More Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Szykuję się do wymiany wolnobiegu w starej szosie Giant Speeder, niestety nie wiem jak wyglada kompatybilność starszych systemów shimano z nowymi. Czy coś takiego będzie pasować? http://www.bikestacj...owy-p-5290.html Wolnobieg: Shimano MF-Z012 6-rzędowy 14-28 Czy zmiana ilości zębów na 13-21 lub ewentualnie na wolnobieg 7-rzedowy będzie miała jakieś znaczenie? pozdrawiam
More Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 Przy okazji zapytam czy przy takiej modernizacji powinienem wymienić również przednie zębatki?
gandw1 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 To tak od początku, nie ma za bardzo różnicy między starszymi a nowszymi wolnobiegami, także nie będzie problemów z kompatybilnością. Jeśli teraz masz wolnobieg, to taki będzie pasował. Co do zmiany stopniowania to już zależy od Twojej jazdy, czy potrzebujesz 'szybszych' czy 'mocniejszych' przełożeń. Jeśli chciałbyś wolnobieg 7-biegowy to o ile się zmieści w widełkach ramy, to musiałbyś też zmienić manetkę i w niektórych przypadkach przerzutkę tylną. Zależy w jakim stanie są przednie zębatki, możesz wrzucić zdjęcie. Przy takiej modernizacji powinieneś zmienić łańcuch.
More Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 Poniżej kilka zdjęć. Zębatki są już stare, ale nie umiem okreslić stopnia ich zużycia. Natomiast łańcuch ma stosunkowo niewielki przebieg. Ogólnie od jakiegoś czasu coś mi przeskakuje podczas pedałowania na 2 dolnych przerzutkach, założyłem, że skoro łańcuch jest w miarę ok, wina leży po stronie wolnobiegu. Poprawcie mnie jeżeli się mylę:-)
gandw1 Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Ani korba ani wolnobieg nie wyglądają na zużyte. Co to znaczy że przeskakuje na dwóch najniższych biegach? Pewnie wystarczy dobrze wyregulować tylną przerzutkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.