ProkopPL Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam wszystkich. Jakiś czas temu 2 razy przerzutka mi się wkręciła w szprychy i hak się złamał. Do dziś nie byłem pewny czym to było spowodowane. Dziś gdy wyregulowałem przerzutkę zauważyłem, że wózek jest krzywy w stronę szprych. Nie jest to dużo ale na tyle, że jak wrzucę na najmniejszy bieg i przerzutka dostanie jakiegoś wstrząsu żeby wpadła w szprychy. I teraz pytanie czy można jakoś wyregulować aby hak był prosty? Wiem, że śruby przy sprężynie H i L służą do przesuwania wózka a nie do poprawiania kąta ale czy można jakoś go poprawić młotkiem czy coś? A jeżeli nie to czy to jest tylko wózek krzywy czy cała przerzutka. Poniżej wstawiam zdjęcie.
pawel13 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 chyba jest krzywy wózek możesz spróbować naprostować go kombinerkami czy czymś, a jeżeli nie to nowa przerzutka, hak nie wygląda na skrzywiony.
grzechu83 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Na moje krzywe oko, to już hak jest jakoś krzywo (przynajmniej wg tego zdjęcia). Zająłbym się więc najpierw hakiem - zdjąć, zobaczyć jak leży, czy nic nie podeszło między niego a ramę, czy nie jest krzywy. Jeśli się okaże, że to jednak faktycznie wózek, to hak można podgiąć, np w imadle i francuzem - delikatnie, ale nie wiem, czy to rozwiąże problem "krzywego wózka".
ProkopPL Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Na moje krzywe oko, to już hak jest jakoś krzywo (przynajmniej wg tego zdjęcia). Zająłbym się więc najpierw hakiem - zdjąć, zobaczyć jak leży, czy nic nie podeszło między niego a ramę, czy nie jest krzywy. Jeśli się okaże, że to jednak faktycznie wózek, to hak można podgiąć, np w imadle i francuzem - delikatnie, ale nie wiem, czy to rozwiąże problem "krzywego wózka". Hak jest nowy dopiero co wymieniony więc raczej nie jest krzywy, może tak na zdjęciu wygląda.
grzechu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Hak nie wygląda na krzywy - wygląda, jakby był krzywo zamontowany; nieprostopadle do podłoża. Choć może to tylko zdjęcie.
prokson Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 tu nie jest wina haka, definitywnie krzywy wózek. Możesz go rozmontować i delikatnie próbować przeginać, ale idealnie prosto juz raczej nie będzie.
kkSliwa5 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Miałem tak samo z moją przezutką którą miałem na śrube. Na najmniejszym biegu wpadała mi w szprychy. Zdjąłem całkowicie przezutke delikatnie włozylem do imadła i dolny wózek potraktowałem lekko młotkiem gumowym i było już ok. Chodziła normalnie. Ale to jest też duże ryzyko że wykrzywisz za bardzo i ją rozwalisz. Mi się udało i jeżdze z nią do tej pory.
bomberFR Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Miałem tak samo z moją przezutką którą miałem na śrube. Na najmniejszym biegu wpadała mi w szprychy. Zdjąłem całkowicie przezutke delikatnie włozylem do imadła i dolny wózek potraktowałem lekko młotkiem gumowym i było już ok. Chodziła normalnie. Ale to jest też duże ryzyko że wykrzywisz za bardzo i ją rozwalisz. Mi się udało i jeżdze z nią do tej pory. Tak jak kolega powyżej mowi, weź rozbierz przerzutkę najpierw wsadz jedna czesc wózka w imadło i scisnij na full i potem tak samo z druga czescia . jak mi się wplątała przerzutka w szprychy za sprawą "ameliniowego" haka to wózek był wykrzywiony o ponad 90 stopni i ten sposób pomógł . a co do haka to ja za trzecim razemjak mi sie urwał ten pospawany aluminiowy to dałem go to zakładu co spawają frezują i tak dalej i że akurat sąsiad tam pracuje to dorobili mi hak chyba ze stali i naprawde jest miodzio .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.