Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] shimano acera

luki1993

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i jeżeli coś źle zrobiłem to z góry przepraszam.

Mam pewien problem z tylną przerzutką shimano acera w rowerze Kands Alfa City. Mianowicie kiedy jadę i chce zmienić bieg na ostatnią 7 zębatkę z tyłu łańcuch nie może na nią zejść. Pozostałe biegi chodzą prawidłowo. Problem dotyczy niemożliwości wrzucenia 7 biegu na tylniej przerzutce, bez wzglądu na to na której zębatce u przerzutki z przodu znajduje się łańcuch. Czasem łańcuch zejdzie na 7 bieg dopiero po długotrwałej manewracji przednich przerzutek (w ciągu jazdy zmiana przedniego biegu) - przykład: jadę na przerzuce z przodu 3 z tyłu 6 i w chwili gdy wrzucam 7 bieg na tylej przerzutce muszę przednią zjechać niekiedy aż na 1 najmniejszą zębatkę, a przecież tak nie powinno być. Mało tego żeby zębatka wskoczyła na 7 bieg niekiedy trzeba powtarzać ten zabieg kilkakrotnie i dopiero za którymś razem wskoczy 7 bieg.

Liczba zębatek na przedniej przerzutce: 3.

Liczba zębatek na tylnej przerzutce: 7

Podsumowując:

Problem polega na tym, że nie mogę wrzucić biegów: (1-7, 2-7 i 3-7) pozostałe kombinacje biegów działają prawidłowo.

Jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc i wytłumaczyć co jest tego przyczyną i jak ten problem rozwiązać byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Łukasz

Napisano

A próbowałęś regulować tą przerzutkę ?

Tak, ale wtedy nie działały prawidłowo pozostałe kombinacje biegów. A tak nie działa tylko ostatnia zębatka że tak sie wyrażę .

Napisano

A srubą barylkową też próbowałeś ?

Ja mam Acerę7s i po regulacji wszystko chodzi ok.

Regulowałem tymi 2 małymi śrubkami z tyłu na przerzutce, ale jak zauważyłem że nie daje to efektów to wróciłem do ustawień fabrycznych, gdzie wszystko działa oprócz 7 biegu. Problem z 7 biegiem mam od miesiąca.

Napisano

Wiem, ale tylko tak czasami łaskawie wskoczy mi 7 bieg z tyłu. zaraz później wrzucam 3 bieg z przodu. To jest prawidłowe. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży w przerzutce i czy nie nalezy jej wymienić. Czy mogła się zużyć?

Napisano

Postanowiłem jeszcze raz wszystko przeczyścić i na spokojnie wyregulować. Muszę przyznać, że zajęło mi to trochę czasu, ale efekt jest piorunujący. Przerzutki śmigają jak szalone. Za radą poruszałem śrubę baryłkową i stwierdzam, że teraz rower chodzi lepiej niż w dniu zakupu :). Dziękuję wszystkim za pomoc i temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...