Rajkon Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Witam, potrzebuję doradzenia w temacie. mianowicie który rower byście wybrali i dlaczego z podanych trzech modeli, wszystkie są z rocznika 2012. Przeznaczenie sprzętu to miasto, pola i trochę las, ale bez większych szaleństw. Kellys Quartz Black 2012 Rama roweru górskiego Kellys Quartz Black 2012 wykonana z materiału aluminium KELLYS Alutec Lite 6061 w technologii RRC Geometry (Race Ready Concept) – kolor czarnym. Sportowa geometria idealna do górskiej turystyki i amatorskich zawodów XC. Cztery wielkości ramy 15,5" 17,5" 19,5" oraz 21,5" pozwolą na dobranie roweru w odpowiednim rozmiarze. 27 biegowy napęd roweru oparty na mechanizmie korbowym SHIMANO Acera (12) M391 (44x32x22), oraz tylnej przerzutce SHIMANO Deore M591. Przedni amortyzator w kolorze czarnym z manetką blokady zamontowanej na kierownicy SR SUNTOUR XCR RL, 100mm, coil / Remote Speed Lockout. Pewne i mocne hamulce V-brakee – TEKTRO. Opony gwarantujące niskie opory toczenia i dobrą trakcje - Schwalbe Rapid Rob 54-559 (26x2.10). Rower wyposażony w aluminiowe komponenty KLS, wygodne czarne siodło SELLE ROYAL Mach. Author Basic 2012 RAMA: aluminium 6061 26" WIDELEC: RST Gila TnL (100 mm) olejowy blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCR-V3-T414 44-32-22 (170/175 mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio MANETKI: SHIMANO Acera (27) KASETA: SHIMANO HG-20-9 11-32 (9) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE: TEKTRO 837AL OBRĘCZE: AUTHOR Xenon czarne 32 otwory OPONY: AUTHOR PANARACER Trail Master 26" x 2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top WAGA (kg): 13,3 kg / 19" Kross Xc Level A2 2012 roducent Kross Rodzaj MTB Rama Aluminium Lite Widelec Suntour XCM V3 RL (skok 100mm, zdalna blokada) Przerzutka Przód/Tył Shimano Altus M310 Hamulce KROSS V-brake Obręcze lub koła KROSS V-brake (Alu, Podwójna ścianka) Opony Schwalbe Rapid Rob PP 26"x2.1" Rozmiar kół 26 Przeznaczenie Męsk Wcześniej przez 9 lat śmigałem rowerem Hasa comp 5.0, jednak zrobił się już ciut za mały.
TheGie Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Osobiscie z 3 podanych przez Ciebie wybrał bym Kellys Quartz ponieważ ma tylnią przerzutke Deore, oraz amor najlepszy z 3 (XCM słabszy a z RST mam złe wspomnienia). Szkoda że korby nie dali Alivio zamiast Acera.
TheGie Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 nie lepiej jakiś używany ? Z używanym różnie bywa, wszystko ładnie pięknie a po miesiącu pada Ci amor albo hamulce wyciekają. Osobiscie mając 2200PLN kupił bym nowy i z czasem wymienił części które najbardziej by mi nie odpowiadały jak np lepsza korba.
Rajkon Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Napisano 23 Sierpnia 2012 Używany odpada, tak jak pisał TheGie, nie wiadomo co się może zdarzyć Nie mam też możliwości jazdy przed zakupem, dlatego tym bardziej ciekawi mnie opinia innych, szczególnie posiadających któryś z wymienionych modeli.
kamasiema1 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Osobiście doradzam kellysa quartza ponieważ sam na nim jeżdżę tylko rocznik 2010 , lecz są na bardzo podobnym osprzęcie . Mó kumpel ma krossa levela a2 nie chwali go sobie zbytnio. Na temeat authora się nie wypowiem ponieważ nie jeździłem na nim , oraz nie znam nikogo kto ma tego authora .
rn6 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 niby tak lepiej brać nowy bo z używką zawsze może coś być nie tak - ale jeżeli patrzeć na osprzęt to z tych rowerów pewnie zostanie za chwile rama i kierownica a reszta będzie wymieniana , 2200 za taką ramę trochę drogo
TheGie Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 niby tak lepiej brać nowy bo z używką zawsze może coś być nie tak - ale jeżeli patrzeć na osprzęt to z tych rowerów pewnie zostanie za chwile rama i kierownica a reszta będzie wymieniana , 2200 za taką ramę trochę drogo Raczej zostanie coś wiecej jak amor przerzutka tylnia itd. Chociaż za ten budrzet uderzył bym w inny rower ( pamiętając że temat odnośi się oceny KONKRETNYCH MODELI podanych przez autora tematu) , Co do używki to jeśli jesteś w stanie pomacać przed zakupem i masz troszke doświadczenia z rowerem i osprzętem jaki tam będzie występował i faktycznie cena niska to można zaryzykować. W ogóle kolego Rajkon napisałeś na wstępie że rower przeznaczony ma być na ulice leśne drogi i bez szaleństw, szczerze to MTB nie pasuje do tego zastanów się może nad rowerem crossowym.
