Kunik Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Mam pytanie, czy ten oto rower: http://www.ctm.sk/model/full/rocker-1-0/ nadaje się do Enduro? Wypadów w góry? Zjazdy i podjazdy? Może ktoś ma jakąś opinię o nim, ktoś na nim jeździł lub ktoś go posiada. Mile widziane by były również inne propozycje rowerów do Enduro do 3500 zł. Jeszcze pytanie co do rozmiaru. Skoro mój Krossik level A2 2009, ma 130 mm skoku z przodu rama 19", a ten 120 mm skoku z przodu, to rozmiar ramy 19" będzie mniej-wiecej taki sam czy być może za duży/za mały?
kondzio12311 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Damper RAIDON, a amor XCR (chyba że pomylili fotki roweru, bo na dole pisze, że amor też RAIDON..)... XCR nie nadaje się do ostrych zjazdów itp. Jest za miekki troszkę jak dla mnie, i bardzo często byś go dobijał, na takich bardziej trudnych zjazdach, za taką cenę to można znaleźć na pewno lepszy rower.
jokulus25 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 zdecydowanie ten rower nie bo jak go bedziesz dużo używał w górach i na zjazdach to XCR niskiej klasy amorek szybko się rozklekocze :/
kondzio12311 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 AAA i piszesz do 3,500 zł a ten rower co podałeś jest za 3,500 Euro, więc o wiele wiele droższy.... @EDIT: Chwila szukania, i taki o to fajowy rowerek W dobrym stanie widać http://allegro.pl/bmc-trailfox-02-full-marzocchi-dt-swiss-bomber-i2471357817.html
aegis Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Mam pytanie, czy ten oto rower: http://www.ctm.sk/mo...ull/rocker-1-0/ nadaje się do Enduro? zdecydowanie nie ,model 3.0 jak najbardziej Wypadów w góry? Zjazdy i podjazdy? da rade ale na zjazdach zbytnio nie poszalejesznie lepiej polowac na uzywanego Gianta Trance,w tej kategori cenowej(ew.reign http://tablica.pl/oferta/giant-reign-niekona-specialized-trek-scott-banshee-fox-ID1gC5H.html )
Kunik Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 Damper RAIDON, a amor XCR (chyba że pomylili fotki roweru, bo na dole pisze, że amor też RAIDON..)... XCR nie nadaje się do ostrych zjazdów itp. Jest za miekki troszkę jak dla mnie, i bardzo często byś go dobijał, na takich bardziej trudnych zjazdach, za taką cenę to można znaleźć na pewno lepszy rower. Widelec: Suntour XCR LO/120mm Pisze, że XCR 120 mm AAA i piszesz do 3,500 zł a ten rower co podałeś jest za 3,500 Euro, więc o wiele wiele droższy.... @EDIT: Chwila szukania, i taki o to fajowy rowerek W dobrym stanie widać http://allegro.pl/bm...2471357817.html Zmień model i wróć do tego to zobaczysz, że to w złotówkach Co do używek, to się jeszcze porozglądam, ale wolałbym jakąś nówkę. Możecie dawać propozycje jeszcze Na formach rowerowych się nie znam. Ten BMC co podałeś to nawet fajny Mam pytanie ejszcze do was, czy firma jest ważna? W sensie, czy jest jakaś mało znan, to znaczy, że rower jest zły? Może patrzeć na osprzęt, a nie na firmę. Tylko, czy rama będzie dobra?
kondzio12311 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Ja bym patrzył bardziej na osprzęt, niż na cały rower pod kontem marki, firma roweru jest moim zdaniem najmniej ważna, chcesz płacić za markę to kupisz Kellys'a, gdzie np. Kross będzie 200 zł tańszy na tym samym osprzęcie. Teraz każdy producent próbuje walczyć z konkurencją. Widelec: Suntour XCR LO/120mm Pisze, że XCR 120 mm Widocznie nie doczytałem, ale to nie zmienia faktu, że XCR nie nadaje się do ostrzejszych zjazdów.
