Skocz do zawartości

[pedały szosa] Problem ze zdemontowaniem pedałów

vanluke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Mam szose trek 1.5 zamontowano mi pedały takie zwykłe wellgo r150 z paskami. Chcem je zdjąć i założyć shimano r540, ale nie potrafię kręciłem imbusem nic kręciłem kluczem nic powiecie prosze jak je zdjąć

Napisano

Niestety... Musisz robić to kluczem/imbusem

Możliwe że to skleili lock tight'em i będzie ciężko. Możesz zastosować jakąś długą rurę jako dźwigni. Kiedyś pedały od mojego roweru odkręcaliśmy taką rurą we trzech.

Jednak uważaj na narzędzia słabej jakości bo mogą rozjechać (się/pedał) i będzie wtedy bardzo ciężko.

Napisano

Chodzi Ci, że ani przy pomocy klucza, ani przy pomocy imbusa nie jesteś w stanie ich ruszyć?

Na początku sprawdź czy kręcisz w dobrą stronę. Lewy pedał odkręcasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a prawy przeciwnie.

Jeśli robisz to prawidłowo to pryśnij na gwinty trochę wd-40 lub podobnego specyfiku, odczekaj 3 min. i odkręcaj, jeśli dalej nie dasz rady to użyj dźwigni.

Napisano

dziękuję wam za pomoc. Próbowałem waszych rad, ale mój imbus się przekręcił chyba podejde do jakiegoś sklepu czy serwisu i poproszę o odkręcenie.

Dziekuję za pomoc

Napisano

Co do lock tight'a to nie sądzę żeby ktoś smarował nim gwinty pedałów, które i bez niego się zapiekają.:) Za to słyszałem o smarowaniu gwintu towotem, ale do tego nie będę się odnosić. Skoro przekręciłeś imbus to kręć kluczem (o ile masz 15 ze stali Cr-V bo zwykłe chińskie się rozginają i bez dźwigni) z przyłożoną rurką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...