Skocz do zawartości

[do 2200] Kellys Quartz Black, Author Basic czy Kross Level A2

Rajkon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję doradzenia w temacie. mianowicie który rower byście wybrali i dlaczego z podanych trzech modeli, wszystkie są z rocznika 2012.

Przeznaczenie sprzętu to miasto, pola i trochę las, ale bez większych szaleństw.

Kellys Quartz Black 2012

Rama roweru górskiego Kellys Quartz Black 2012 wykonana z materiału aluminium KELLYS Alutec Lite 6061 w technologii RRC Geometry (Race Ready Concept) – kolor czarnym. Sportowa geometria idealna do górskiej turystyki i amatorskich zawodów XC. Cztery wielkości ramy 15,5" 17,5" 19,5" oraz 21,5" pozwolą na dobranie roweru w odpowiednim rozmiarze. 27 biegowy napęd roweru oparty na mechanizmie korbowym SHIMANO Acera (12) M391 (44x32x22), oraz tylnej przerzutce SHIMANO Deore M591. Przedni amortyzator w kolorze czarnym z manetką blokady zamontowanej na kierownicy SR SUNTOUR XCR RL, 100mm, coil / Remote Speed Lockout. Pewne i mocne hamulce V-brakee – TEKTRO. Opony gwarantujące niskie opory toczenia i dobrą trakcje - Schwalbe Rapid Rob 54-559 (26x2.10). Rower wyposażony w aluminiowe komponenty KLS, wygodne czarne siodło SELLE ROYAL Mach.

Author Basic 2012

RAMA: aluminium 6061 26" WIDELEC: RST Gila TnL (100 mm) olejowy blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCR-V3-T414 44-32-22 (170/175 mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio MANETKI: SHIMANO Acera (27) KASETA: SHIMANO HG-20-9 11-32 (9) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE: TEKTRO 837AL OBRĘCZE: AUTHOR Xenon czarne 32 otwory OPONY: AUTHOR PANARACER Trail Master 26" x 2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top WAGA (kg):

13,3 kg / 19"

Kross Xc Level A2 2012

roducent Kross Rodzaj MTB Rama Aluminium Lite Widelec Suntour XCM V3 RL (skok 100mm, zdalna blokada) Przerzutka Przód/Tył Shimano Altus M310 Hamulce KROSS V-brake Obręcze lub koła KROSS V-brake (Alu, Podwójna ścianka) Opony Schwalbe Rapid Rob PP 26"x2.1" Rozmiar kół 26 Przeznaczenie Męsk

Wcześniej przez 9 lat śmigałem rowerem Hasa comp 5.0, jednak zrobił się już ciut za mały.

Napisano

Osobiscie z 3 podanych przez Ciebie wybrał bym Kellys Quartz ponieważ ma tylnią przerzutke Deore, oraz amor najlepszy z 3 (XCM słabszy a z RST mam złe wspomnienia). Szkoda że korby nie dali Alivio zamiast Acera. :)

Napisano

nie lepiej jakiś używany ?

Z używanym różnie bywa, wszystko ładnie pięknie a po miesiącu pada Ci amor albo hamulce wyciekają.

Osobiscie mając 2200PLN kupił bym nowy i z czasem wymienił części które najbardziej by mi nie odpowiadały jak np lepsza korba.

Napisano

Używany odpada, tak jak pisał TheGie, nie wiadomo co się może zdarzyć ;)

Nie mam też możliwości jazdy przed zakupem, dlatego tym bardziej ciekawi mnie opinia innych, szczególnie posiadających któryś z wymienionych modeli.

Napisano

Osobiście doradzam kellysa quartza ponieważ sam na nim jeżdżę tylko rocznik 2010 , lecz są na bardzo podobnym osprzęcie . Mó kumpel ma krossa levela a2 nie chwali go sobie zbytnio. Na temeat authora się nie wypowiem ponieważ nie jeździłem na nim , oraz nie znam nikogo kto ma tego authora .

Napisano

niby tak lepiej brać nowy bo z używką zawsze może coś być nie tak - ale jeżeli patrzeć na osprzęt to z tych rowerów pewnie zostanie za chwile rama i kierownica a reszta będzie wymieniana , 2200 za taką ramę trochę drogo ;)

Napisano

niby tak lepiej brać nowy bo z używką zawsze może coś być nie tak - ale jeżeli patrzeć na osprzęt to z tych rowerów pewnie zostanie za chwile rama i kierownica a reszta będzie wymieniana , 2200 za taką ramę trochę drogo ;)

Raczej zostanie coś wiecej jak amor przerzutka tylnia itd. Chociaż za ten budrzet uderzył bym w inny rower ( pamiętając że temat odnośi się oceny KONKRETNYCH MODELI podanych przez autora tematu) ,

Co do używki to jeśli jesteś w stanie pomacać przed zakupem i masz troszke doświadczenia z rowerem i osprzętem jaki tam będzie występował i faktycznie cena niska to można zaryzykować.

