Skocz do zawartości

[100-~4000] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w tym sezonie kupiłem używany rower giant rs2, jest to fenomenalny rower ale niestety nie nadaje się do jazdy poza asfaltem.Od osoby która sprzedała mi ten rowerek wypożyczyłem na 1 dzień rower górski trek na podzespołach shimano deore i zakochałem się w prawdziwym góralu(nie mylić z komunijnymi).Należę do ludzi którzy kierują się w życiu zasadą raz a dobrze, i chciałbym coś bardziej wytrzymałego z mojej powierzchownej wiedzy wynika że najlepszą opcją byłby rower na podzespołach shimano deore XT.I tu zaczynają się schody bo niestety kilka godzin spędzonych na przeglądaniu internetu nie zrobi ze mnie eksperta,a mnogość ofert na allegro przytłacza,nie znam również w okolicy ostrowa wielkopolskiego sklepu który dysponowałby rowerami typu koga,cube itd a tym samym mógł mi udzielić satysfakcjonujących odpowiedzi i porad.A więc do konkretów chciałbym zakupić porządny rower którym będę się cieszył, w przypadku używanego 2 sezony w przypadku nowego 4-5 sezonów.Jestem zainteresowany rowerem do jazdy terenowej jak i "po mieście" jeśli dobrze się orientuję w tym wypadku cross-country jest strzałem w 10. Niestety jak na internetowego eksperta nie potrafię stwierdzić czy używka jest warta pieniędzy za które została wystawiona, jak i nie wiem czy pozostałe podzespoły poza tymi upragnionymi XT są warte swej ceny, a więc. Drodzy forumowicze, zwracam się do was z prośbą o poradę lub ewentualnie ciekawe propozycje rowerów dla nowego rowerzysty, bo w tej dziedzinie nie mam sie od kogo uczyć a chciałbym dokonać dobrego wyboru w czym ufam że mi pomożecie, a więc tak:

NOWY rower CUBE ACID GREY/BLUE 2012 roz.20'' (2473490218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ROWER CUBE LTD PRO MTB GLIWICE PIRSPORT DHL FREE!! (2495671091) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

CUBE LTD PRO BLACK ANODIZED 2012 + DHL GRATIS!!!! (2486483759) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rower Cube LTD rozmiar 2012 18" kurier 0 zł (2457852072) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

teoretycznie najlepszy z wszystkich

NOWA HAIBIKE ATTACK RX 2012 FULL DEORE XT RATY !!! (2466170825) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Zakup może przeciągnąć się do przyszłego sezonu, bo nie chcę by to była pochopna decyzja.

Rowerem będę robił około 1500km w sezonie, mam 92kg wagi i 1,84 wzrostu.Lubię się szybko i sprawnie przemieszczać, jeden wypad to okolo 20-40km(jak poprawię kondycję ta liczba ulegnie zwiększeniu).Jeśli chodzi o rower używany to jestem w stanie zapłacić od ręki 1500 zł, a za nowy do 4000 na raty.

Pozdrawiam Mariusz

Napisano

Heh, w sezonie robisz tyle km, co mi się udaje czasem zrobić w 1 miesiac, rowery, ktore podeslałes są bardzo dobre i prędzej zardzewieją jak się coś w nich powydziera czy rozleci, przy takiej intensywności. Moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci Acid i za bardzo nie odczujesz różnicy między nim a droższymi przecinakami do maratonów, poza tym że amor bedzie chodził wyczuwalnie gorzej ale nie znaczy, że źle, no i będą cięższe nieco . 18 " Cube bedzie dla Ciebie zdecydowanie za krótkie 578mm efektywa górna rura to rower na osobę max 180cm wzrostu. Ja mam wzrost 184cm, noga 88cm, i śmigam z powodzeniem,w maratonach na 20" Meridy, ktora jest minimalnie większa od 20" Cube, jak masz nieproporcjonalnie krótkie nogi (mniej jak 85cm) i przekrok na 20" bedziesz miał za mały , możesz przymierzyć się do Krossa A7/A8 w rozmiarze 18" - jest o 2cm dłuższy od 18"Cuba.

Napisano

Dziękuję za odpowiedz.

