Piterro Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Witam Kolegów, 2 sezony temu kupiłem używanego Arkusa HT500. Coś jak tu: http://sklep.romet.p...tb/art1466.html ale sprzed jakiś 4-5 lat. Po dojściu "z grubsza" do ładu ze skrzypiącym damperem z innego wątku, założyłem nowe ergonomiczne chwyty i rogi. I podczas ostatniej ostrzejszej przejażdżki w terenie (bardzo ostry podjazd), tylna przerzutka obróciła się o 180st (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) w górę, i wygięła się w szprychy (zrywając dwie). Przyczyną było pewnie niewyregulowanie przerzutek, ale już od kupienia uszkodzone były mocowania w klamkomanetkach i nie dało się regulować, tylko linką od strony przerzutki. W związku z powyższą sytuacją proszę o pomoc przy skompletowaniu części. Obecne klamkomanetki to chyba ST-EF50, przerzutki Shimano Tourney. Z racji, że klamkomanetki były już wadliwe, a teraz doszły jeszcze przerzutki, poszukuję: klamkomanetki, przerzutka tył + przód jak okaże się to nie zbyt drogie to jeszcze korba przód + kaseta tył? Nie chcę wydawać dużej kasy na reanimację, bo chodzi mi po głowie Kands 1300, ale może się uda małym kosztem (100-200zł). Czy inwestować w Altus, czy używane Alivio? Czy takie same klamkomanetki czy coś z wyższej grupy. Proszę o pomoc.
Piterro Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Napisano 5 Sierpnia 2012 Czy mogę poprosić admina o przeniesienie do działu "Napęd rowerowy"?
Bizon Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Po co wydawać kase ? Jeśli chodzi Ci po głowie nowy rower nie inwestuje w ten kup nowy .Bez urazy, ale ten rower to z leksza kiszka .Kasę którą miałbyś włożyć w części dołóż do nowego roweru i kup coś dobrego .
kamil13342 Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Nie ma sensu inwestować w ten rower. Ponad 18kilo... Ugh, nie meczysz się za szybko?
Mod Team Franio Napisano 8 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2012 Czy mogę poprosić admina o przeniesienie do działu "Napęd rowerowy"? Adminem nie jestem, ale przeniosłem Co do roweru to tak jak piszą koledzy powyżej. Jeśli chodzi ci po głowie nowy rower, to po co chcesz inwestować w tego? Szkoda kasy. Lepiej te 100-200zł dołożyć do nowego zakupu.
Nevermore Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Nie inwestuj w to padło, ten "rower" to nieporozumienie zwane marketowcem. Pozbieraj pieniądze i kup Kandsa 1300 a odczujesz gigantyczną różnicę w przyjemności jazdy Wydając teraz 200zł na Arkusa, zaraz pójdzie Ci coś innego, piasta, stery, widelec (nie nazwę tego amortyzatorem), koła - są dziesiątki możliwości. Dokładając jedynie pozbędziesz się pieniędzy a Arkus nigdy nie stanie się lepszy.
Piterro Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Napisano 10 Sierpnia 2012 @kamil13342 "Nie ma sensu inwestować w ten rower. Ponad 18kilo... Ugh, nie meczysz się za szybko?" Sam ważę ponad 100 kg, więc rower 18kg czy 13kg - to i tak 1/20 różnicy. --- Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że lepiej jednak nowy rower, ale wczoraj okazało się, że kasa z roweru idzie na coś ważniejszego. \ Pozostaje naprawić jak najtańszym kosztem i jeździć dalej. I znów zacząć zbierać na Kandsa..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.