Skocz do zawartości

[3000-3500zł] Rower szosowy typu fitness

Quibo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie zamierzam kupić rower typu fitness - czyli coś do jazdy typowo na szosie, ale z prostą kierownicą (kolarzówkę już mam i szukam raczej czegoś do bardziej rekreacyjnej jazdy z mniej agresywną pozycją).

Główne założenia:

- rower ma być nowy (już mam dość przerabiania używanych - moje ostatnie 3 takie były)

- cena do około 3500 zł (ok. 850-900 Euro)

- porządna rama, która potem będzie służyć jako baza do ulepszania roweru

- dobrze widziana waga roweru poniżej 10 kg (tak więc raczej z widelcem karbonowym)

- muszą być obręcze na opony przynajmniej 700x28 (mile widziane 32)

- bardziej preferowana korba z 2 blatami, aczkolwiek to już taki detal nie mający wpływu na zakup

- rower musi być dostępny w sklepie z wysyłką do Francji (lub do zakupu już bezpośrednio we Francji)

Ogólnie przeglądając internet wpadły mi 4 rowerki w oko:

Cannondale Quick Speed 4 2013

Specialized Sirrus Comp 2013

Obrea Aqua TTG F 2013 (promocja) (jednak to jako jedyny sklep wysyłkowy więc obawiam się o gwarancje. Bo normalnie to w mojej granicy cenowej dostane Aqua TSR)

Co sądzicie o tych rowerach? Który wydaje się wam najlepszym wyborem (i dlaczego)? Jakieś inne propozycje?

Miałem jeszcze pomysł kupić Orbea Aqua T23 F bo mam możliwość posiadania go za 599 Euro. Wtedy mam już spoko ramę z widelcem karbonowym, a po prostu ten słaby osprzęt z jakim jest skomponowany byłby do zajechania w pierwszym sezonie i potem stopniowe ulepszanie do Tiagry lub 105 (na moje potrzeby ta grupa osprzętu wystarczy).

Co wy na to?

Dzięki za pomoc.

Napisano

Witam,

Od niedawna ujezdzam taki wynalazek:

Wiggle France | V�los hybrides / ville V�lo hybride Boardman Team

i powiem szczerze po kilku latach przerwy w jezdzeniu na rowerku jestem bardzo pozytywnie zaskoczony lekkoscia, ergonomia, praca przerzutek (szczegolnie tylnych) itd. Wymagania chyba spelnia, moze bedzie trzeba dorzucic te kilka E ale mysle ze warto!

Rowerek fajny (też mu się przyglądałem tylko w moim budżecie był model niżej), jednak nie wiem czy warto dorzucać te kilkadziesiąt euro więcej w porównaniu z Spec lub Cann. Akurat dla mnie minusem są hamulce tarczowe bo wolę jakoś V-brakei :)

Dzięki za propozycje :) Czekam na kolejne lub opinię odnośnie tych co podałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...