Co do kilometrów to są to moje szacunkowe liczby, dopiero po sezonie jestem w stanie je zweryfikować.

Rowerem chcę się w miarę możliwości zająć na poważnie jest to mój sposób na walkę z dodatkowymi kg i na odprężenie po dniu w pracy.Nogę jeśli dobrze mierzę mam 85-86cm.Zastanawiam się też nad jazdą na rowerze w sezonie zimowym i nie wiem czy dane rowery w tej konfiguracji nadają się do tego.

Rowerkowi Kross a7 i a8 się przyglądałem i muszę przyznać że są bardzo ciekawe.

Z opcji które wymieniłem polecasz acida

NOWY rower CUBE ACID GREY/BLUE 2012 roz.20'' (2473490218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A co z haibikiem?Nie znam się za bardzo na firmach ale osprzęt ma konkretny bo wszystko na shimano XT a cenowo wychodzi proporcjonalnie do acida i jest tańszy od A8

NOWA HAIBIKE ATTACK RX 2012 FULL DEORE XT RATY !!! (2466170825) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W tej chwili zdecydowany jestem kupić jednak nowy rowerek i jeśli nie doradzicie inaczej wybiorę miedzy acidem, haibikiem i krossem a7.Więc proszę o wasze opinie.

Pozdrawiam

Mariusz

Napisano

Witam. Jeśli chodzi o rower do 4tyś to najlepiej wypada Haibike. Zresztą sam się nad nim zastanawiam i na chwilę obecną nie widzę lepszego roweru z takim osprzetem do 4koła. Pozdrawiam

Napisano

Haibaik ma najlepszy napęd i to dużo lepszy od konkurencji, nie wiem tylko czy to aż tak przeważa nad jego wyższością, bo LTD PRO ma lepszy amor i to zdecydowanie najlepszy:) Niemniej potwierdzam, że Haibaik to bardzo dobry rower, świetna maszyna, sam ostatnio niewiele zabrakło a stał bym sie posiadaczem carbonowego roweru tej firmy, niestety-stety , w Meridzie na FLX-a dostałem gigantyczny rabat i haibaik wypadł już bardzo blado w takiej konfrontacji :).

Napęd w żadnym z tych rowerów "wiochy nie robi" do twoich zastosowań pewnie by starczyło zwykłe deore :) Wszystkie rowery maja za to bardzo mizerne koła w relacji do napędu i amortyzatorów, z Haibikem włącznie, i jak bym miał przerabiać -rozbudowywać nawet Acid-a to zamiast rasować napęd czy amor zaczął bym od wymiany kół bo z kołami za 800-1000zł Acid zrobił by się dużo lepszym rowerem nawet od tego Haibika (w moim odczuciu) .

Moim zdaniem Acid to lepszy rower od Krossa A7 bo Acid jest wyraźnie tańśzy, (chyba że na krossa byś wyczaił duży rabat), podałem Ci go jako opcja awaryjna jak by 20" było za wysokie, jak masz nogę 86cm to możesz sobie spokojnie odpuścić Krossa i brać śmiało Cube 20" - przekrok pozycja bedzie optymalna. Na Twoim miejscu przymierzyl bym się do Cuba i Haibika, najslabiej wypada między mini A8, który jest drogi a ani super amora ani super napędu (specyficzne geometria może jedynie za min przemawiać). Kupił ten na którym lepiej mi się jedzie, bo osprzętowo miedzy Cube LTD pro i Haibike, przepaści nie ma, która by stanowiła o wyższości jednego nad drugim,.

Napisano

Jeśli dobrze zrozumiałem proponujesz zakup Acida i wymiana kół na inne.Zastanawiam się jednak nad Haibikiem i wymianą kół w przyszłym sezonie.Prosiłbym Cię o informacje jakie Twoim zdaniem powinienem założyć koła do Acida ewentualnie do Haibike.

Pozdrawiam Mariusz

Napisano

Ja bym tak zrobił, ale ja startuję w maratonach więc to jest dla mnie istotna kwestia = waga i sztywność kół, ważniejsza niż to że bieg będzie mi wchodził o 0,6s szybciej czy wolniej, ew wybrał bym LTD ze względu na REBA, która jest amorem nie do wyjechania o świetnej kulturze pracy, która doceni każdy trzepak.

