? Bo jak masz jakieś makrokeszu to można by zmienić.

Ale tarczowe nie będą Ci potrzebne. Nie masz nie wiadomo jakich prędkości. W góry też nie jeździsz, a nie ważysz jak słoń :)

Napisano

a jak o to Ci chodzi to się nie martw;p Nie po to dawałem 1,5 tys by hamulce były z marketu;p Chyba Shimano, dokładnie jednak nie podam w tej chwili. Na pewno nie jest to byle gówno.

Napisano

No to tarcze Ci nie potrzebne w tym momencie ! :)

P.S. Ale jakbyś mógł to podaj model tych hamulców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...