Skocz do zawartości

[1000-1700] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad rowerkiem. Miałem wcześniej SIGN DS. Nie podpasował mi. Budżet jak widać nie jest mały ani duży. Celuje coś w Krossach - podobno dobra firma ;)

Upatrzyłem coś ciekawego - http://allegro.pl/kross-hexagon-v8-19-cali-i2554092914.html

Co o tym myślicie ? Nie musi być Kross, może być coś innego :) jazda 80% miasto i 20% na las. Preferuje coś z tarczówkami i lekkiego. Do szybkiego przemieszczania się. Pozdrawiam Bartek

P.S

Wzrost 180 cm

Waga 70 kg

Napisano

Kross wyrobił sobie dobra markę ale teraz zupełnie się ich nie opłaca, szczególnie nie ma sensu pchac się w tej cenie w tarczowki, dobre vki spokojnie Ci wystarczą. A ba hexagony nie patrz w ogóle, to nie są rowery mtb tylko atb...

Po drugie, skoro 80% miasto i 20% las to może potrzebujesz crossa a nie mtb. A jeśli już tak się chcesz mtb to za 150zł więcej masz w promocji teraz kellysa oxygena 2011 z porządnym amorkiem (recon).

/wytapatalkowane z x8

Napisano

Celuj raczej w crossy (niekoniecznie Krossa), w tej cenie masz już Kandsa/lazaro na Alivio, bez tarcz, które przy twojej jeździe są całkowicie zbędne.

Napisano

No to zostają ci MTB, bo trudno będzie znaleźć crossa na 26" kołach, w tej cenie masz Kellys Quartz, Level A2, albo Kands/Lazaro na Alivio.

Napisano

Sorki, ale pisząc, że celuje coś w krossach miałem na myśli Firmę ;p Kross\Cross

a może coś takiego ? Decathlon - rowery rower górski B'TWIN - Rockrider 6.3 B'TWIN - dla kolarzy górskich jeżdżących sportowo na wycieczki po zróżnicowanych terenach wiejskich i górskich. jest sklep jest u mnie. Dziś widziałem ten rower. Chyba zły nie jest

@edit:

http://allegro.pl/limber-vx7-pro-aluminiowy-altus-hamulec-hydraulika-i2529689117.html może taki ;s

Napisano

Jak chcesz MTB to mówię, kellys oxygen 2011 jest w promocji za 1850, a jeśli nie możesz dołozyć do bierz coś z tego co qwaq podał, tego b'twina omijaj szerokim łukiem...

Ten limber średni, napęd altusa, komponenty zooma, ja bym 1,5k nie dał.

Generalnie warto przejść się po sklepach rowerowych, często jest dużo okazji, może znajdziesz nowego a2 w cenie 1400-1500, bo często można go znaleźć taniej, albo jakąś inną okazję.

Wszystkie fulle i hamulce tarczowe omijaj, w tej cenie nie ma się po co pakować w takie bajery.

Napisano

Nie ekscytuj się tym sramem tak, przerzutka wcale nie jest najważniejsza, z przodu jest tylko altus, amortyzator to największy gniot suntoura, czyli ciężki kloc - uginacz, korba też suntoura, nic ciekawego, na dodatek sprzedawca nie pisze nic o częsciach takich jak kiera, mostek, sztyca, siodełko, manetki, kaseta, suport, obręcze, szprychy, opony... itd., itp., a na czymś przecież trzeba było z ceną zejść, to jakiś zwykły składak i nie radzę Tobie, zauroczonemu w hamulcach i sramie się na takie coś decydować, w ogóle w rowerze poniżej 2 tysięcy nie warto patrzeć na tarczówki, zazwyczaj są beznadziejne, a jeśli jakieś dobre to kosztem innych części.

Napisano

Terrqge wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że tarczówek nie ma. WIem, zaraz ktoś napisze, że lepsze v-brake. Ale to nie tak, jeździłem na tarczówkach i do nich przywykłem.

Napisano

Ale gwarantuję Ci że przy twojej jeździe nie odczujesz żadnej różnicy w działaniu, tarczówki są po drugie trudniejsze i droższe w konserwacji i bardziej awaryjne (szczególnie te tańsze) niż zwykłe proste v-ki, z pewnością ich nie potrzebujesz i nie rozumiem jak można do tego przywyknąć. Hamowanie to hamowanie, dobre vki są lepsze niż słabe tarczówki (szczególnie mechaniczne). Nie wiem co chcesz dokładnie osiągnąć, lansować się, szpanować tym że masz tarcze, a inni nie mają? Wytłumacz mi to proszę.

