Skocz do zawartości

[łańcuch] kilka pytań teoretycznych na temat spinania

Arczi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam nowy łańcuch Shimano SLX CN-HG74 10-rzędowy - wymieniałem bo stary był zużyty ( 4k km około) - po zakupie skróciłem i spiełem dodatkowym pinem który był w zestawie - po przejechaniu kilkudziesięciu km zerwałem i spiełem spinką zapasową jakąś Accenta oczywiście do łańcuchów 10 pinowych - i teraz moje najważniejsze pytanie - zostawić tą złączkę czy rozpiąć i spiać w inny sposób - na allegro widzę, że są w sprzedaży same piny http://allegro.pl/shimano-pin-do-lancucha-10-rzedowego-1szt-xtrabike-i2553202772.html - czy można wykorzystać stary z rozkucia (np. pozostałości ze zkrócenia nowego) - w komplecie z łańcuchem był tylko jeden luźny pin który później sie odłamywało.

Druga kwestia - po zmianie łańcucha i skróceniu nowego do odpowiedniej długości okazało się, że przeskakuje - po zapoznaniu się z informacjami na forum zamówiłem nowe wolnobiegi - ale jeszcze ich nie wymieniłem - dzisiaj po zerwaniu i stracie dwóch ogniw okazało się, że łańcuch przestał przeskakiwać - specjalnie go katowałem na wszystkich przełożeniach i nic - pracuje praktycznie idealnie ... co może być powodem, że wcześniej przeskakiwał na większości przełożeń a teraz nie.

Napisano

Po kupnie nowego łańcucha jest nieraz tak że musi się on dopasować do zębatek. Trwa to nieraz kilkadziesiąt km i łańcuch przestaje skakać.

• Mod Team
Napisano
Druga kwestia - po zmianie łańcucha i skróceniu nowego do odpowiedniej długości okazało się, że przeskakuje - po zapoznaniu się z informacjami na forum zamówiłem nowe wolnobiegi

Jak masz 10rz. to nie masz wolnobiegu.

Zostaw spinkę, wygodniej.

Napisano

Właśni to mnie nurtowało - czy spinki są porównywalnie trwałe w stosunku do normalnego zakucia - dziękuję za pomoc - zostawię spinkę w takim razie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...