Skocz do zawartości

[do 3000zł] Kellys Quartz Race czy...?

TomeB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! Jestem nowym użytkownikiem i nienowym rowerzystą ;)

Postanowiłem na koniec obecnego sezonu wymienić mojego starego mtb (zabytek, rigid, v-ki, klasyczne stery) na coś młodszego i w związku z tym proszę o rady.

Parametry rowerzysty to mniej więcej 180cm/90kg przy czym z wagą ciągle walczę. Jeżdże głównie po lasach (ostatnio upodobałem sobie nocne wypady), po drogach utwardzonych, po leśnym terenie (latem dużo piachu, obecnie robi się miejscami sporo błota) czasami leśne nieprzetarte ścieżki. Teren jest raczej nizinny ale zdarzają się podjazdy/zjazdy. 20% jazdy to asfalt. Dystanse 30-100km w zależności od możliwości czasowych.

Szukam zatem roweru MTB, uparłem się na amortyzator powietrzny i licząc na przeceny chcę zmieścić się w budżecie 3000zł. Przymierzyłem się do Quartz Race 2011 i całkiem mi odpowiada. V-ki raczej na plus, nie potrzebuję tarczówek. Czy w tym budżecie polecacie jakąś alternatywę?

Ps. Po zakupie być może od razu zmienię koła (czy ma to sens w tym rowerze? do ~500zł) a w przyszłym sezonie lekkie odchudzanie reszty osprzętu a tak to jazda póki zimy nie ma ;)

Napisano

Słaby osprzęt, fox wrzucony dla odwrócenia uwagi, ciężka (a nawet bardzo ciężka) rama, osobiście odradziłbym.

Jeśli chodzi o wymianę kół, jeśli miałbyś na nowe koła już jakieś 750zł to byłby to przeważnie opłacalny krok w rowerze za 3000zł

Napisano

Jeśli masz zamiar teraz brać cokolwiek nowego a zaraz potem wymieniać pół roweru to gdzie tu sens na jakiekolwiek rady?? Ten Kellys ma osprzęt na przyzwoitym poziomie i w sumie na takie coś się nadaje bo co byś chciał wymieniać gdyby miał porządne tarcze plus powiedzmy kombinację SLX/XT??

Napisano

Tzn. tak, napedu nie bede ruszac bo nie sadze ze bede potrzebowac. Myslalem o kolach, siodelko+sztyca, mostek+kierownica i pedala, tak zeby zejsc z waga ale przymusu nie ma. Chodzi mi o to czy w tej cenie sa inne ciekawe oferty bo rozgladajac sie nie moge nic trafic.

Napisano

No to jak byś jeszcze dodał napęd to co by zostało?? Tak poważnie to czy nie lepiej w takim razie o ile jest taka opcja poskładać coś lżejszego bo widzę, że temat odchudzania Cię wciągnął. Miałbyś przynajmniej kontrolę nad wagą. Tak na marginesie to ten Kellis waży 13,25 a np. Cube Acid za 3,5 tys 12,8 więc różnice w tym przedziale cenowym nie są duże.

Napisano

@Michauuu, używki odpadają, tylko nowe/sklepowe rowery wchodzą w grę.

Tak poważnie to czy nie lepiej w takim razie o ile jest taka opcja poskładać coś lżejszego

Troche się lenię do szukania, kombinowania i dobierania komponentów. W sklepowym mam odrazu całość na której mogę od razu jeździć i ewentualnie coś zmieniać. No chyba że składanie rzeczywiście da spore oszczędności zakładając startowy budżet 3000zł.

Napisano

Zawsze składałem swoje rowery ale nie z oszczędności ale właśnie dlatego oby zmontować coś indywidualnego dla siebie aczkolwiek gramów nigdy nie liczyłem. W przeciwnym razie składanie sensu nie ma i lepiej kupić gotowca. A twój wybór co do tego "słowaka" zły nie jest bo masz dobrą podstawę. Osprzęt szału nie robi więc i tu za jakiś czas coś powymieniasz a i Jak się zachce to tarczówki wsadzisz.

Napisano

Tomek moje zdanie znasz.

Dokladaj 179 zl i bierz Acida z www.sportpoint.pl

Porzadny osprzet, amor powietrzny. Jest lekki.

Skoro wytrzyma pode mna to i da rade Twoim 90kg.

:)

Napisano

A nie wolałbyś sukcesywnie upgradować starego roweru? Teraz np. kupisz ramę + koła + amor a jak przybędzie kasy to po zimie zmienisz resztę roweru. Albo zamiast kół czy amora wymienić napęd. Albo od razu włożyć więcej pieniędzy (tak wiem, łatwo powiedzieć..) i wymienić te trzy rzeczy + napęd. Beskid ma rację, kupowanie roweru a potem wymiana połowy mija się trochę z celem..

