Skocz do zawartości

[Zmiany w rowerze] Dobór osprzętu

KwaQpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Nadszedł czas wymiany starych części i tu rodzi się pytanie co i jak. Wstępnie wybrałem części tylko chciałbym aby ktoś dorzucił kilka słów od siebie czy te części spasują do ramy Gianta Yukona z 2009 roku, no i czy będą one ze sobą wspołpracowały:

KORBA SHIMANO SLX FC-M660 44-32-22T 175mm

SHIMANO XT RD-M772 SGS SHADOW

Przerzutka przednia Shimano XT FD-M771 Dyna Sys DS

Manetki Shimano Deore XT 3x9 SL-M770

ŁAŃCUCH CONNEX WIPPERMANN 920 TEFLON

kaseta Shimano SLX CS HG80 9 rzędowa

Pozdrawiam serdecznie .

Napisano

Tylna przerzutka nie może być 10s(DynaSys) do napędu 9s.

Zwróć też uwagę przy wyborze przerzutki tylnej na sprężynę - było zwykłe i odwrotne. Następnie sprawdź czy manetkę masz do takiej samej sprężyny jak w przerzutce.

Napisano

Ja bym kupił przerzutkę przednią mega9 a nie dyna sys. Musiałbym się przejść sprawdzić do garażu, ale wydaje mi się, że mogą mieć inne szerokości prowadnicy. Łańcuch hg-x jest bowiem trochę cieńszy. Części będą pasować bez problemu, jedyne co możesz sprawdzić to na jakiej wysokości masz mocowanie koszyka na podsiodłówce, Żeby się nie okazało że przerzutka down swing ma obejmę na wysokości śruby. Proponuję też zakup 2 albo 3 łańcuchów, najlepiej różnych firm i jazdę ze zmienianiem co 500km, kaseta się ucieszy, a ty będziesz wiedział który lepszy.

Napisano

Jeszcze takie pytanko apropo manetek XT i ich zgodności z tylną przerzutką. Rapidfire a Rapidfire Plus to to samo?

Napisano

Nie to samo, ale jest ze sobą całkowicie zgodne.Wersja "plus" ma możliwość zrzucania w dwóch kierunkach, a nie w jednym, jak starsza.

To chyba logiczne, że nie jest to całkowicie identyczne rozwiązanie.

Jednak kolega pytał o to czy będzie to działało, a system działania jest ten sam, więc napisałem "to samo".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...