Skocz do zawartości

[przerzutka] przód down swing a rama

mikolajpod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przy zmianie napędu zdecydowałem się na przerzutkę down swing. Niestety okazało się, że mocowanie wypada na śrubie (tej od np. koszyka na bidon). Jakieś pomysły co z tym zrobić? Zależy mi na down swing... Może da się to zeszlifować na równo i pokryć lakierem bezbarwnym? Bardzo proszę o szybką pomoc, na jutro wieczór bardzo potrzebuję sprawny rower.

Napisano

2i regulaminu

Albo szlifujesz mocowanie bidonu albo tniesz mocowanie przerzutki roobiąć wycięcie na mocowanie śruby bidonu.

Przy kosztach przedniej przerzutki ja bym ciął mocowanie, bo nawet xt nie jest specjalnie drogie o niższych klasach nie wspomnę.

Esteci mogą kręcić nosem ale coś za coś.

Ja mam to szczęście, że down swing wszedł mi między śrubami ;)

Napisano

Szczerze mówiąc to rama jest stara i za rok max 2 będzie z powrotem złożona na starych częściach i będzie tylko do dłuższych wyjazdów (nie jest tak wylajtowana i zniesie sakwy). więc polecacie szlifować ramę? i tak nie korzystam z 2 bidonów i planuję kupić bukłak ;)

Napisano

2i regulaminu

Ta przerzutka aż tyle warta?

Zawsze obejmę można dokupić.

Jak dal mnie łatwiej obejmę wsadzić w imadło i jechać pilnikiem czy multiszlifierką niż rzeźbić w ramie.

Tak czy siak masz te 2 rozwiązania i na szybko chyba nic innego nie wymyślisz.

wybór należy do ciebie

Napisano

Normalnie przymocuj przerzutkę na śrubie (tzn mocowaniu), ja tak używałem przerzutki przez długi okres czasu i na pewno nie straciła walorów użytkowych

Napisano

Na śrubie się nie trzyma. Musiałbym uciąć obejmę do połowy, więc chyba lepiej będzie w ramie.

P.S. Możliwe, że kupiłem jednorazową spinkę do łańcucha 10sp? spinka to sram.

Napisano

2i regulaminu

Teoretycznie one są faktycznie jednorazowe. W praktyce podobno można kilak razy rozpiąć.

Wielorazowe i przy okazji tańsze sa np kmc lub to samo ale w innym opakowaniu z decatlona - 20zł za 2 sztuki zdaje się.

Napisano

Rama czy spinka? No i rower jest u znajomego w garażu, u siebie w domu nie mam za bardzo jak przy tym pracować. mogę podesłać jutro.

99tomcat ale np. przy zakupie nowego łańcucha skuwacz i tak jest potrzebny :)

Napisano

2i regulaminu

no przecież napisałem kilka postów wyżej...

kmc lub 10 rzędowe z decatlona bo to to samo ;)

są jeszcze accenty tylko trzeba zwrócić uwagę na model bo są 10 rzędowe do szorówek itp i to chyba nie jest kompatybilne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...