sewer231 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Jako nowy użytkownik forum witam wszytkich Nie wiedziałem jaki dać dokładnie temat, bo mam trochę specyficzne pytanie . Czy ta wypustka na łożysko u góry (przy kierownicy - foto 2) nie powinna być taka sama jak na dole ramy (foto 3) ? Czyli taka do której łożysko się chowa ? Pytam bo w każdym innym rowerze u mnie jest właśnie tak, że są dwie takie same wypustki jak na foto 3. U mnie jest tak jak na foto i brakuje mi tej części, którą dokeca się łożysko przy kierownicy (patrz foto 2)- jak to się nazywa fachowo ? foto 1 05082012164.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl foto 2 05082012165.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl foto 3 05082012166.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
elton29 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Wyglada na to że jest ok,czasami stery klasyczne posiadaja takie same miski , dolną i górną ale twoje sie od siebie różnią co też jest normalne. Kupiłeś tą ramę ze sterami czy rozebrałeś i nie umiesz poskładac tych sterów? Tu masz info.co należy i w jaki sposób zrobić: http://www.wrower.pl/sprzet/stery/stery.php#Klasyczne
sewer231 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Napisano 5 Sierpnia 2012 Wyglada na to że jest ok,czasami stery klasyczne posiadaja takie same miski , dolną i górną ale twoje sie od siebie różnią co też jest normalne. Kupiłeś tą ramę ze sterami czy rozebrałeś i nie umiesz poskładac tych sterów? Tu masz info.co należy i w jaki sposób zrobić: http://www.wrower.pl...y.php#Klasyczne Dawno temu rozebrałem, dokładnie jakieś 3-4 lata temu . Robię teraz renowację tego rowerku, malowanie itd. Dokładnie brakuje mi częśći z pozycji 1, wiesz może jak fachowo się to nazywa? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa15b7a129bea535.html Oczywiście składanie w kolejności 3,2,1.? Mam jeden rower z rozbiurki i mam taką miseczkę jak na fotce 3 w pierwszym poście, podmieniłbym ją tak aby były w ramie dwie takie same, tylko czy da się wyciągnąć te miseczki z ramy i włożyć tak aby ich nie zniszczyć ?? To rozwiązanie najbardziej by mi odpowiadało, ponieważ wtedy miałbym wszystkie części aby to poskałdać Proszę o jakieś rady jak domowym sposobem wyciągnąći wcisnąć miseczkę na łożyska ??
gandw1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Skoro robisz renowację nie lepiej byłoby kupić nowe stery? Ja ostatnio kupiłem do taty roweru stery klasyczne Neco za 15-20zł. Ale do rzeczy - bierzesz kawałek rury, tępego śrubokręta itp. odpowiedniej długości, gumowy młotek. Opierasz ramę tak żeby miska była w powietrzu, a następnie wkładasz tą rurkę do główki ramy i od środka postukujesz w tą miseczkę zmieniając miejsce przyłożenia rurki dookoła miseczki. wbijasz odwrotnie, stukając delikatnie przez drewienko.
elton29 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Z tego co widze jest to bierznia sterów a ten element z gwintem 1, pełni role miski i jak masz taką samą to raczej nie podejdzie jak wsadzisz miską taką jak na dole chyba że masz także inną nakrętkę kontrującą. Miski są stalowe wiec jak masz jakąś ryrkę o podobnej średnicy to wsadż ją do środka i popukaj ew. z zewnątrz stukni przez jakies drewienko tylko może wd-40 psiknij.
sewer231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za porady, bieżnia łożyska wyszła bez problemów Pozdrawiam
sewer231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 A jak poskładałeś to do kupy? Jeszcze nie, dopiero jutro biorę się za malowanie ramy, także rowerek jest co do najmiejszej części rozebrany :)ale bieżnie łożysk są już wbite do ramy, wole teraz je wbić niż potem klepać po świerzo malowanej ramie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.