Eastern Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Ja bym patrzył bardziej na osprzęt, niż na cały rower pod kontem marki, firma roweru jest moim zdaniem najmniej ważna, chcesz płacić za markę to kupisz Kellys'a, gdzie np. Kross będzie 200 zł tańszy na tym samym osprzęcie. Teraz każdy producent próbuje walczyć z konkurencją. Widocznie nie doczytałem, ale to nie zmienia faktu, że XCR nie nadaje się do ostrzejszych zjazdów. Zastanawiasz się w ogóle nad tym co piszesz towarziszu? Do autora tematu - od razu z góry mówię - Rocker 1.0 za 3500zł jest to dobra oferta, w sumie jedna z niewielu, aczkolwiek do prawdziwego enduro sporo mu jeszcze brakuje. Dostanie nówki enduro na solidnym zawieszeniu w tej cenie jest dosłownie niemożliwe. Jedyna alternatywa: http://www.activsport.eu/product-pol-5888-Kross-Crime-3-18-czarny-XC.html Dla mnie ten CTM z Twojego linku ma prosto lecz solidnie zbudowaną ramę - to jest główna zaleta. Koła wraz z napędem także stoją na odpowiednim poziomie. Jedyny minus to hamulce, oraz.. zawieszenie, w sumie jedne z najważniejszych części roweru jakim jest enduro. O ile heble trzeba będzie w najbliższej przyszłości wymienić (a przynajmniej tarcze oraz okładziny), o tyle zawieszenie to już kwestia własnych odczuć. To zależy na czym do tej pory jeździłeś, jakie są Twoje obecne wymagania względem takiej maszyny, co tak naprawdę wymagać będziesz od niej. XCR będzie miękki, to fakt, zaryzykujmy stwierdzenie, iż nawet odczuwalnie wiotki, jednakże nie jeżdżąc często oraz zbyt szybko w trudnym terenie nie będzie Ci on przeszkadzał, poza tym, że jest ciężkawy. Możesz na początku nacieszyć się jazdą jaką daje full suspension i wymienić z przodu coś bardziej ambitnego po jakimś czasie, lub bez zastanawiania zainstalować jakiegoś Epicona bądź okazyjnie Recona prosto z marszu. Co do Raidona z tyłu się nie wypowiem, gdyż po prostu nie posiadam na jego temat praktycznie żadnych informacji jak sprawuje się w praktyce. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
kondzio12311 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 No może trochę to dziwnie brzmi ale i tak nie patrzył bym tak bardzo na markę
jokulus25 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 no jeśli chodzi o ten CTM vs Kross Crime 3 to zdecydowanie kross , mój wymarzony rowerek a tak to rzucę takie coś , trochę droższe ale =831&tx_genesisproduktkatalog_pi2[katid]=0&tx_genesisproduktkatalog_pi2[subkatid]=0&tx_genesisproduktkatalog_pi2[action]=listbike&tx_genesisproduktkatalog_pi2[controller]=Bike&cHash=e37baa0b29d89bcb48221e1e02c9d89b"]http://www.genesisbikes.at/index.php?id=58&L=5&tx_genesisproduktkatalog_pi2[bikeid]=831&tx_genesisproduktkatalog_pi2[katid]=0&tx_genesisproduktkatalog_pi2[subkatid]=0&tx_genesisproduktkatalog_pi2[action]=listbike&tx_genesisproduktkatalog_pi2[controller]=Bike&cHash=e37baa0b29d89bcb48221e1e02c9d89b
kondzio12311 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Ciekawa propozycja:) Dałby radę spokojnie.
Kunik Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Zastanawiasz się w ogóle nad tym co piszesz towarziszu? Do autora tematu - od razu z góry mówię - Rocker 1.0 za 3500zł jest to dobra oferta, w sumie jedna z niewielu, aczkolwiek do prawdziwego enduro sporo mu jeszcze brakuje. Dostanie nówki enduro na solidnym zawieszeniu w tej cenie jest dosłownie niemożliwe. Jedyna alternatywa: http://www.activspor...-czarny-XC.html Dla mnie ten CTM z Twojego linku ma prosto lecz solidnie zbudowaną ramę - to jest główna zaleta. Koła wraz z napędem także stoją na odpowiednim poziomie. Jedyny minus to hamulce, oraz.. zawieszenie, w sumie jedne z najważniejszych części roweru jakim jest enduro. O ile heble trzeba będzie w najbliższej przyszłości wymienić (a przynajmniej tarcze oraz okładziny), o tyle zawieszenie to już kwestia własnych odczuć. To zależy na czym do tej pory jeździłeś, jakie są Twoje obecne wymagania względem takiej maszyny, co tak naprawdę wymagać będziesz od niej. XCR będzie miękki, to fakt, zaryzykujmy stwierdzenie, iż nawet odczuwalnie wiotki, jednakże nie jeżdżąc często oraz zbyt szybko w trudnym terenie nie będzie Ci on przeszkadzał, poza tym, że jest ciężkawy. Możesz na początku nacieszyć się jazdą jaką daje full suspension i wymienić z przodu coś bardziej ambitnego po jakimś czasie, lub bez zastanawiania zainstalować jakiegoś Epicona bądź okazyjnie Recona prosto z marszu. Co do Raidona z tyłu się nie wypowiem, gdyż po prostu nie posiadam na jego temat praktycznie żadnych informacji jak sprawuje się w praktyce. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Do tej pory jeżdżę na Krossie Level A2 2009. Nawet dobry, ale właśnię w najbliższej przyszłości chcę na FS wymienić. Krossik mój ma XCR 130 mm (w katalogu pisało 100mm..), no miękki jest, ale rower jako tako do terenu się nadaje. Moje hamulce to ich praktycznie juz nie mozna hamulcami nazwać. A moje oczekiwania to poprostu solidny, nie zaciężki, żeby w terenie wytrzymał i na długo był. Co do tego Kross Crime 3 też się zastanawiam nad nim. na razie szukam jakichś opini o nim. Ktoś ma ten rowerek?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.