Skocz do zawartości

[napęd] Zrzucenie biegu przy obciążeniu

darek156

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Zastanawiam, się nad takim problemem. Czasami zdarza się konieczność zredukowania biegu przy dużym obciążeniu (stromy wjazd, jazda w piachu itp). Otóż mam z przodu przerzutkę klasy Alivio, z tyłu XT - jednak nie jestem w stanie zredukować biegu na mniejsza zębatkę z przodu własnie przy obciążeniu. Łańcuch dwoni na wóżku przerzutki, ale do redukcji nie dochodzi. Czy to jest normalne, czy to wynika z "niskiej klasy" przedniej przerzutki? Czy Wasz sprzęt jest w stanie zmieniać biegu przy dużym obciążeniu? Wiem, że przerzutkę powinno zmieniać się przed podjazdem itd, ale czasami trudo to przewidzieć...

Pozdrawiam

Darek

Napisano

Naprężenie łańcucha na podjazdach jest na tyle duże, że przednia przerzutka nie jest w stanie pociągnąć go na dół. Oczywiście wszystko też zależy od momentu kiedy się chce zrzucić na młynek ale zasadniczo trzeba to robić odpowiednio wcześniej.

Napisano

Naprężenie łańcucha na podjazdach jest na tyle duże, że przednia przerzutka nie jest w stanie pociągnąć go na dół. Oczywiście wszystko też zależy od momentu kiedy się chce zrzucić na młynek ale zasadniczo trzeba to robić odpowiednio wcześniej.

Czyli generalnie jest to niewykonalne nawet na lepszym osprzęcie - ok, dzięi za informacje. Tak jak wspomniałem, wiem, że powinno sie redukować wcześniej. Ale czasami ciężko to przewidzieć, a wkurza mnie to, że kiedy nagle pakuje sie w piach, musze zsiąść z roweru, zamiast zredukować....

Napisano

Objaw prawidłowy jak dla mnie, faktycznie zmniejsz obciazenie na pedały do czasu az zmieni przełożenie.

Poza tym nie radzę zmieniać przełożenia na blacie przy obciazeniu, bo sobie wyciagniesz przerzutkę. W moim starym rowerze przerzutka przednia (też klasy alivio) ma już luz boczny przez wlasnie takie akcje i stała się o wiele mniej precyzyjna przy zmianach

Napisano

Panowie bez przesady. Przerzutka przednia nie będzie zrzucać gdy:

- brudna

- wyciągnięta sprężyna

- ma duże luzy

- rozregulowana

- łańcuch wyciągnięty tak, że na boki zgina się tak jak normalnie

- brudne/zardzewiałe linki i pancerze

W innych wypadkach nie powinno być problemów.

Sam mam z przodu tylko Altusa FD-M311 i po wymianie linek i regulacji zrzuca podczas podjazdów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...