szabat123 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Cześć. Mam rower w pokoju i wymieniałem klocki. Oczywiście młodszy brat musi wszystko dotykać i jak wyjąłem klocki z wolno wiszącego zacisku, brat kilka razy nacisnął szybko klamkę. Było słychac jak olej cieknie, ale w środku, w przewodach, bo nic nie pociekło. Tłoczek nie odbija i nie mogę z powrotem nałożyć klocków, aktualnie klamka z minimalnym oporem dochodzi aż do kierownicy, a tłoczek stoi w miejscu. Troszke go siłą cofnąłem, ale dalej już nie idzie. Wcześniej układ nie był zapowietrzony, chyba, że przez to mógł się zapowietrzyć.
seebcioo Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 rozepchaj śrubokrętem - czasem naprawdę trzeba w to włożyć sporo siły
szabat123 Napisano 5 Września 2012 Autor Napisano 5 Września 2012 Ale czy on jest zapowietrzony? Boje się, żeby więcej nie namieszać, bo mam tendencje do ruszania wszystkiego, ale to mój pierwszy hydraulik Cholernie cięzko jest je rozepchać , śrubokręt chyba się by złąmał prędzej
K0ras Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Prawdopodobnie tak. Zamiast rozepchania śrubokrętem proponuje czymś płaskim, przełożyć po obu stronach tłoczka i na 2 ręce wpychać, będzie równi i nic nie porysujesz.
Gość pw524 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 I tak już pewnie zapowietrzone, odkręć śrubkę odpowietrzającą na klamce i wtedy rozepchniesz bez użycia siły. Potem założyć odpowietrzyć i wszystko.
seebcioo Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 o ile się nie mylę jeżeli odkręci tą śrubkę i będzie rozpychał to olej się wyleje . .
Gość pw524 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 No tak, zasada naczyń połączonych . Tylko że jak umieści klamkę wyżej to wypchnie najpierw powietrze i umożliwi cofnięcie tłoczków. Jak będzie robił to na hama to najwyżej uszkodzi zacisk i rozwali łapy. Był niedawno identyczny temat. Po prostu prawdopodobnie nie rozepchnie tego teraz jak nie da ujść powietrzu i ewentualnie pewnej ilości płynu. Tak czyinaczej na 90% będzie potrzebne na koniec odpowietrzenie.
seebcioo Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 tyle, że nikt nie powiedział, że powietrze znajduje się u samej góry w klamce - tak czy siak olej tani, a odpowietrzanie potrzebne
Gość pw524 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Właśnie po to ten zbiorniczek przy lkamce jest sytuowany jako najwyższy punkt układu żeby tam się zierało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.