vanluke Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Hej Mam szose trek 1.5 zamontowano mi pedały takie zwykłe wellgo r150 z paskami. Chcem je zdjąć i założyć shimano r540, ale nie potrafię kręciłem imbusem nic kręciłem kluczem nic powiecie prosze jak je zdjąć
Pawel95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Niestety... Musisz robić to kluczem/imbusem Możliwe że to skleili lock tight'em i będzie ciężko. Możesz zastosować jakąś długą rurę jako dźwigni. Kiedyś pedały od mojego roweru odkręcaliśmy taką rurą we trzech. Jednak uważaj na narzędzia słabej jakości bo mogą rozjechać (się/pedał) i będzie wtedy bardzo ciężko.
bruce95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Chodzi Ci, że ani przy pomocy klucza, ani przy pomocy imbusa nie jesteś w stanie ich ruszyć? Na początku sprawdź czy kręcisz w dobrą stronę. Lewy pedał odkręcasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a prawy przeciwnie. Jeśli robisz to prawidłowo to pryśnij na gwinty trochę wd-40 lub podobnego specyfiku, odczekaj 3 min. i odkręcaj, jeśli dalej nie dasz rady to użyj dźwigni.
Pawel95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 bruce pięknie uzupełnił. Kiedyś też dokręcałem lewy pedał, zamiast go odkręcać
vanluke Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 dziękuję wam za pomoc. Próbowałem waszych rad, ale mój imbus się przekręcił chyba podejde do jakiegoś sklepu czy serwisu i poproszę o odkręcenie. Dziekuję za pomoc
bruce95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Co do lock tight'a to nie sądzę żeby ktoś smarował nim gwinty pedałów, które i bez niego się zapiekają. Za to słyszałem o smarowaniu gwintu towotem, ale do tego nie będę się odnosić. Skoro przekręciłeś imbus to kręć kluczem (o ile masz 15 ze stali Cr-V bo zwykłe chińskie się rozginają i bez dźwigni) z przyłożoną rurką.
Pawel95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 poprosiłem o aplikacje LT bo miałem już gwinty w b. złym stanie
bruce95 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 poprosiłem o aplikacje LT bo miałem już gwinty w b. złym stanie I od tego czasu próbowałeś odkręcać pedały?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.