W ogóle kolego Rajkon napisałeś na wstępie że rower przeznaczony ma być na ulice leśne drogi i bez szaleństw, szczerze to MTB nie pasuje do tego :) zastanów się może nad rowerem crossowym.

Napisano

Raczej zostanie coś wiecej jak amor przerzutka tylnia itd. Chociaż za ten budrzet uderzył bym w inny rower ( pamiętając że temat odnośi się oceny KONKRETNYCH MODELI podanych przez autora tematu) ,

Co do używki to jeśli jesteś w stanie pomacać przed zakupem i masz troszke doświadczenia z rowerem i osprzętem jaki tam będzie występował i faktycznie cena niska to można zaryzykować.

Inny ? czyli np. jaki ? Chętnie się dowiem, może zmienię zdanie ;)

Napisano

Ja na twoim miejscu kupił bym tego UNIBIKE. Sam mam ten model tylko zeszło roczny i spisuje się świetnie, dobry osprzęt deore i alivio. Dobre oponki super się toczą po asfalcie. Teraz koniec sezonu na pewno dostaniesz zniżkę w jakimś sklepie internetowym. Ja go kupowałem w tamtym roku w czerwcu i bez problemu dostałem rabat 200zł.

Napisano

DO 2200 :

Nie podałeś wymiarów zatem podaje nie zwarzając na parametr wielkości.

Mój przykład dla osób które są za używanym rowerem :

:devil:GIANT TALON 1 (M) - 2010 - Rower górski męski (2572455791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Giant talon 1 2010 koszt 2200 i myśle że coś stargujesz, Rozmiar M

Przykład nowego :

:devil:http://www.rowerzyst...ite-2011.html��

Unibike Flite 2011 koszt 2 199 , korba alivio, przerzutka tylna SLX, rozmiar L (21")

Napisano

Link do flite nie działa, ale jeśli chodzi ci o tego, to już dawno niedostępny.

Tak, chodziło mi o tego. To w takim razie polecam poczekać z dwa miesiące na Flite 2012, też spadnie z ceny :)

Napisano

Wszystkie propozycje ciekawe, tylko jak widać po przedstawionych modelach na początku, wszystkie mają hamulce typy V-Brake, omijam tarczówki zarówno mechaniczne jak i hydrauliki, wiem nie wspomniałem, ale teraz się poprawiam ;)

Napisano

Wszystkie propozycje ciekawe, tylko jak widać po przedstawionych modelach na początku, wszystkie mają hamulce typy V-Brake, omijam tarczówki zarówno mechaniczne jak i hydrauliki, wiem nie wspomniałem, ale teraz się poprawiam ;)

Jeszcze podaj jaki rozmiar ramy Cie interesuje bo w chwili obecjen to tez bardzo istotne. Dlaczego omijasz hydrauliczne hamulce ?

Napisano

Polecam Kellysa, kupilem miesiąc temu model Quartz Red 2012 i jestem bardzo zadowolony, rower kupiłem do jazdy po mieście i troszkę po lesie... Ja bym sie nie zastanawiał nawet ;) chcesz sie dowiedzieć wiecej pisz prv to ci odpowiem jak fajnie pracuje mój Quartz ;)

Napisano

Ogólnie mam wzrost 186 cm, więc coś z większych i tak najlepiej zobaczyć samemu ;) a co do hamulców to przy tarczówkach za dużo się nie pobawię w razie uszkodzeń czy zmian, w odróżnieniu od zwykłych i przyzwyczajenie też robi swoje ;)

Napisano

Ogólnie mam wzrost 186 cm, więc coś z większych i tak najlepiej zobaczyć samemu ;) a co do hamulców to przy tarczówkach za dużo się nie pobawię w razie uszkodzeń czy zmian, w odróżnieniu od zwykłych i przyzwyczajenie też robi swoje ;)

Faktycznie troche wiecej pracy / dbania wymagają hamulce tarczowe, ale praca takich hamulców nie umywa się do V-ek, przemyśl tą kwestię. W hamulcach tarczowych musisz jedynie pilnować ciśnienia/stanu oleju, czy tarcza jest sucha i odtłuszczona. Reszta jak w V-kach, klocki sie zużywają to wymieniasz. Wymiana nie należy do trudnych :)

Napisano

Tak, chodziło mi o tego. To w takim razie polecam poczekać z dwa miesiące na Flite 2012, też spadnie z ceny :)

Kupiłem Flite w sobotę i prawie mieścił się w budżecie autora tematu.... (+99pln)

jestem zadowolony, pojeżdżę tydzień i powiem trochę więcej. Wrzucę też parę fotek

Napisano

Ja jeżdzę krossem A2 i jestem bardzo zadowolony. I naprawdę jest godny polecenia.

Jakbyś był zainteresowany to mam do sprzedania nowego Krossa A5. Myślę, że co do ceny byśmy się dogadali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...