Skocz do zawartości

[suport] stary rower, nietypowy wymiar -> pytanie

kinsl4yer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naprawiam rower brata co wiąże się z wymianą całego suportu (Oś, kulki, miski). Taki syf, że nie da rady nic odratować (skorodowane kulki i miski, poprzekręcane śruby itp.). Sukcesem było wyjęcie go całego. Gwinty w ramie są jednak w porządku.

Rower ma chyba ze sto lat, oś suportu i korba to twory firmy "Ofmega", a więc w XXI-wiecznym świecie pojawił się problem z dobraniem odpowiednich wymiarów dla nowej części.

Oto do czego doszedłem:

- gwint: włoski (dwa prawe gwinty i średnica mufy 36mm)

- szerokość mufy: 70mm

- długość osi: 129mm (moja suwmiarka tak naprawdę wskazuje 128,8mm)

Czyli mam problem z dobraniem suportu. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego na szerokość mufy 70mm, widzę same 68ki. Szukałem na allegro cykloturze, bikestacji, harfa harrysonie.

Pytanie:

Czy mogę spróbować kupić i zamontować do roweru suport do mufy 68mm? A może to najwyższy czas wybrać się na wysypisko śmieci albo skup złomu i przeczesywać je w poszukiwaniu odpowiedniego wymiaru?

Napisano

Jeśli wyciąłeś suport i piszesz:

wymianą całego suportu (Oś, kulki, miski).

To to przecież najzwyklejszy suport.

I rdzę potraktować olejem albo WD-40. A poza tym to kulki i miski można nowe kupić.

Napisano

Nie ma innej opcji niż wsadzenie nowych kulek i misek, obecne kulki nie są nawet kuliste. Miski powyrabiane.

No i osi jeszcze, bo stara krzywa. Fakt.

Dzięki za odpowiedź, o najprostsze porady czasem najtrudniej :)

Czyli żegnam się z myślą kupienia kompletu z łożyskami maszynowymi :(

Napisano

Po co kombinować i nie daj Boże wyrzucać kasę w błoto ???

Ja mam też kulki w rowerze i w tygodniu robię do 200km. i kulki trzymają bez problemu. Nie widzę potrzeby zmieniania na maszyny.

A miski kosztują 10zł. z firmy Necco i 2 zł.sztuka łożysk. Do kupienia w każdym sklepie rowerowym w mieście.

Napisano

A miski kosztują 10zł. z firmy Necco i 2 zł.sztuka łożysk. Do kupienia w każdym sklepie rowerowym w mieście.

Muszę jeszcze kupić oś suportu, bo ze starej nic nie będzie. Koszt osi to ~6zł, więc mniej więcej wychodzi na jedno i to samo jakbym wziął komplecik z linku kolegi :)

Jeśli go kupię to dam znać i pochwalę się wynikiem. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...