Skocz do zawartości

[stery] Prawidłowe zamontowanie ?

sewer231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako nowy użytkownik forum witam wszytkich :) Nie wiedziałem jaki dać dokładnie temat, bo mam trochę specyficzne pytanie .

Czy ta wypustka na łożysko u góry (przy kierownicy - foto 2) nie powinna być taka sama jak na dole ramy (foto 3) ? Czyli taka do której łożysko się chowa ? Pytam bo w każdym innym rowerze u mnie jest właśnie tak, że są dwie takie same wypustki jak na foto 3.

U mnie jest tak jak na foto i brakuje mi tej części, którą dokeca się łożysko przy kierownicy (patrz foto 2)- jak to się nazywa fachowo ?

foto 1

05082012164.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

foto 2

05082012165.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

foto 3

05082012166.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Napisano

Wyglada na to że jest ok,czasami stery klasyczne posiadaja takie same miski , dolną i górną ale twoje sie od siebie różnią co też jest normalne.

Kupiłeś tą ramę ze sterami czy rozebrałeś i nie umiesz poskładac tych sterów?

Tu masz info.co należy i w jaki sposób zrobić:

http://www.wrower.pl...y.php#Klasyczne

Dawno temu rozebrałem, dokładnie jakieś 3-4 lata temu . Robię teraz renowację tego rowerku, malowanie itd.

Dokładnie brakuje mi częśći z pozycji 1, wiesz może jak fachowo się to nazywa?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa15b7a129bea535.html

Oczywiście składanie w kolejności 3,2,1.?

Mam jeden rower z rozbiurki i mam taką miseczkę jak na fotce 3 w pierwszym poście, podmieniłbym ją tak aby były w ramie dwie takie same, tylko czy da się wyciągnąć te miseczki z ramy i włożyć tak aby ich nie zniszczyć ?? To rozwiązanie najbardziej by mi odpowiadało, ponieważ wtedy miałbym wszystkie części aby to poskałdać :) Proszę o jakieś rady jak domowym sposobem wyciągnąći wcisnąć miseczkę na łożyska ??

Napisano

Skoro robisz renowację nie lepiej byłoby kupić nowe stery? Ja ostatnio kupiłem do taty roweru stery klasyczne Neco za 15-20zł.

Ale do rzeczy - bierzesz kawałek rury, tępego śrubokręta itp. odpowiedniej długości, gumowy młotek. Opierasz ramę tak żeby miska była w powietrzu, a następnie wkładasz tą rurkę do główki ramy i od środka postukujesz w tą miseczkę zmieniając miejsce przyłożenia rurki dookoła miseczki. wbijasz odwrotnie, stukając delikatnie przez drewienko.

Napisano

Z tego co widze jest to bierznia sterów a ten element z gwintem 1, pełni role miski i jak masz taką samą to raczej nie podejdzie jak wsadzisz miską taką jak na dole chyba że masz także inną nakrętkę kontrującą.

Miski są stalowe wiec jak masz jakąś ryrkę o podobnej średnicy to wsadż ją do środka i popukaj ew. z zewnątrz stukni przez jakies drewienko tylko może wd-40 psiknij.

Napisano

A jak poskładałeś to do kupy?

Jeszcze nie, dopiero jutro biorę się za malowanie ramy, także rowerek jest co do najmiejszej części rozebrany :)ale bieżnie łożysk są już wbite do ramy, wole teraz je wbić niż potem klepać po świerzo malowanej ramie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...