Skocz do zawartości

[2000/2200] modernizacja starego czy zakup nowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam dylemat, otóż nie wiem co się będzie bardziej opłacać, zakup nowego roweru za około 2000zł czy wsadzenie tych pieniędzy w stary rower.

Mój stary rower to felt q200 2010 podobny do tego http://www.bazarek.p...-white-135.html tylko rama to 17,5' i amortyzator ma 100mm skoku.

Jeżeli miał bym kupować nowy rower to skłaniał bym się do unibika evolution 2012 http://www.unibike.pl/evolution.html który kosztuje 2149zł.

Jeżeli miałbym przerabiać stary to wstępnie wyglądało by to tak:

Amortyzator: Epicon-cena ok.580zł (nie wiem czy będzie pasował)

Koła: jeszcze nie wiem, ale chciałbym z uchwytem pod center-lock i żeby były w miare lekkie-cena około 400zł

Hamulce: albo avid bb7:cena za komplet z tarczami to 375zł+klamki albo hydrauliki DEORE M596 :cena bez tarcz 400zł

2x center-lock-cena 80zł

Przerzutka tył: sram x5-cena ok. 130zł

Przerzutka przód: jeszcze nie wiem

kaseta: cs hg50-9-cena ok.80zł

​łańcuch: jeszcze nie wiem

Manetki: sram x5 trigger-cena ok. 180zł

cena1(bez łańcucha, przerzutki p.,bez klamek hamulcowych) z hamulcami avid - 1825zł

cena2(bez łańcucha, przerzutki p.,bez tarcz) z hamulcami deore - 1850zł

ceny są podane bez wliczonych cen wysyłek i jeszcze trzeba dodać do tego koszt brakujących części czyli jakieś 130zł może trochę więcej.

Co się będzie bardziej opłacać, nowy rower czy modernizacja starego?

Dodam że kiepsko się znam na częściach rowerowych.

Pozdrawiam

Napisano

Ja odradzam kupna unibika evolution dlatego że waży on ok 14kg a osprzęt to tylko alivio. Ostatnio sprzedałem rower cały na XT za 2800zł tylko używkę. Proponuje złożyć samemu lub zmodernizować stary rower. Ja osobiście polecam samemu złożyć i sam składam rowery.

Napisano

Składanie może i się opłaca trochę bardziej ale do 2000zł-2200zł nic super nie uskładam wiec zostaje mi modernizacja, bo używany rower bałbym się kupić chyba że miałbym okazje go obejrzeć.

Napisano

Rama raczej nówka, części byłby nowe i używane. Hamulce to zależy jakie ci pasują. Ja mam obecnie na sprzedaż średniego ale lekkiego kross-a level A6.

Napisano

2200 myślę że starczy do złożenia roweru na SLX. Mogę ci złożyć jak jesteś zainteresowany. Zajmuje się składaniem rowerów i sprzedażą.

Jestem w podobnej sytuacji i na teraz zakupiłem głównie okazje większe lub mniejsze z allegro :

amorek manitou drare 80mm + koła na 6 śrub novatec, rodi,sapin. Całość nowe na gwarancji w okolicy 700zł

Do tego za 500zł mam 2x xt przerzuty dyna sys, kasetę, łańcuch i manetki deore. Ceny były niższe niż za napęd 9 rzędowy

Brakuje mi tylko hamulców m596 + tarcze slx na rok 2013 i to chyba na tyle ;)

Jeśli nie zgram napędu z korbą 8 rzędowa to jeszcze korba m552 lub 590 i tak otrę się o granicę 2k.

Sam miałem dylemat czy składać coś nowego ale sprzedaż starego roweru, szukanie używek itp.

Tak mam dobre nowe klocki i oby się sprawowały ;)

Napisano

Tego krossa na razie i tak nie wezmę ponieważ jak bym miał się w to bawić to dopiero za jakieś 3tygodnie bo nie ma mnie w Polsce, ale jak by się udało coś sensownego na slx poskładać do 2100zł i żeby nie ważyło więcej niż 13,5 kg to bym był zainteresowany jak wroce.

Napisano

Tego krossa na razie i tak nie wezmę ponieważ jak bym miał się w to bawić to dopiero za jakieś 3tygodnie bo nie ma mnie w Polsce, ale jak by się udało coś sensownego na slx poskładać do 2100zł i żeby nie ważyło więcej niż 13,5 kg to bym był zainteresowany jak wroce.

Ok, bez problemu się złoży i nie będzie ważył powyżej 13,5kg.

Napisano

ok to poprosił bym o numer gg do Ciebie to jak wrócę to się odezwę bo tutaj mam ciężko z internetem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...