Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana korby, łańcucha i przerzutek

Amfidiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Udało mi się kupić za parę groszy rower trekkingowy Gianta. Chciałbym doprowadzić go stanu używalności, skupiając się najpierw na napędzie. Do wymiany mam na pewno korbę, łańcuch i przednią przerzutkę. Chciałbym zrobić to tanim kosztem, ale kupując solidne minimum. Obecnie korba nie ma żadnych oznaczeń. Z tyłu mam Shimano Nexave. Manetki Alivio.

Co proponujecie dla amatora do jazdy po mieście? Często polecacie M310 i chyba na nią się zdecyduję. Czy warto dopłacać do M410? Jakie przerzutki zamontować z przodu? No i jaki na to wszystko zarzucić łańcuch?

Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

Napisano

Jeżeli na przód nie potrzebujesz jakiś super extra przerzutek, w 100% mogę polecić Ci Shimano Alivio. Mam ją od paru ładnych lat i ma przejechane kilka tysięcy km, zmienia biegi tak jak na początku ;)

Napisano

Cena mi bardzo odpowiada :) I tak jak pisałem, chcę odświeżyć rower jak najtańszym kosztem, ale kupując solidne produkty, które nie rozpadną się po 1kkm. No i nadal nie wiem, czy wybór korby jest poprawny.

Napisano

W rowerze trekingowym Alivio, szczególnie korba, to przerost formy nad treścią. Osprzęt z grupy Altus, czy Acera zupełnie wystarcza. Na przód polecam przerzutkę Altus FD-M311. Bezproblemowa.

Nexave to konstrukcja sprzed bodajże 10 lat i już niedostępna (ewentualnie mało popularna). Jak działa, to można przy tym pozostać.

I tak jak pisałem, chcę odświeżyć rower jak najtańszym kosztem, ale kupując solidne produkty, które nie rozpadną się po 1kkm.

Nawet najtańszy Tourney czy SIS nie rozpadnie się po 1k km. Wszystko rozbija się o szeroko pojętą kulturę (precyzję) pracy oraz przeznaczenie.

Napisano

Dzięki, o taką rzeczową opinię mi chodziło. Kupię więc korbę i przerzutkę przednią Altus M311. Jeżeli wystarczy środków, to również wymienię tylną na M310. Tej Nexave nie mam możliwości na razie porządnie przetestować. Czym się teraz kierować przy wyborze łańcucha?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...