Skocz do zawartości

Pomoc w "zestrojeniu" osprzętu

kamul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jakieś 3 lata temu złożyłem rower od zera, jakaś rama ze starego Scott'a, ale nie miałem zbyt wiele czasu na nim jeździć.

Tak czy inaczej chciałbym go teraz trochę eksploatować i zauważyłem trochę problemów:

1. łańcuch "skacze" czasem potrafi się "obić" o nogi

2. biegi na tyle same się zmieniają

3. biegi z przodu wchodzą po "dociągnięciu" manetką i to dość różnie z nimi bywa

4. sztyca skrzypi podczas jazdy

5. zębtki potrafią zaczepić o spodnie, ale tu podejrzewam że pomoże założenie osłony

Na razie innych problemów nie zauważyłem, "test" odbył się w terenie, przy dość żwawej, ale rekreacyjnej jeździe, gdzieniegdzie, dołki, konary, błoto, strome zjazdy i podjazdy.

Osprzęt który jest zamontowany (nie jestem na chwilę obecną w stanie podać konkretnych modeli):

- przerzutka tył Deore

- przerzutka przód Deore XT (z jakiejś starszej serii, down swing jeśli dobrze pamiętam, ale sprawdzę jeszcze)

- korba - nieznana, dostałem, nie wiem ile ma zębów etc. w każdym razie są trzy zębatki

- z tyłu jest wolnobieg, ale z chęcią zmieniłbym na kasetę (rozumiem, że wiąże się to z wymianą koła)

- klamkomanetki Deore z przodu 3biegi z tyłu 9

Przerzutka z przodu nie jest idealnie dopasowana do ramy, bo ma większą średnicę, choć dorobiłem dystans, to liczę się z jej wymianą.

Prosiłbym o porady, co zrobić, a z rzeczy, które warto by, trzeba by wymienić o jakieś propozycje. Nie potrzeba mi roweru na wyścig, tylko do czasem ostrzejszej jazdy. Jeśli coś jeszcze mam dopisać proszę o sugestie w temacie.

Jeśli post napisałem w złym dziale to proszę moderatora o ewentualne przeniesienie.

Napisano

O , klamkomanetki Deore na 9 z wolnobiegiem ? :) Nie ma szans poprawnie działać , poczytaj o kompatybilności elementów napędu .Ale do wymiany koło na takie z piastą na kasetę , nowa kaseta i łańcuch .

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...