Wsadził bym koła na Obręczach ZTR crest (pod twoją wagę akurat ja bym wybrał Alpine), cieniowane Sapiny albo DT, i piasty Novatec-a (waga zestawu wyjdzie w granicach 1400g) , koszt ok 1300zł (za dwa koła), można też wsadzić koła na obręczach Magic-a , które mają dobre recenzje z wersji 29", więc w rozmiarze 26" bedą tylko sztywniejsze i mocniejsze od 29", waga wzrośnie o ok 100g, spadnie też sztywność, ale cena spadnie do 800zł . No i wymienił manetki na XT w Cubach, bo warto zdecydowanie i linki na kewlarowe, reszta osprzetu XT jest oczywiście bardzo dobra, ale nie odczujesz takiej różnicy w pracy tych podzespołów w porównaniu do np. do SLX-a, który jest dużo tańszy (ścigam się na rowerze na SLX-ie i nie odczuwam potrzeby inwestowania w bardzo drogie korby kaset, i przerzutki XT, bo predzej je połamię, pognę albo pourywam, jak skorzystam z technologicznej przewagi XT nad SLX-em, mój rower jest jakieś 2kg lżejszy od tych rowerów)

Haibike to świetny rower i nie ma się o co do niego przyczepić, jeśli Ci się podoba i rozmiar pasuje to nikt nie poda sensownych agrumentów przeciw niemu, poza tym, że LTD Pro ma dużo lepszy amor dlatego ja bym wybrał jego a nie Haibike.

Ja bym tak zrobił, ale ja startuję w maratonach więc to jest dla mnie istotna kwestia = waga i sztywność kół, ważniejsza niż to że bieg będzie mi wchodził o 0,6s szybciej czy wolniej, ew wybrał bym LTD ze względu na REBA, która jest amorem nie do wyjechania o świetnej kulturze pracy, która doceni każdy trzepak.

Wsadził bym koła na Obręczach ZTR crest (pod twoją wagę akurat ja bym wybrał Alpine), cieniowane Sapiny albo DT, i piasty Novatec-a (waga zestawu wyjdzie w granicach 1400g) , koszt ok 1300zł (za dwa koła), można też wsadzić koła na obręczach Magic-a , które mają dobre recenzje z wersji 29", więc w rozmiarze 26" bedą tylko sztywniejsze i mocniejsze od 29", waga wzrośnie o ok 100g, spadnie też sztywność, ale cena spadnie do 800zł . No i wymienił manetki na XT w Cubach, bo warto zdecydowanie i linki na kewlarowe, reszta osprzetu XT jest oczywiście bardzo dobra, ale nie odczujesz takiej różnicy w pracy tych podzespołów w porównaniu do np. do SLX-a, który jest dużo tańszy (ścigam się na rowerze na SLX-ie i nie odczuwam potrzeby inwestowania w bardzo drogie korby kaset, i przerzutki XT, bo predzej je połamię, pognę albo pourywam, jak skorzystam z technologicznej przewagi XT nad SLX-em, mój rower jest jakieś 2kg lżejszy od tych rowerów)

Haibike to świetny rower i nie ma się o co do niego przyczepić, jeśli Ci się podoba i rozmiar pasuje to nikt nie poda sensownych agrumentów przeciw niemu, poza tym, że LTD Pro ma dużo lepszy amor dlatego ja bym wybrał jego a nie Haibike.

Napisano

Siema a mam pytanie czy cube z 2011 też nie jest złym rozwiązaniem ? Zastanawiam się powoli nad jego kupnem. Zaczynam startować w maratonach i w zwykłych zawodach i się zastanawiam na cubem ltd pro z 2011 . Podam jego osprzęt :

Amortyzator: Manitou Minute

Przerzutka P/T : Deore XT, przód SLX

Manetki: SLX

Hamulce :Shimano BR M445

Korba: Shimano FC-M552

Piasty: Przód Shimano HB-M435, tył FH-M435

Obręcze: RFR ZX24

Jak myslicie to też nie jest zła opcja do XC ?

Pomoże ktoś ?

:)

Żyje ktoś tutaj ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...