Skocz do zawartości

[5000zł] Nowy rower czy samemu składać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, naprawdę nie wiem gdzie dawać temat dlatego postanowiłem w tym dziale napisać.

Otóż noszę się z zmianą mojego roweru Gianta Reinera 2009 na coś nowego i teraz nie wiem czy kupić coś nowego gotowego czy samemu sobie złożyć. Interesuje mnie rower typu XC hardtail, do jazdy na codzień i wypadów w góry lasy, nie ścigam się co tydzień raczej sporadycznie na małych imprezach. ogólnie rower do jazdy do treningów dla przyjemności. Osobiście myslałem o ramie Gianta XtC osprzęcie SLX, hamulcach magura MT6, kołach deore XT i amoże do 1000 zł jakiś rock Shox, część cześci wykorzystam z starego roweru jak kiera, mostek PRO sztyca i siodełko oraz SPD-ki ale namawiany jestem do dołożenie paru stów i kupienia Gianta XtC Composite 3 (2012).

Proszę o pomoc czy lepiej złozyć czy kupić gotowca, nie interesuje mnie używany sprzęt, a przemawia do mnie złożenie roweru tak jak ja chce, choć wiem że to się wiąże z długi czasem, ale rower jest niepowtarzalny i tak jak ja chce :)

Z góry thx za pomoc :)

Napisano

Napisałeś w temacie do 5000zł... a ten XtC Composite 3 w katalogu stoi po 6500zł, i moim zdaniem nie jest wart takich pieniędzy, zwłaszcza że wsadzili tam Avida Elixir 1 najsłabsza hydraulika Avida, podstawowy napęd Deore/SLX no i koła Gianta o których nic nie wiadomo, co to za obręcz, piasta, szprychy...

Na moje mało doświadczone oko za 5000 - 5500 złożysz coś znacznie lepszego, jeśli zależy Ci na ramie nówce z karbonu, to pewnie będziesz musiał polować na jakieś okazje, ale ja bym sam składał choćby to miało nieco potrwać, bo wtedy masz pewność co do każdego szczegółu.

Napisano

Rama ALU, nie poluję i nie zakładam karbony, rower 6500 cennikowo ale wiesz zawsze można po negocjować, i naprawdę wyjdzie mniej niż 6k ale thx za opinię teraz to już się upewniłem że składam będzie :) możecie się jeszcze wypowiedzieć, doradzić co do moich planów z osprzętem ? czy dobrze kombinuje czy w cenie ich można dostać coś lepszego ? Shimano SLX 2013 wchodzi w grę ze względu na nowość i blokadę tylnego wózka :)

QNevermore - dlaczego się nie opłaca ? I nie chce 29" jakoś nie przemawia do mnie, czekam na 27,5 :P:) a tak serio to chce 26" :)

Napisano

A ja bym większość katalogowych ofert omijał szerokim łukiem, wszędzie jest ta ich "marża" ;P i nawet jeśli coś wygląda naprawdę "tanio" to sam złożysz taniej, owszem pewnie nabicie sterów z przycinaniem widelca, do tego skracanie przewodów hydrauliki, zaplatanie kół od podstaw wymagają sprawnego serwisanta.

Ale niezłą ramę alu koło 1,5kg można w granicach 1000zł złapać... pozostaje sporo środków na napęd i koła (Mavic, DT Swiss)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...