Rajkon Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Raczej zostanie coś wiecej jak amor przerzutka tylnia itd. Chociaż za ten budrzet uderzył bym w inny rower ( pamiętając że temat odnośi się oceny KONKRETNYCH MODELI podanych przez autora tematu) , Co do używki to jeśli jesteś w stanie pomacać przed zakupem i masz troszke doświadczenia z rowerem i osprzętem jaki tam będzie występował i faktycznie cena niska to można zaryzykować. Inny ? czyli np. jaki ? Chętnie się dowiem, może zmienię zdanie
paweloko Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Ja na twoim miejscu kupił bym tego UNIBIKE. Sam mam ten model tylko zeszło roczny i spisuje się świetnie, dobry osprzęt deore i alivio. Dobre oponki super się toczą po asfalcie. Teraz koniec sezonu na pewno dostaniesz zniżkę w jakimś sklepie internetowym. Ja go kupowałem w tamtym roku w czerwcu i bez problemu dostałem rabat 200zł.
TheGie Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 DO 2200 : Nie podałeś wymiarów zatem podaje nie zwarzając na parametr wielkości. Mój przykład dla osób które są za używanym rowerem : GIANT TALON 1 (M) - 2010 - Rower górski męski (2572455791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Giant talon 1 2010 koszt 2200 i myśle że coś stargujesz, Rozmiar M Przykład nowego : http://www.rowerzyst...ite-2011.html�� Unibike Flite 2011 koszt 2 199 , korba alivio, przerzutka tylna SLX, rozmiar L (21")
paweloko Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Link do flite nie działa, ale jeśli chodzi ci o tego, to już dawno niedostępny.
TheGie Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Link do flite nie działa, ale jeśli chodzi ci o tego, to już dawno niedostępny. Tak, chodziło mi o tego. To w takim razie polecam poczekać z dwa miesiące na Flite 2012, też spadnie z ceny
Rajkon Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Wszystkie propozycje ciekawe, tylko jak widać po przedstawionych modelach na początku, wszystkie mają hamulce typy V-Brake, omijam tarczówki zarówno mechaniczne jak i hydrauliki, wiem nie wspomniałem, ale teraz się poprawiam
TheGie Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Wszystkie propozycje ciekawe, tylko jak widać po przedstawionych modelach na początku, wszystkie mają hamulce typy V-Brake, omijam tarczówki zarówno mechaniczne jak i hydrauliki, wiem nie wspomniałem, ale teraz się poprawiam Jeszcze podaj jaki rozmiar ramy Cie interesuje bo w chwili obecjen to tez bardzo istotne. Dlaczego omijasz hydrauliczne hamulce ?
wiktorrr Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Polecam Kellysa, kupilem miesiąc temu model Quartz Red 2012 i jestem bardzo zadowolony, rower kupiłem do jazdy po mieście i troszkę po lesie... Ja bym sie nie zastanawiał nawet chcesz sie dowiedzieć wiecej pisz prv to ci odpowiem jak fajnie pracuje mój Quartz
Rajkon Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Napisano 26 Sierpnia 2012 Ogólnie mam wzrost 186 cm, więc coś z większych i tak najlepiej zobaczyć samemu a co do hamulców to przy tarczówkach za dużo się nie pobawię w razie uszkodzeń czy zmian, w odróżnieniu od zwykłych i przyzwyczajenie też robi swoje
TheGie Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Ogólnie mam wzrost 186 cm, więc coś z większych i tak najlepiej zobaczyć samemu a co do hamulców to przy tarczówkach za dużo się nie pobawię w razie uszkodzeń czy zmian, w odróżnieniu od zwykłych i przyzwyczajenie też robi swoje Faktycznie troche wiecej pracy / dbania wymagają hamulce tarczowe, ale praca takich hamulców nie umywa się do V-ek, przemyśl tą kwestię. W hamulcach tarczowych musisz jedynie pilnować ciśnienia/stanu oleju, czy tarcza jest sucha i odtłuszczona. Reszta jak w V-kach, klocki sie zużywają to wymieniasz. Wymiana nie należy do trudnych
repsol26 Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Tak, chodziło mi o tego. To w takim razie polecam poczekać z dwa miesiące na Flite 2012, też spadnie z ceny Kupiłem Flite w sobotę i prawie mieścił się w budżecie autora tematu.... (+99pln) jestem zadowolony, pojeżdżę tydzień i powiem trochę więcej. Wrzucę też parę fotek
olka722 Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Ja jeżdzę krossem A2 i jestem bardzo zadowolony. I naprawdę jest godny polecenia. Jakbyś był zainteresowany to mam do sprzedania nowego Krossa A5. Myślę, że co do ceny byśmy się dogadali.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.