slav4 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Pytanko jak na wstępie. Tak sobie z nudów pooglądałem >alledrogo.pl< i widzę że wybór rurek całkiem fajny, a do tego w rozsądnych pieniądzach. Nie chodzi mi o te parę gram, tylko o względny komfort 4 liter, bo są takie specyficzne nawierzchnie gdzie pomimo niskiego ciśnienia w oponach, hardtail i tak potrafi nieźle dać w tyłek - w przenośni i dosłownie I teraz: 1. Czy karbonowa sztyca wsunięta do aluminiowej ramy ma szanse zaabsorbować/wytłumić więcej drgań ?. Nie będzie to przysłowiowy kwiatek do kożucha, jako że sztywność aluminiowej ramy " z definicji" zabije tłumiące właściwości carbonu ? 2. A może o krok dalej - sztyca i siodło na prętach tłumiących drgania ? Rama ze stopu 7005, średnica 27,2 cm ale to chyba bez znaczenia 3. Słyszałem że carbon czasem lubi się "chować" do ramy, trzeba uważać z momentem dokręcania zacisku itd. Wiem że na rynku są specjalne pasty zwiększające tarcie żeby wyeliminować niechciane wsuwanie się sztycki. Przerabiał to ktoś ? PS. >Niniera< z wielu powodów nie chcę, na fulla chwilowo mnie nie stac, na ramę karbonową też nie, tak że "TE" opcje odpadają
jasskulainen Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 cudow sie nie spodziewaj ja mam cala rame z karbonu i szalu nie ma ;P a pasty do montazu czesci z karbonu dzialaja bo sam to sprawdzilem
edi7777 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 No ja mam sztyce karbonową, a ramę alu. Sztyca czasem się chowa do ramy ale to jest mniej więcej tak że co dwie jazdy (jakieś 80km po górach) muszę ją podnieść o 1cm. Nawet kiedyś posmarowałem sztycę taką pastą i faktycznie to działało ale jakoś tak wkurzało mnie to że zostaje syf na sztycy za każdym razem jak się ją ruszy z tej pasty i teraz nie mam jej posmarowanej bo w sumie mi to nie przeszkadzał, że się czasem lekko wsunie. Co do tłumienia drgań to niestety nie potrafię ocenić jaka jest różnica pomiędzy innymi sztycami w każdym razie dla mnie nie wyczuwalna ale pewnie dlatego, że jednak jeżdżę fullem.
maciak01 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Również jeżdżę na alu ramie + sztyca karbonowa. Mam wrażenie, że lepiej tłumiła drgania sztyca 27,2 alu w poprzedniej ramie (obecnie sztyca 31,6). Problemów żadnych z obsuwaniem się sztycy nie mam. Za pierwszym razem lekko posmarowałem ramę w miejscu montażu wspomnianym tutaj 'żelem' Finish Line'a i dokręciłem ją "na czuja" - siedzi już kilka miesięcy bez problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.