Skocz do zawartości

[renowacja] Arkusa (przerzutki i manetki)

Piterro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kolegów,

2 sezony temu kupiłem używanego Arkusa HT500. Coś jak tu: http://sklep.romet.p...tb/art1466.html ale sprzed jakiś 4-5 lat. Po dojściu "z grubsza" do ładu ze skrzypiącym damperem z innego wątku, założyłem nowe ergonomiczne chwyty i rogi. I podczas ostatniej ostrzejszej przejażdżki w terenie (bardzo ostry podjazd), tylna przerzutka obróciła się o 180st (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) w górę, i wygięła się w szprychy (zrywając dwie). Przyczyną było pewnie niewyregulowanie przerzutek, ale już od kupienia uszkodzone były mocowania w klamkomanetkach i nie dało się regulować, tylko linką od strony przerzutki.

W związku z powyższą sytuacją proszę o pomoc przy skompletowaniu części.

Obecne klamkomanetki to chyba ST-EF50, przerzutki Shimano Tourney.

Z racji, że klamkomanetki były już wadliwe, a teraz doszły jeszcze przerzutki, poszukuję:

klamkomanetki,

przerzutka tył + przód

jak okaże się to nie zbyt drogie to jeszcze

korba przód + kaseta tył?

Nie chcę wydawać dużej kasy na reanimację, bo chodzi mi po głowie Kands 1300, ale może się uda małym kosztem (100-200zł).

Czy inwestować w Altus, czy używane Alivio?

Czy takie same klamkomanetki czy coś z wyższej grupy.

Proszę o pomoc.

Napisano

Po co wydawać kase ? Jeśli chodzi Ci po głowie nowy rower nie inwestuje w ten kup nowy .Bez urazy, ale ten rower to z leksza kiszka .Kasę którą miałbyś włożyć w części dołóż do nowego roweru i kup coś dobrego .

• Mod Team
Napisano

Czy mogę poprosić admina o przeniesienie do działu "Napęd rowerowy"?

Adminem nie jestem, ale przeniosłem :P

Co do roweru to tak jak piszą koledzy powyżej. Jeśli chodzi ci po głowie nowy rower, to po co chcesz inwestować w tego? Szkoda kasy. Lepiej te 100-200zł dołożyć do nowego zakupu. ;)

Napisano

Nie inwestuj w to padło, ten "rower" to nieporozumienie zwane marketowcem.

Pozbieraj pieniądze i kup Kandsa 1300 a odczujesz gigantyczną różnicę w przyjemności jazdy

Wydając teraz 200zł na Arkusa, zaraz pójdzie Ci coś innego, piasta, stery, widelec (nie nazwę tego amortyzatorem), koła - są dziesiątki możliwości. Dokładając jedynie pozbędziesz się pieniędzy a Arkus nigdy nie stanie się lepszy.

Napisano

@kamil13342

"Nie ma sensu inwestować w ten rower. Ponad 18kilo... Ugh, nie meczysz się za szybko?"

Sam ważę ponad 100 kg, więc rower 18kg czy 13kg - to i tak 1/20 różnicy. :teehee:

---

Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że lepiej jednak nowy rower, ale wczoraj okazało się, że kasa z roweru idzie na coś ważniejszego. \

Pozostaje naprawić jak najtańszym kosztem i jeździć dalej.

I znów zacząć zbierać na Kandsa..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...