arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Hej Jestem swiezym posiadaczem Cube AMS100. Problem pojawił się jezdzac na srodkowym blacie i na 3-ech najwiekszych koronkach kasety. Słychac wówczas cichy terkot i czuć na pedałach uskakiwanie łancucha w zębach korony tudzież blatu korby, bardzo podobny efekt do zajechanej kasety na niewyciągnietym jeszcze łańcuchu, ale kaseta jest nowa i prawidłowo nacietymi zębami. Gdy nacisne mocniej na pedala, to wrecz strzela z tyłu, tak wzmacnia się omawiany terkot. Gdy przerzucę na 4-tą koronę hałas i odczucie terkotu mija, podobnie jak zmienie przełożenie na młynek, to terkot się redukuje, choć też coś jeszcze go czuć. Na małych zębach kasety problemu nie ma wcale podczas jazdy, ale jałowo gdy podniose koło, to też czuć, że łancuch nie nachodzi idealnie na zęby koron. Moje pytanie jest takie, czy to może być wina zbyt krótkiego lancucha? Przy srodkowym blacie i 3 najwiekszych koronach kasety, wózek już nawet nie siedzi w pionie, tylko przesuwa się ku przedniej części roweru. A może to efekt braku dotarcia sie łańcucha z kasetą i po paruset km przejdzie? Przejechalem dopiero kilkadziesiąt km. Osprzęt to: Kaseta HG62-10 Łańcuch HG-X (modelu nie znam, prawdodpobonie najtańszy HG-53) Przerzutka tylna XT M780, przednia M580 Korba SLX W sumie nie lubię jak naped jest mieszaniną grup różnej klasy i może tu jest problem? Choć wątpie, że producent dopuściłby się takiego zaniedbania z niedopasowaniem podzespołów Z góry dzieki za sugestie i podp.
Michauuu Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Wg mnie po prostu łańcuch jest za mocno wygięty i tyle
arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 Wygięty, w sensie przekoszony? Ale trzeba też wziąc poprawkę, że jak mam środkowy blat i z tyłu zmienię na małe koronki, to przekoszenie jest o wiele większe a i tak pracuje prawidłowo
SSG90 Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Też mam ten problem , zajechałem do serwisu powiedzieli że łańcuch jest przekoszony ale gdy kupowałem rower było wszystko okej 1-9 chodziło elegancko a teraz łapie za hak dolnego wózka i chrabocze ;( i teraz powolutku przechodzi to w górę 1-8 . I mam wrażenie gdy pedałuję do tyłu jakgdyby łąńcuch piął się bardziej do góry i ocierał między korony kasety może to rozregulowane przerzutki albo przerzutka już nie ogarnia tak samo jak była nowa rower dopiero 4msc ma ale przebieg około 3kk km . Wymieniłem w nim raz kasetę i 3 łańcuchy ;s , szykuję się na zmianę przerzutek w tej chwili mam sram x-5 i myślę ze za sram x-7 może to nic nie zmieni ale podniesie klasę rowerowi ;D
Jaca911 Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Ale trzeba też wziąc poprawkę, że jak mam środkowy blat i z tyłu zmienię na małe koronki, to przekoszenie jest o wiele większe a i tak pracuje prawidłowo Jesli jest jak napisałeś to są źle dobrane komponenty (długość osi suportu). Łańcuch powinien iść równolegle do ramy na środkowym blacie i na 5 koronce w 9- biegowych kasetach oraz mozliwie najbardziej równolegle na 5 i 6 koronce 10 - biegowej kasety. Czyli na środkowym blacie i na 1 oraz 10 z tyłu przekosy powinny być takie same.
Wazaa Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Nikt nie pisze o czyszczeniu i smarowaniu łańcucha. Z postów nie wynika, aby ktoś to robił, a to podstawa, aby dobrze ustawiony napęd cicho chodził. Jeśli od zakupu, czyli kilku miesięcy nikt go nie oliwił, to musi chrobotać i trzeszczeć. Sworznie i gniazda ogniw są pewnie suche jak pieprz i aż piszczą, żeby je ktoś nasmarował.
arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 Przydatna sugestia Jaca, już niemal biegłem do roweru gdy po przerzuceniu na 5-6 koronkę zauwazyłem, że łancuch idzie równolegle z osią ramy. Mało tego, podnoszę koło, krece pedałami i pomimo równoległego położenia łancucha wzgledem koronek i blatu, to nadal terkot jest. O co kaman? :/ Łanuch jest naoliwiony, wczesniej fabrycznie, teraz po solidnym wyczyszczeniu benzyną bo nałapałem piachu naoliwiłem standardowo FL czerwonym 3-ma warstwami. Rower mam 2 tyg i przejechane niecałe 100km
Techniq Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Cube - sprawdź czy kasta nie lata na boki - mój właśnie przez to 17 dzień w serwisie siedzi.
arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 Cube - sprawdź czy kasta nie lata na boki - mój właśnie przez to 17 dzień w serwisie siedzi. Też masz Cube? Widziałem Twój temat, ale wydaje mi się, że masz troszke inny problem. Poza tym, to raczej nie ważne czy to Cube czy inne 'Srube', gdy osprzęt zakładają też i inne marki i to zapewne współgra jakoś. Jeszcze mnie natchnęła myśl, jako, że mam łańcuch HG-X pod system Dyna-sys, czyli, że wg Shimano jest to łańcuch kierunkowy. Czy mozliwym by bylo, że moja przypadłośc wziela się z odwrotnego założenia? Jak spradzić poprawność założenia łańcucha? jezscze męczy mnie długość łańcucha, bo naprawdę wózek przerzutki siedzi wręcz pionowo na normalnych przełożeniach, czyli np. 32T/24T (przód/tył), a jak przy środkowym blacie dam na te większe korony, to wózek już naciąga się w stronę korby
Techniq Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 tak też go mam - coraz bardziej żałuję, że nie posłuchałem kolegi "zróbmy Ci rower customowy" - aktualnie czekam aż dostanę go z powrotem. łącznie będzie 6 tygodni bez roweru(3 na wymianę ramy + 3 na to co teraz się stało)
arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 tak też go mam - coraz bardziej żałuję, że nie posłuchałem kolegi "zróbmy Ci rower customowy" - aktualnie czekam aż dostanę go z powrotem. łącznie będzie 6 tygodni bez roweru(3 na wymianę ramy + 3 na to co teraz się stało) Ale też dokładnie AMS100 i zakupiłeś gotowca? Co sie dokladnie stało z ramą? PS. Luz na kasecie mam bardzo mały, dziesiatki części milimetra, więc jak na moje jest to dopuszczalne, wręcz normalne A ja z roweru jestem bardzo zadowolony, w sumie dopiero gdy zmieniłem mostek na 120mm, bo dość wysoki jestem. Rower stał się mniej nerwowy, bardziej stabilny i ogolnie dobrze sie jedzie, fajnie przyspiesza, przesiadka z modyfikowanego ciągle authora basic to jak ze skody do BMW, tylko ten terkot....
Techniq Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Ale też dokładnie AMS100 i zakupiłeś gotowca? Co sie dokladnie stało z ramą? PS. Luz na kasecie mam bardzo mały, dziesiatki części milimetra, więc jak na moje jest to dopuszczalne, wręcz normalne A ja z roweru jestem bardzo zadowolony, w sumie dopiero gdy zmieniłem mostek na 120mm, bo dość wysoki jestem. Rower stał się mniej nerwowy, bardziej stabilny i ogolnie dobrze sie jedzie, fajnie przyspiesza, przesiadka z modyfikowanego ciągle authora basic to jak ze skody do BMW, tylko ten terkot.... Rama miała błędy w malowaniu - bąbel pod farbą albo pęknięcie(cholera wie) - wymienili. Ja mam Acid - AMS stał obok i żałuje, że nie kupiłem bo mi się niesamowicie podoba.(ale nie chciałem więcej wydać - jestem tylko studentem! ) Do póki nic nie terkocze jest super - tez sobie chwalę ten rower o ile nie zaczyna HAŁASOWAĆ. Luz na moim bębenku było widać na filmie, który wrzuciłem - 2-3mm max( wysłałem ten sam film do SkiTeam - diagnoza - do wymiany - pewno sklep zwlekał całe 13 dni(po tylu dostałem list) z wysłaniem tego do serwisu....
arw Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 ok, napęd się chyba dociera, bo już takiego terkotania na 2 i 3 koronce nie słychać. Choc jak ręką przekrecam wstecz korbą, to czuję te delikatne uskoki łańucha na zębach kasety. Techniq, oby sie skonczyło dobrze, Cube to porzadne rowerki, przede wszystkim ramy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.