Skocz do zawartości

[szosówka do 3300] z 4 wybranych przeze mnie maszyn.

april

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie,

Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych czterech rowerów (linki zamieszczam na samym końcu). Zależy mi na wytrzymałości roweru. Będę jeździł nim średnio tysiaka miesięcznie. Do tej pory jeżdziłem trekkingowym bolidem ze stalową ramą i nie mam doświadczenia z szosówkami. Planuję przede wszystkim jeździć po śląsku i po beskidzie sądeckim (czyli górki też będą ostre). Chcę mieć wrażenie że lecę rakietą ;) czyli ma być szybkie. Będę się starał przetestować te rowery ale jednak. Chcę wiedzieć również na co zwócić uwagę przy testach. Może zaproponuje mi ktoś jakąś ciekawą alternatywę dla tych które sam wyszukałem?.

Kilka razy czytałem podobne wątki i pisali tam: „za te pieniądze kup sobie używanego lepszego bike’a”. Szczerze nie interesuje mnie coś takiego.

Napiszcie mi co najwyżej o ile lepsze wyniki osiągacie na droższym sprzęcie niż na słabszym lub przedstawionym tu przeze mnie. Jeśli to sprawa 0,1cm szybszego 500 metrowego podjazdu ze względu na szybszy przeskok łańcucha na kasecie przy dużym obciążeniu – to SORRY ale nie jestem zainteresowany. Co innego z tymi zapinanymi butami którymi można podciągać (o ile lepsze macie osiągi? Jakie buty proponujecie?). Jakieś inne patenty?

Który z nich ma dobrą ramę?

Mój wzrost: 177cm

waga: 62 kg

a i jeszcze jedno w starym krossie „voyage” z 2004r miałem max przełożenie 52/14, teraz mam 48/14 i często na prostej mi tego 52 brakuje. Od razu sprawdzać szosówki 52 lub 53 a te z 50 zębami sobie odpuścić? Wiem że kaseta ma 11 -tkę.

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Rower SCOTT Speedster S50 2012

Nie mam pojęcia czy linki działają więc są to rowery na rok 2012:

1.Merida race lite 901 com

2.Merida race 880 16

3.Merida ride 88 16

4.Scott Speedster s50

Pozdrawiam i SZEROKOŚCI

Robert

Napisano

Powtarzam jak poprzednicy-WEŹ używkę!!!

Rower będzie lżej się toczył,będzie lżejszy i jak zachorujesz na cyklozę to ńie będziesz żałować :)

Choćby coś takiego

Napisano

Ale kolega wyraznie pisze, ze uzywki go nie interesuja......

Trzy kwestie:

1. Merida Ride ma zupelnie inna geometrie niz Race. Na tej pierwszej bedziesz bardziej wyprostowany. Wrazenie "podrozowania rakieta" bedzie wieksze z geo Race.

2. Wielkosc zebatek korby. Skoro piszesz, ze rower gorki tez zobaczy to musisz miec zdrowa noge zeby ciagnac z 39.

3. Ja nie wiem ale mowia, ze shimano to co najmniej Sora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wszystkie proponowane rowery mają bardzo marne koła. Ramy poza Ride-em który jest rowerem coś w stylu fitness z baranem są podobne do siebie, z przewagą meridy za 3 koła z hakiem i Scotta bo maja carbo wideł (miły dodatek, ale z wagi w porównaniu do alu widła z Race 880 to on wiele nie urywa) .

2300 od Sory działa wolniej i więcej waży, do tego korba Sory na HTII daje urwanie z wagi ok 350g w porównaniu do korb na suport starego typu w Race 880. Osprzętowo to raczej żaden z tych rowerów nie robi wścieklizny, a jak ktoś zaczyna jeździć na szosie to nie odczuje wyraźnej różnicy.

Ja bym zdecydował się chyba na Race 880 i od razu wymienił koła na Aksium-y albo coś podobnego (koszt ok 650zł), a ten rower na allegro stoi nowy teraz za 1800zł :] Wymienil bym też korbę chociażby na tą Sore na HTII (koszt ok 350zł) . Budżet na rower zamyka się w 2800 z "tuningiem" i wyjdzie z tego lepszy sprzęt niż te "gotowce" za 3300. Zostaje 500zł (plus coś ze sprzedanych kół i korby myślę że za 300zł jakiś hipster to łyknie na pniu) na jakieś podstawowe buty, pedały i zimowe owiewy i ciuchy :) ewentualnie zostawić na zimę te koła jako wycieruchy na niepogodę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...