sqwara Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Witam wszystkich, naprawdę nie wiem gdzie dawać temat dlatego postanowiłem w tym dziale napisać. Otóż noszę się z zmianą mojego roweru Gianta Reinera 2009 na coś nowego i teraz nie wiem czy kupić coś nowego gotowego czy samemu sobie złożyć. Interesuje mnie rower typu XC hardtail, do jazdy na codzień i wypadów w góry lasy, nie ścigam się co tydzień raczej sporadycznie na małych imprezach. ogólnie rower do jazdy do treningów dla przyjemności. Osobiście myslałem o ramie Gianta XtC osprzęcie SLX, hamulcach magura MT6, kołach deore XT i amoże do 1000 zł jakiś rock Shox, część cześci wykorzystam z starego roweru jak kiera, mostek PRO sztyca i siodełko oraz SPD-ki ale namawiany jestem do dołożenie paru stów i kupienia Gianta XtC Composite 3 (2012). Proszę o pomoc czy lepiej złozyć czy kupić gotowca, nie interesuje mnie używany sprzęt, a przemawia do mnie złożenie roweru tak jak ja chce, choć wiem że to się wiąże z długi czasem, ale rower jest niepowtarzalny i tak jak ja chce Z góry thx za pomoc
Nevermore Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Składanie się nie opłaca, a najlepszy w tej cenie będzie mbike renegade 29er
garret9 Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Napisałeś w temacie do 5000zł... a ten XtC Composite 3 w katalogu stoi po 6500zł, i moim zdaniem nie jest wart takich pieniędzy, zwłaszcza że wsadzili tam Avida Elixir 1 najsłabsza hydraulika Avida, podstawowy napęd Deore/SLX no i koła Gianta o których nic nie wiadomo, co to za obręcz, piasta, szprychy... Na moje mało doświadczone oko za 5000 - 5500 złożysz coś znacznie lepszego, jeśli zależy Ci na ramie nówce z karbonu, to pewnie będziesz musiał polować na jakieś okazje, ale ja bym sam składał choćby to miało nieco potrwać, bo wtedy masz pewność co do każdego szczegółu.
sqwara Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Rama ALU, nie poluję i nie zakładam karbony, rower 6500 cennikowo ale wiesz zawsze można po negocjować, i naprawdę wyjdzie mniej niż 6k ale thx za opinię teraz to już się upewniłem że składam będzie możecie się jeszcze wypowiedzieć, doradzić co do moich planów z osprzętem ? czy dobrze kombinuje czy w cenie ich można dostać coś lepszego ? Shimano SLX 2013 wchodzi w grę ze względu na nowość i blokadę tylnego wózka QNevermore - dlaczego się nie opłaca ? I nie chce 29" jakoś nie przemawia do mnie, czekam na 27,5 a tak serio to chce 26"
qwaq Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 W tej cenie masz Cuba LTD PRO z Rebą za 4200 zł (http://bikecenter.pl/index.php?p5964,cube-ltd-pro-black-anodized-2012) , taniej masz Meridę Carbon FLX Race '11(http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-mtb-sztywne/rower-merida-carbon-flx-race-v-2011), za różnicę w cenie możesz trochę je podrasować i będziesz miał naprawdę fajny rowerek.
garret9 Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 A ja bym większość katalogowych ofert omijał szerokim łukiem, wszędzie jest ta ich "marża" ;P i nawet jeśli coś wygląda naprawdę "tanio" to sam złożysz taniej, owszem pewnie nabicie sterów z przycinaniem widelca, do tego skracanie przewodów hydrauliki, zaplatanie kół od podstaw wymagają sprawnego serwisanta. Ale niezłą ramę alu koło 1,5kg można w granicach 1000zł złapać... pozostaje sporo środków na napęd i koła (Mavic, DT Swiss)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.