Pozdrawiam

Napisano

Upgrade ma nikly sens z tego co wiem, rower ma kilkanascie lat, rura sterowa 1" itd. Naped juz tez dozywa swoich ostatnich dni. Wiec tak naprawde wymiana calosci tak czy inaczej. W nowym wymiana jest ewentualnoscia, pewnie i tak skonczy sie max na kolach a reszta w odleglejszej przyszlosci. Zobecze jutro jeszcze jeden sklep na miejscu, moze maja cos ciekawego. Proponujecie jeszcze jakies alternatywy do 3000zl?

Napisano

Spójrz na to z tej strony: wymieniasz koła, napęd, ramę i amorka, wszystko robisz za 3500zł. Resztę: siodło, sztyca, mostek, kiera, hamulce i nawet opony bierzesz ze starego roweru. To niby takie pierdoły ale jak by policzyć to by wyszło trochę oszczędności. Wszystkie części kupujesz w wyprzedażach. Koła + amor = 1500zł. Do tego jakaś ramka za 700zł. Zostaje ci 1300zł. Dzisiaj znalazłem korbe XT za 550zł: http://xtrabike.pl/33/3540,4,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html, ale równie dobrze można by było kupić tańszego slxa czy deore. W pozostałych osmiu stówkach mysiałbyś zmieścić się z resztą napędu. No i w zasadzie wyszłozłożenie od podstaw nowego roweru i dołożenie kilku starych części, a nie upgrade starego roweru :)

Napisano

Z drugiej strony do starego wrzucam kolce i mam zimowke ;) Jakby go upgradowac to zostaje niewiele ponad hamulce noname, wysluzone siodlo i kierownica (przypominam, to nastoletni rigid z niskiej polki).

Inna sprawa to ze na gotowym pojezdze i w tym tygodniu a cos zlozyc to dopiero nastepny sezon wyjdzie.

Napisano

Zrobisz jak zechcesz. może faktycznie ta zimówka to nie taka zła opcja ;) Tu podrzucam ci jeszcze kilka wartych uwagi propozycji.

http://allegro.pl/romet-jolene-sram-x7-promocja-i2606118720.html

http://www.mudserwis.com/kross-level-a7-2012-p-2292.html

http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kellys-magic-master-2012-transport-gratis-edycja-limitowana-p-1432.html

http://rowerykellys.com.pl/rower-kellys-madman-expert-plus-model-2011-p-155.html

Najlepsza jest oczywiście ostatnia opcja i warto do niej dołożyć. W tym przypadku amorek Foxa już nie ma tak bardzo odwracać uwagi od reszty sprzętu tak jak faktycznie to było w tamtym Kellysie.

edit: Ostatni Kellys odpada - za duża rama... jak urośniesz 10cm to będzie OK :D

Napisano
Ostatni Kellys odpada - za duża rama... jak urośniesz 10cm to będzie OK :D

Z tego co widzę 19.5", mój rozmiar. Dzięki za reszte propozycji, muszę poszukać Krossa do sprawdzenia.

Co ja pacze ;) 17.5" to mój jak już. Pooglądałem jeszcze Scale, ale nie ma M-ek :(

Napisano

Do 3K PLN nie kupisz rozsądnego Scotta Scale, co najwyżej na amortyzatorze Suntour XCR.

Najciekawiej to wygląda A7 Krossa za 3200+targowanie się.

Napisano

Za ~3200zł miał bym Scale 60 2012 ale została tylko L-ka. Podobnie z XTC3.

Szukam tego Krossa do przymiarki, może ktoś wie czy w Białymstoku gdzieś mają?

Napisano

Za ~3200zł miał bym Scale 60 2012 ale została tylko L-ka. Podobnie z XTC3.

Szukam tego Krossa do przymiarki, może ktoś wie czy w Białymstoku gdzieś mają?

Gdzie znalazles scale 60 2012 za 3200?

Napisano

Kilka razy spotkałem sie na forum z opinią ze te Cuby LTD są przykrótkie i mają geometrię bardziej rekreacyjną (chyba że ja cos pokręciłem). Gdyby nie rama Cuba to miałbym dylemat którego wybrać, ogółem to ta sama półka, ale jednak brałbym Krossa.

Napisano

Zaczynam już balansować na granicy rozsądku ale za niecałe 200zł więcej niż Level A7 (który jest za 3200zł+pompka do amora gratis) jest też Cube LTD PRO (Reba RL, Deore/SLX/XT, BR-M505). Jutro podzwonie po sklepach na podlasiu i mam nadzieje że mają gdzieś LTD do przymiarki. Krossa w sumie też bym wolał uprzednio przymierzyć. Warto dorzucić te 200zł jakby co?

Napisano

Ja się już zaczynam gubić w tych wszystkich modelach i rocznikach jak coś masz konkretnego to dawaj linka. Ja tu patrzę np. na Cube LTD PRO za 3700 z Minutą a nie Rebą ale tak czy siak to wolałbym Cube.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...