Skocz do zawartości

[sztyca] Sztyca karbonowa do ramy alu - kwiatek do kożucha ?

slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanko jak na wstępie. Tak sobie z nudów pooglądałem >alledrogo.pl< i widzę że wybór rurek całkiem fajny, a do tego w rozsądnych pieniądzach.

Nie chodzi mi o te parę gram, tylko o względny komfort 4 liter, bo są takie specyficzne nawierzchnie gdzie pomimo niskiego ciśnienia w oponach, hardtail i tak potrafi nieźle dać w tyłek - w przenośni i dosłownie :)

I teraz:

1. Czy karbonowa sztyca wsunięta do aluminiowej ramy ma szanse zaabsorbować/wytłumić więcej drgań ?. Nie będzie to przysłowiowy kwiatek do kożucha, jako że sztywność aluminiowej ramy " z definicji" zabije tłumiące właściwości carbonu ?

2. A może o krok dalej - sztyca i siodło na prętach tłumiących drgania ?

Rama ze stopu 7005, średnica 27,2 cm ale to chyba bez znaczenia

3. Słyszałem że carbon czasem lubi się "chować" do ramy, trzeba uważać z momentem dokręcania zacisku itd. Wiem że na rynku są specjalne pasty zwiększające tarcie żeby wyeliminować niechciane wsuwanie się sztycki. Przerabiał to ktoś ?

PS. >Niniera< z wielu powodów nie chcę, na fulla chwilowo mnie nie stac, na ramę karbonową też nie, tak że "TE" opcje odpadają :)

Napisano

No ja mam sztyce karbonową, a ramę alu. Sztyca czasem się chowa do ramy ale to jest mniej więcej tak że co dwie jazdy (jakieś 80km po górach) muszę ją podnieść o 1cm. Nawet kiedyś posmarowałem sztycę taką pastą i faktycznie to działało ale jakoś tak wkurzało mnie to że zostaje syf na sztycy za każdym razem jak się ją ruszy z tej pasty i teraz nie mam jej posmarowanej bo w sumie mi to nie przeszkadzał, że się czasem lekko wsunie. Co do tłumienia drgań to niestety nie potrafię ocenić jaka jest różnica pomiędzy innymi sztycami w każdym razie dla mnie nie wyczuwalna ale pewnie dlatego, że jednak jeżdżę fullem.

Napisano

Również jeżdżę na alu ramie + sztyca karbonowa. Mam wrażenie, że lepiej tłumiła drgania sztyca 27,2 alu w poprzedniej ramie (obecnie sztyca 31,6). Problemów żadnych z obsuwaniem się sztycy nie mam. Za pierwszym razem lekko posmarowałem ramę w miejscu montażu wspomnianym tutaj 'żelem' Finish Line'a i dokręciłem ją "na czuja" - siedzi już kilka miesięcy bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...