Skocz do zawartości

[rower] NS suburban 2008 - warto kupować ?

FrancuzHKT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mój dobry kolega jeździł na poniżej opisanym rowerze, jednakże z powodu kontuzji kolana i chęci zakupu samochodu chce mi go sprzedać.

Mam w tej sprawie do was kilka pytań, między innymi czy opłaca mi się kupować ten rower za 600zł.

Opis

Koła przód:

piasta-no name ( wyjął z jakiegoś "składaka", ponieważ stara piasta wpadła pod auto)

felga- no name

opona- kenda k-rad 24" dobry stan

koła tył:

piasta-NS Couster

obręcz-no name

hamulec-Auid

tarcza-auid 160mm

Reszta:

suport-IsIs

korba-dartmoor

pedąły- ponoć dartmoor

siodło- dartmoor

kierownica-dartmoor (od spodu ma wgniecenie)

mostek-dartmoor funky

stery-dartmoor

rama-NS suburban 2008 (niby nie ma żadnych pęknięć i wgnieceń, jednakże nie raz widziałem jak przywalił nią w jakiś murek)

widelec- NS RNS

To wszystko co wiem na jego temat. Niestety posiadam tylko nazwy firm sprzętu, oraz wiadomo mi że zostały kupione (nie używane) w 2010-2011 roku ( nie licząc ramy i widelca).

Poza pytaniem czy opłaca mi się kupować taki rower za taką cenę mam jeszcze kilka pytań:

Chcę się bawić na hopkach i dirtach, tak więc jaki amortyzator by pasował do tego roweru? czy RST 26" nie używany byłby odpowiedni ? czy 26" nie zepsuje geometrii. A może lepiej kupić używany Marzocchi dirt juper 3? Jeszcze zbytnio się nie znam na tego typu rowerach, dlatego zwracam się o pomoc w dobraniu części do was. Jako że jestem początkującym w tym sporcie to chciałbym posiadać amortyzator w miarę tani i taki na którym się od razu nie zabiję :P.

Proszę o pomoc i szybką odpowiedz.

Napisano

jeśli rama nie rdzewieje to w miarę się opłaca

przednie koło do zmiany

opony wypadałoby zmienić bo k-rady są ciężkie (nie mówię, żebyś brał khe mac :D schwalbe table top będą dobre)

kierownica też do zmiany (kiery darta lubią pękać i się giąć)

jak amor to najbardziej się opłaca brać marocka dj1 albo dj3 (nie bierz dj4 bo często dobija)

jednym zdaniem

możesz brać tylko że będziesz musiał w niego trochę zainwestować (400-550zł możesz jeszcze sprzedać rns'a i mieć jeszcze trochę funduszy na upgrejdy)

Napisano

jak za sześćset złotych to się opłaca a że parę razy przywalił w murek albo coś to się nie przejmuj tylko sprawdź czy korba popękana nie jest . ja skoczyłem raz z 2,5metra i suport wykrzywiłem i korba octane one cała popękana wiec lepiej sprawdzić... no cóż koło przednie do wymiany piasta tak koło 100zł nie rozsypie się szybko opony nie najlepsze ani też nie najgorsze ... :teehee:

a co do amortyzatora to polecam space jumpa po tuningu opisanym tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/118557-amortyzator-rst-space-jump-tuning/page__fromsearch__1 amortyzator jest czuły nie trzeba robić serwisu co 2tygodnie i ślizgi są wreszcie smarowane :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...