Skocz do zawartości

[kierownica] Wymiana na giętą

abt1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problemy z dłońmi które bolą punktowo (okolice kości grochowatej i kości trójgraniastej według wikipedii) czasami drętwieją. Odwiedziłem pobliski sklep i doradzono mi zmianę kierownicy. Obecna kierownica to art technology mtb - ART AB 0-62 WAGA (170g lub 195g według stron w internecie) 25.4/600mm prosta. Zaproponowano mi giętą 680mm o wznosie 30mm, tylko waga mnie odstrasza bo 360g, bo w przyszłym roku miałem go odchudzać a teraz bym go dociążył. Dodatkowo dodam, że w pozycji zerowej (siadając na rowerze ) na rowerze ugięcie amortyzatora 35mm/100mm skoku (suntour xcr przy ustawieniu twardości na max). Myślałem najpierw o zmianie mostka o większym kącie tylko nie umiem określić jaki posiadam mostek – według pomiarów długość 115mm, rok produkcji sądzę 2006r jak rower ale kąta nie znam a chętnie bym poznał (może ktoś wie). Poglądowe zdjęcie znalezione w necie http://archiwumalleg...1507627897.html.

Co sądzicie o tym wszystkim. Wymiana kierownicy tylko na jaką (lekka - odpowiednia do wagi 105kg) czy może jakaś inna zmiana? Wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano

Jeśli drętwieją Ci ręce, to może lepszym rozwiązaniem byłyby rogi - zdecydowanie bardziej pozwalają zmienić chwyt niż jakakolwiek kierownica. Kierownica bardziej na zmianę pozycji. Weź też pod uwagę, że kiera, jaką Ci proponowano, byłaby 8cm dłuższa od obecnej.

Napisano

Cieżko tak na odleglosc pomoc w Twojej kwestii ale zmiana kiery na gięta podniesie troche pozycje przez co będzie minimalalnie mniejsze obciazenie na rece. dlugosc kiery zalezy od preferencji, ale w razie co zawsze można przyciąc;) Ponadto pomysłałbym o dobrych miękkich gripach (WCS Ritchey, Esi) i rękawiczkach z wkładkami żelowymi (chociaz mi osobiscie tkaie nie leżą)

Napisano

Dziś obniżyłem siodełko o 2cm i trochę było lepiej z rekami, bo z jazdą to dziwnie się czułem. I chyba podniesienie kierownicy będzie dobrym pomysłem, aby dociążyć swoje 4 litery i dać wytchnieniu ręką. Teraz się zastanawiam czy nie zmienić jeszcze mostka na większy wznios i 31,8 rozmiar bo widzę większość kierownic jest w tym rozmiarze. Tylko jak zmierzyć nachylenie mostka?

Odnośnie rogów to myślałem ale to w późniejszym czasie. Co do gripów to chyba zostanie przy gumowych bo jeżdżę teraz w author Men Comfort Gel a one maja sporo tego żelu i przez dodatkową warstwę będę się czuł jak na łóżku wodnym.

Co do długości kierownicy to może sporo ale mam wzrostu pod 2m więc może nie będzie to tak fatalnie wyglądało, w razie czego zetnę.

Zrobiłem na szybkiego zdjęcia telefonem mostka i chciałbym potwierdzenia (identyfikacji) mostka. Najchętniej ile to waży bo wagi nie posiadam jeszcze więc tylko internet mi pozostaje a modyfikacje chce zrobić niewielkim narzutem wagowym a najchętniej bez..

Długość

Bok

Przód

Pogooglałem i znalazłem program który na podstawie zdjęcia (linii samemu wyznaczonych oblicza kąt) Link do programu może komuś się przyda http://rsbweb.nih.gov/ij/

i wyszło mi 96,8 oraz 97,04 stopnia więc mostek posiada 7stopni wznosu.

Rama Traction 23'' z 2006roku. Może ktoś by podpowiedział co pomierzyć lub jakie zrobić zdjęcie aby poprawnie dobrać (zakupić) kierownicę lub kierownicę z mostkiem

Na alledrogo znalazłem http://allegro.pl/ki...2543968739.html (4cm wzniosu) lub http://allegro.pl/ki...2584662847.html (do tyłu gięcie) ale też widziałem do tyłu i w grę ale w tej chwili nie mogę namierzyć. Co sądzicie?

Napisano

Sam niedawno kupiłem tą pierwszą Borle, ta druga wygląda... zbyt "comfort" ;) Warto spróbować na początek samą kierownicę. Wydaje się (mnie się wydawało), że te kilka cm różnicy wzniosu (u mnie 2) nie zrobi większej różnicy w odczuciu, ale bardzo pozytywnie się zaskoczyłem.

Choć z drugiej strony, jeśli miałbyś zmieniać też mostek, to warto byłoby przejść na 31.8 - ponoć jest sztywniej.

• Mod Team
Napisano
to warto byłoby przejść na 31.8 - ponoć jest sztywniej

Kilku forumowiczów miało dysertacje doktorską z tego tematu i nie jest to oczywiste. Zwrot ponoć jest na miejscu, zależy którego ponocia zapytasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...