Skocz do zawartości

[do 3000] Rower 29' dla ciężkiego faceta.

BIGPUN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość. Postarałem się w miarę przygotować tego posta.

szukam dla siebie roweru do jazdy miasto / lasy 50/50. obecnie używam trekka do jazdy miejskiej.

Zamierzam wybrać się w teren z synem. Ważę 120-140 kg w zależności od sezonu. 184 cm wzrostu.

dlatego szukam dla siebie czegoś większego, wytrzymalszego. budżet 3tyś zł.

mam takie oto propozycje:

Rower Merida Big Nine TFS 500-D 2012

Rower Merida Big Nine TFS 500-D 2012 + GRATIS Rower Merida Big Nine TFS 500-D 2012 [] - 3899.00�zł : BikeAtelier.pl

rower-merida-big-nine-tfs-500-d-2012_4f97c56eadc1d_p_main.jpg

Scott Aspect 29 Sport 2012

Rower Scott Aspect 29 Sport 2012 Rower Scott Aspect 29 Sport 2012 [] - 3090.00�zł : BikeAtelier.pl

aspect%2029%20sport%202_p_main.jpg

CUBE Acid 29 kolekcja 2012

Rower CUBE Acid 29 kolekcja 2012 - wkreceni.pl

455x350.jpg

każdy mam za 2999 zł i pkraktycznie z każdego będę zadowolony. pytanie jak z wytrzymałością amora. jakością korby i reszty komponentów.

Napisano

z tych co podałeś to dostaniesz prawdopodobnie już tylko Meride, Scott jak i Cube praktycznie wyprzedane, orientowałem się nie dawno i też pozostaje czekać na modele 2013, ewentualnie wybierać w tym co jest :) więcej nie pomogę :)

Napisano

z tych co podałeś to dostaniesz prawdopodobnie już tylko Meride, Scott jak i Cube praktycznie wyprzedane, orientowałem się nie dawno i też pozostaje czekać na modele 2013, ewentualnie wybierać w tym co jest :) więcej nie pomogę :)

Dzieki. Bylem dzis i wczoraj sprawdzic meride. Okazuje sie ze 29' jest za duzy.

Najlepiej pasowal mi Acid Cube 2012 26' http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Acid-2012/

Budzet powiekszylem do 3.500

Ogladac meride matt 500d lub KTM? W tych pieniadzac jest cos lepszego niz cube acid?

Napisano

Napęd 9 sp jest troszkę mniej precyzyjny niż 10-tka za to bardziej niezawodny a w dodatku co najważniejsze o wiele tańszy w eksploatacji. Tu spora część rozsądnych ludzi co poważnie jeżdzi też zaleca nie pchanie się w 10-tke. Natomiast osprzęt jak osprzęt tu zawsze jest pole manewru a obydwa są podobne. Obydwa też mają to co mieć powinny czyli dość solidną korbę na wilowpuście, hamulce Shimano i przyzwoite amortyzatory.

Napisano

Dzieki. Bylem dzis i wczoraj sprawdzic meride. Okazuje sie ze 29' jest za duzy.

Najlepiej pasowal mi Acid Cube 2012 26' http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Acid-2012/

Budzet powiekszylem do 3.500

Ogladac meride matt 500d lub KTM? W tych pieniadzac jest cos lepszego niz cube acid?

Co znaczy za duży? Ja mam 185cm, 95kg i nic nie jest za duże...bierz 29' i skup sie na sprzęcie.

Napisano

Co znaczy za duży? Ja mam 185cm, 95kg i nic nie jest za duże...bierz 29' i skup sie na sprzęcie.

183cm/140kg

Dopiero na 26' z rama 18 mialem kilka cm luzu od ramy do krocza.

Co z tego ze w lapie 50cm skoro nogi krotkie:)

Napisano

Jest z Ciebie zapewne kawał chłopa więc i to przemawia za bardziej zwrotnym 26'. Poza tym z taką wagą potrzebny jest dobry amortyzator a te 29' nie powalają na kolana a wręcz przeciwnie.

Napisano

Jest z Ciebie zapewne kawał chłopa więc i to przemawia za bardziej zwrotnym 26'. Poza tym z taką wagą potrzebny jest dobry amortyzator a te 29' nie powalają na kolana a wręcz przeciwnie.

@Bartek, nie znam sie ale takie opinie slyszalem. I mam szukac amorkow powietrznych z regulacja. Acidcto wlasnie ma. Ale chcialbym miec ze 2-3 alternatywy. Niz pozniej rozkminkivpo zakupie:)

Napisano

183cm/140kg

Dopiero na 26' z rama 18 mialem kilka cm luzu od ramy do krocza.

Co z tego ze w lapie 50cm skoro nogi krotkie:)

Wiesz, także korzystam z siłowni i mięso mam ale na 26' wygladalem zwyczajnie nieestetycznie...ze nie wspomnę o przyjemności z jazdy.

Napisano

Tak najlepszy będzie powietrzny z blokadą skoku (manetka) tak jak ten Recon TK i nie zrób błędu pakując się w sprężynę stalową. Co do kwestii estetycznych to nie mam nic do 29er ale dopiero co weszły więc wcześniej sobie radzono i jakoś wizualnie to nie trąciło.

Napisano

Jutro mierze zalegla Meride big.9

Dam znac jak na ten 29'

Co do estetyki, to zdania sa podzielone. Ja tam siebie nie ogladam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...