Ale jeśli jesteś tak uparty to idź do pierwszego lepszego supermarketu, bierz jakiegoś wypasionego fulla z tarczówkami i ciesz się że zaoszczędziłeś pieniądze. Bo pakowanie się w tarczówki w rowerach poniżej 2k to po prostu bezsens.

Napisano

Ale gwarantuję Ci że przy twojej jeździe nie odczujesz żadnej różnicy w działaniu, tarczówki są po drugie trudniejsze i droższe w konserwacji i bardziej awaryjne (szczególnie te tańsze) niż zwykłe proste v-ki, z pewnością ich nie potrzebujesz i nie rozumiem jak można do tego przywyknąć. Hamowanie to hamowanie, dobre vki są lepsze niż słabe tarczówki (szczególnie mechaniczne). Nie wiem co chcesz dokładnie osiągnąć, lansować się, szpanować tym że masz tarcze, a inni nie mają? Wytłumacz mi to proszę.

Ale jeśli jesteś tak uparty to idź do pierwszego lepszego supermarketu, bierz jakiegoś wypasionego fulla z tarczówkami i ciesz się że zaoszczędziłeś pieniądze. Bo pakowanie się w tarczówki w rowerach poniżej 2k to po prostu bezsens.

Napisze tak. Miałem przed signem DS rower na "v brejkach". Denerwowały mnie czasem. Np Ustawieniem ich, to, że o obręcze się przecierały - chodzi o centre (zdzierał się lakier) i częstą ich wymianą (klocków) w tektro aquila miałem spokój, po prostu nic nie musiałem robić, żeby działały prawidłowo. Ew można zrobić tak, że kupić ten rower i w przyszłości zainwestować w jakieś dobry tarczówki.

Napisano

Ja już wyraziłem swoje zdanie, ty rób co chcesz. Ja bym się w to nie pakowal bo wolę dobre vki i w miare znosny osprzet, a w tej cenie z tarczami raczej dobrego osprzetu nie znajdziesz.

Co do montowania tarcz w rowerach z vkami zazwyczaj musisz zmienić koła bo piasty i obręcze są przystosowane do v-ek, a nie do tarcz, to też uwzglednij.

/wytapatalkowane z x8

Napisano

panowie który lepszy Kross level a3 z tego roku czy Cube Aim Disc tez z tego roku >>??

Aim jest fajny jeśli podoba się malowanie ramy, ale na pewno nie po cenie katalogowej. Po ostrych obniżkach można by ew pomysleć.

Do tego co najwyżej pod rozbudowie bo seryjny set jest marny- xcm z przodu, 8 rzędów mi ogólnie bardzo budżetowe części.

Ja bym szukał w cenie katalogowej aima disc czegoś używanego lub z mocnych wyprzedaży- zapewne osprzęt będzie kilka klas wyższy.

Napisano
!!! NOWY Mongoose DH Team ! Wysyłka na cały kraj ! Najtaniej ! XC / DH / FR !!! Słupsk ⢠Tablica.pl Z mojej miejscowości, więc by mi pasowało.

Niejedne okazje okazały się klapą.

ROWER GÓRSKI ROMET JOLENE 2 - PROMOCJA POSEZONOWA (2543525384) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. coś takiego wychaczyłem.

Ten Romet jest naprawdę super.Dla ciebie rama 18".Mały teścik znajdziesz na rower.com

Napisano

Też bym chciał. Problem polega na tym, że zarabiam ponad 200 zł tygodniowo i obliczyłem ze do końca wakacji bd miał ok 2000 - 2100. Jednak jest jeden ważny fakt. Że chcem kupic Gitare Akustyczną (Fender cd 60), która kosztuje dobre 500 zł.

Napisano

Jakiego ty roweru tak naprawdę oczekujesz bo mtb a dh to tak jak kupować samochód albo kombi albo ford transit ;)

Ewentualnie nie rozróżniasz ich zupełnie ;)

Napisano

Kolego, rozróżniam je. :)

Dla Was 14 kg, a 12 kg to różnica - dla mnie nie za bardzo. A czy ma ramę amortyzowaną czy sztywną to też nie zwracam na to zbytniej uwagi.

Ważne jest natomiast to, żeby zarobione 1500 tyś zł nie poszło w błoto.

P.S - ramę zawsze można zmienic :)

Napisano

A musisz kupować teraz? We wrześniu dużo producentów wypuszcza wersje 2013 i powoli sezon zbliża sie ku końcowi więc może trafisz na jakieś przeceny rocznika 2012 i kupisz coś porzadniejszego.

/wytapatalkowane z x8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...